Председателят на Бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански отговори големия

...
Председателят на Бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански отговори големия
Коментари Харесай

Каримански отвори дебата за еврото. Позициите

Председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански отговори огромния спор за въвеждане на еврото у нас. Това стана броени дни, откакто кабинетът наново заобиколи Народното събрание и одобри проект за въвеждане на европейската валута без разбор на специалистите.

Каримански провежда през днешния ден кръгла маса „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “.

Сега или допустимо най-скоро би трябвало да влезем в Еврозоната, безапелационен бе шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Според него въпросът по кое време тъкмо това да стане е риторичен, съобщи actualno.com.

Радев съобщи, че присъединението към Еврозоната е сложна тематика. " Ако желаеме да  я обсъждаме редовно и задълбочено, би трябвало да го създадем в подобаващия подтекст. Според мен този подтекст има три измерения: политическо, макроикономическо и институционално. Ще кажа по няколко думи и по трите. Политическият подтекст сякаш остава малко настрана от полемиката. Според мен той е водещият и най-важния. Най-малкото заради две аргументи. Първата е, че всички решения, свързани с процеса, се взимат с политически акт. Една бърза информация от Договора за присъединение към Европейски Съюз, ще покаже, че водеща роля по този въпроси има българския парламент. Ако би трябвало да го кажа по различен метод, ориста на процеса зависи от политическата воля на българския парламент. Второ става въпрос за едно извънредно значимо политическо решение, което ще дефинира бъдещето на България ", сподели още Радев

Той регистрира, че най-близкия образец за България е Хърватия. " България беше водач в процеса в продължение на няколко години. Впоследствие ние отстъпихме водачеството на Хърватия ", разяснява шефът на Българска народна банка. Според него Хърватия съвсем несъмнено ще влезе в Еврозоната, съобщи.

Радев съобщи, че България и Хърватия не се намират в кардинално друга позиция, само че Хърватия е демонстрирала доста явен и мощен политически ангажимент към процеса. " Хърватия направи един впечатляващ политически мач по тази тематика в последните 18 месеца ", сподели още Радев.

Той разяснява и макроикономическия аспект на въпроса, само че регистрира, че Еврозоната не може да бъде сурогат на добра макроикономическа политика. " Вероятността една страна да катастрофира стопански е по-голяма, в случай че е в периферията на Европейски Съюз, в сравнение с, в случай че е в Еврозоната ", сподели още Радев.

Според него институционалния подтекст е нещо, което се подценява или подценява. " Всъщност България има действителен опит от пълноправно присъединяване в институции на Еврозоната. На 1 октомври 2020 година България се причисли към Банковия съюз и неговите настоящи и работещи механизми. Ние направихме обзор с Европейската централна банка в тези механизми ", добави шефът на Българска народна банка. По думите му изводът е, че България в лицето на Българска народна банка и съответните й органи, са изцяло интегрирани в тези механизми.

Според Димитър Радев най-сложния аршин за осъществяване, е този за инфлацията.

От Министерство на финансите в кръглата маса участваха двама заместник-министри в лицето на Ивайло Яйджиев и Пламен Данаилов.  

" Национален интерес е да влезем в Еврозоната ", сподели заместник-министърът Яйджиев. Според него най-хубавата позиция да пазиме националния си интерес е вътре в Еврозоната.

" Радвам се, че стартира един публичен диалог по тематиката. Абсолютно обикновено е като всяка огромна смяна да има опасения. Промяната сама по себе си поражда страхове, нашата роля е въз основата на обстоятелствата и на това, което знаем като специалисти, да разсеем такива страхове ", сподели още Яйджиев. Той разяснява, че имаме късмет да минем от една обстановка, в която де факто сме вътре, де юре сме вънка в обстановка, в която де факто сме вътре и де юре сме в Еврозоната. Той означи още, че Еврозоната не е просто някакъв валутен съюз, а втората най-широко употребена валута в света, най-голямата стопанска система като мащаб, като вътре в тази зона ще бъдем част точно от този съюз, ще имаме отбрана против придвижване във валутите в международен мащаб и ще бъдем подкрепени от една мощна Централна банка.

Той внесе обяснение и за два съществени документа във връзка с еврото, а точно оперативния проект за приемане на еврото и аналитичния документ.

Яйджиев регистрира, че оперативният проект е обвързван със задължението в съдружното съглашение за влизане в Еврозоната напълно скоро. Той означи, че това е един документ със комплицирана, скучна, само че значима логистика. " Въпросът е за какво в този момент направихме този действен проект. Отговорът е ненапълно обвързван с това, което беше упоменато, за заинтригуваните страни. Нашите диалози демонстрират, че има софтуерно време, което е належащо. Това софтуерно време е от към 18 месеца. Това изяснява ненапълно тайминга на този действен проект ", разяснява още зам.-министърът.

Мнение за влизането на България в Еврозоната изрекоха и някогашни министри. Сред тях бе някогашният министър на стопанската система Николай Василев, който настоя за неотложно влизане в Еврозоната.

Той съобщи, че вижда единствено позитиви от участието ни в Еврозоната. Според него би трябвало неотложно да се подготвим за 1 януари 2024 година

Според някогашният министър на финансите Милен Велчев мястото ни е в Еврозоната и съгласно него, колкото по-бързо стигнем там, толкоз по-добре.

" Сигурно 10 пъти повече опасности съществуваха от влизането в Европейски Съюз, в сравнение с в този момент са свързани с участието ни в Еврозоната ", сподели той и попита кой действително съжалява за случилото се в последните 15 години. Милен Велчев предложи на ръководещите да създадат сериозна акция за същинските преимущества и без да се крият рисковете от влизане в Еврозоната, да ги оценят по достолепие, само че не да се тормозят от несъществуващи такива.

Владислав Горанов също се изрече като някогашен министър на финансите.

Той прикани да не се блокира техническият развой, до момента в който се чака разбора за Еврозоната. " Склонен съм да считам, че на въпроса по кое време се конвергира по-бързо и по кое време би трябвало да се влезе в Еврозоната, съм податлив да дам отговора, че вътре в Еврозоната, ще конвергираме по-бързо. Няма нещо значително, което да чакаме като мотив ", сподели Горанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР