Председателят на борда на китайската CEFC China Energy, съгласила се

...
Председателят на борда на китайската CEFC China Energy, съгласила се
Коментари Харесай

Китай разследва президента на компанията - партньор на "Роснефт"

Председателят на борда на китайската CEFC China Energy, съгласила се да купи дял в съветския петролен колос " Роснефт ", е разследван за стопански закононарушения, оповестиха " Блумбърг ", " Ройтерс " и няколко съветски издания, като се позоваха на източници, директно осведомени със случая.

Според South China Morning Post, който цитира лични източници, Йе Дзянмин даже е бил задържан и арестуван по искане на китайския президент Си Цзинпин.

CEFC се споразумя да купи акции за 9.1 милиарда $ от компанията, която е мажоритарна благосъстоятелност на съветската държавна " Роснефтегаз ", или към 14.6%, и стана първата частна китайска компания, вложила в петролен колос. Разследването, в случай че информацията за него се удостовери, слага под въпрос завършването на договорката с " Роснефт ", която може да се забави с няколко месеца и да стане след първата половина на тази година. Последната компания разяснява новините през днешния ден, само че не и тези за следствието, а за ареста му - информация, която съгласно прессъобщението е погрешна и няма никакво съображение.

Новините за следствието идват единствено седмица откакто китайското държавно управление пое контрола върху застрахователната компания Anbang Insurance Group с обяснението, че шефът ѝ е даден на съд за стопански закононарушения. Тя съответствува и с началото на годишната среща на Народното събрание в понеделник, където се чака и предлагането да бъде отстранено условието президентът на Китай да може да служи единствено два мандата.

Професор Кристофър Болдинг от HSBC School of Business в Шенжен разяснява, че има " отчетлива опция " държавното управление да поеме надзор върху повече компании поради проблемите с финансовата си система.

Съветник на Земан

Йе Дзянмин, основал компанията през 2002 година, е бил отведен на разпит по-рано тази година съгласно източника на " Ройтерс ", който изяснява дали следствието продължава. Под негово управление в последните години CEFC се разрасна и се трансформира в компания с упоритости да стане един от енергийните колоси на Китай с активи в разнообразни елементи на света - от Казахстан, през Обединените арабски емирства до Чад и с вложения в голям брой чешки компании.

Бизнесът на CEFC в Чехия включва недвижимо имущество, пивоварна компания, футболен стадион и авиолиния, като, наподобява, и китайските, и чешките политически водачи поддържат това, отбелязва организацията. През 2015 година стана и стопански консултант на президента Милош Земан. Миналия месец обаче чешката национална банка блокира опит на китайската компания да усили каузи си във финансовата група JTFG поради липса на информация от кое място ще пристигна финансирането.

През 2016 година Йе даже сподели, че желае да сътвори " втори " Синопек ", " или еквивалент на втория по величина енергиен конгломерат в Китай. През 2016 година той беше в листата на списание " Форчън " с 40 най-влиятелни младежи по света на възраст под 40 години и беше единствено две места под френския президент Еманюел Макрон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР