Председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилероа дьо Гало

...
Председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилероа дьо Гало
Коментари Харесай

ЕЦБ включва в дебата и кредитните рейтинги

Председателят на "Банк дьо Франс " - Франсоа Вилероа дьо Гало - приветства плануваната преоценка на политиката на Европейската централна банка и уточни, е основният й приоритет би трябвало да е изясняването на целевите инфлационни параметри. Докато вероятността за възможната покупка на облигации с висок риск като част от изключителната й пандемична стратегия РЕРР е много по-маловажна като предмет на разискванията. Въпреки това Дьо Гало акцентира, че ЕЦБ би трябвало да изследва дали би могла да понижи зависимостта на паричната си поитика от рейтинговите компании.

Коментарите на френския банкер, който е и член на управителния съвет на ЕЦБ, бяха направени в изявление за немския "Ханделсблат ", оповестено на 28 юни. В него Дьо Гало изясни също, че ЕЦБ не е купувала облигации, класифицирани като високорискови (junk) преди рецесията. И предизвести, че в случай че рейтинговите организации намалят кредитните оценки на компании по време на рецесията, това може да задълбочи към този момент съществуващи отрицателни трендове.

Разсъжденията на Дьо Гало могат да се възприемат като самобитна "артилерийска подготовка ", обвързвана с потреблението на програмата РЕРР в поддръжка на стопанската система на еврозоната. Нейният размер бе повишен до 1.35 трлн. евро на постоянното заседание на ЕЦБ на 4 юни - съвсем двойно повече от в началото оповестените през март 750 милиарда евро. А откакто през април изпълнителният ръб на институцията облекчи условията към гаранциите, които ще се одобряват против употребените заеми, не закъсняха и спекулациите, че измежду тях могат да попаднат и високорисковите бумаги. Въпреки че банковите парични стратези към този момент не включват в листата на активите, които ще купуват по РЕРР, така наречен "паднали ангели " - облигациите на фирмите, изгубили капиталовия си рейтинг поради пандемията.

Дьо Гало дефинира последната прогноза на МВФ за спад на Брутният вътрешен продукт на еврозоната с 10.2% през тази година като прекомерно песимистична. И добави, че ЕЦБ може и да не употребява целия капацитет на пандемичната си стратегия, в случай че ситуацията се усъвършенства, а страните от блока на еврото би трябвало да стартират да редуцират обществените си задължения едвам откакто възобновяване стане необратимо и задоволително мощно. Банкерът предизвести също, че Европа не би трябвало да повтаря грешките отпреди 10 години когато дълговата консолидация стартира прекомерно рано след края на тогавашната дългова рецесия.

Веднага след появяването на първите признаци на стабилизация на еврозоната ЕЦБ възобнови прегледа и оценката на тактиката си, който приключи след експлоадирането на пандемията от COVID-19. Ключовият пункт е поддържането на ценовата непоклатимост, която сега се дефинира като инфлация от "малко под 2 % ". Дьо Гало е обезпокоен, че пандемията е ускорила дефлационните трендове в еврозоната и че ЕЦБ би трябвало да ги вземе поради по време на дебатите. Той уточни, че институцията би трябвало да разреши на цените да надвишават за избран интервал от време "гоненаната " инфлационна стойност, което също ще е предмет на разискванията. Просто тъй като изясняването на целевата инфлация е "част от нейната надеждност и на доверието на обществото ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР