Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи

...
Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи
Коментари Харесай

Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе „Комотини-Стара Загора“ са изпълнени стриктно

Председателят на АБВ Румен Петков изрази подозрение, че строително-монтажните работи по газовото трасе „ Комотини-Стара Загора “ са изпълнени прецизно по заложения план при въвеждането в употреба.

Пред медиите Петков уточни серия от пропуски по техническата част на газовото трасе, които са в несъгласие на издадения и дълго чакан акт 16, като, да вземем за пример, това, че тръбата би трябвало да има два оптични кабела, като единствено единият е изпълнен по план, а другият  положен кабел е краткотраен. Сред неяснотите е и въпросът осъществени ли са всички 72-часови проби – съгласно информацията, оповестена в пресата, управлението на ICGB, удостоверява еднопосочно направените тествания (Комотини-Стара Загора), само че интерконекторът е реверсивен и с цел да бъде въведен в комерсиална употреба, според нормативната база на Р. България, би трябвало да се създадат 72 часови проби и в другата посока от Стара Загора до Комотини. Румен Петков сподели също, че въпросното трасе не е обвързвано с гръцката газопреносна мрежа по този начин, както бе контрактувано с азерската страна от президента Първанов през 2009 година. Това слага под въпрос неговата успеваемост. Неясен остава и въпросът дали компаниите (гръцката ДЕПА, американската ЛИНДЪН ЕНЕРДЖИ, италианската ЕДИСОН и азерската СОКЪР), декларирали количества (от порядъка на 1.5 милиарда куб. м.) са заплатили гаранционна такса и в случай че не – потърсена ли е отговорност от компанията, за която има подозрение, че не е заплатила и от  страна на прокуратурата – потърсена ли е отговорност от ICGB. Въпрос е и дали декларираните от 1 януари количества от четирите компании, посочени горе, текат и в случай че не 3- удържани ли са средства от фирмите от ICGB. Според Петков, текат само количествата, декларирани от „ Булгаргаз “. В този смисъл остава неразбираема и оценката на ICGB – стопански преференциален ли е планът.

Пред медиите Румен Петков заяви за въпрос по ЗДОИ, насочен от АБВ към КЕВР – по какъв начин и по какъв метод „ Булгаргаз “ ЕАД е подсигурило реализацията и маршрутите на доставка на количествата ВПГ и по контракта с Азербайджан, с оглед гарантиране на националния и търговски интерес. Предвид фактическата конюнктура и пазарните ценови нива в Гърция, в това число извънредно ниската цена за позитивен дисбаланс, неналичието на съответни дейности и мероприятия от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД би довела до загуби от порядъка на над 10 милиона лв. единствено за един ден от горепосочения интервал при стеснен входен потенциал на Кулата/ Сидирокастро, се показва в писмото.

В подтекста на газовата сигурност за България, Петков уточни, че газовото вместилище в Чирен все още е запълнено малко над 70%, а октомври е последният месец, през който може да се прави нагнетяване. Това значи, че хранилището ще се запълни на не повече от 80%. Вината за това би трябвало да се търси в държавното управление на Кирил Петков, предходното управление на „ Булгаргаз “ и отрасловото министерство.

Председателят на АБВ заяви и за пряк отвод от отговор от страна на ICGB за това наложени ли са наказания (24 млн. евро)и подхванати ли са ограничения в тази посока за забавянето на газопровода „ Комотини-Стара Загора “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР