Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет

...
Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет
Коментари Харесай

Основата, върху която се гради репутацията

Председателят и основен изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет е прочут както с положителните с капиталови препоръки, по този начин и с тези за ефикасното водачество. За Бъфет един от главните индикатори за триумф е неговата известност. Според именития вложител репутацията е скъп актив, който би трябвало да се защищава всеки ден.

Какво е в основата на поддържането на страхотна известност? Почтеността, счита Бъфет. Всички бизнеси са изправени пред редица провокации и сложни решения, тъй че когато се окажете на кръстопът, честността постоянно е нещото, към което може да се обърнете, с цел да извършите верния избори.

Той също по този начин слага честността преди всичко и при наемането на нови чиновници. „ Оракулът от Омаха “ е прочут със цитата:„ Търсим три неща, когато наемаме нови хора. Търсим просветеност, търсим разпоредителност и търсим честност. Ако претендентите, които смятате да назначите, не разполагат с последното, то първите две ще ви погубят. Ако сте подготвени да работите с нечестен човек, то би трябвало да се надявате, че той е ленив и малоумен, тъй като в противоположен случай той ще ви съсипе “.

По тази причина Бъфет смята честността за най скъпа. Той не отхвърля смисъла на интелигентността и на изгодата от новаторски хрумвания при решаването най-големите проблеми пред всяка компания. Аз персонално обаче не един път съм правил неточност с наемането на брилянтни, харизматични и изобретателни гении, които подкопаваха фирмената просвета в компанията със своя боеприпас от егоизъм, недобросъвестност и надменност.

Ако към момента не сте уверени, ето още три аргументи, заради които би трябвало да давате приоритет на честността над интелигентността, и техническите качества при наемането на нови чиновници:

Те споделят истината

Хората, които са откровени в връзката си с другите, вършат работното място привлекателно за тези, които търсят почтени марки и места за работа. Казването на истината улеснява и построяването на връзки сред хората, приемането на промени, признаването на неточности и постигането на резултати.

Те съблюдават обещанията си

Почтените хора не поемат задължения, които знаят, че не могат да спазят. Тяхната дума има тежест и техните обещания постоянно се извършват. Разбира се, те също вършат неточности (в края на краищата са хора), само че постоянно понасят отговорност за тях.

Те ръководят добре споровете

Когато има контакт сред човешки същества, спорът е неминуем. Почтените хора знаят по какъв начин да изслушват другите и да възприемат разнообразни гледни точки, което разрешава доста по-бързо разрешаване на проблемите, в сравнение с отбягването на спора.

………………

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР