Председателят 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за сутрешния

...
Председателят 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Изборният кодекс винаги взривява парламентарния мир, а кучето е заровено в съставянето на СИК

Председателят 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Г-жо Караянчева, наблюдавайки политически процеси в профил, по какъв начин ви се костват дейностите на депутатите през днешния ден?  

Ситуацията, както вие отбелязахте, е доста комплицирана, тъй като още преди сформирането на това Събрание се начертаха доста червени линии. Линии, които за 2 години набъбнаха толкоз доста, че наподобяват като че ли непреодолими. Спомняте си предходната година, когато от новата зала, която беше в другото Народно заседание, се реалокираха народните представители в остарялата постройка с лозунга, че връщат парламентаризма, традициите и всичко останало. За тази година и половина, и повече, виждаме, че всичко това се потъпка. Виждаме отношението сред самите партии, виждаме лепенето на етикети за разнообразни типове обединения – коалиция на хартиената бюлетина, коалиция на войната. Всяка една политическа мощ има стратегия, тя е поела задължения пред своите гласоподаватели, и тази политическа мощ следва своята стратегия. Това, че в избрани моменти разнообразни политически сили имат едни и същи позиции по избрани политики, не може да се именува по разнообразни типове обединения. Защото това са задължения, които са поети. Аз виждам, че нашите съперници извънредно доста желаят да ни опаковат с Движение за права и свободи, само че в действителност действителният конкурент на Движение за права и свободи в изборните райони е ГЕРБ.

Погледнете картата на България, потърсете структурите на " Продължаваме промяната “, на " Демократична България “, на всички тези, които приказват за тази симбиоза сред две политически сили, които действително са съперници. Не е редно също по този начин да се поставят етикети на персони. Виждам, че тук един сътрудник през днешния ден е написал, че Борисов бил българския Мадуро. Извинявайте, минимум не му отива на този сътрудник да приказва по този метод. Ако в действителност сме политици, които имат вяра и желаят да създадат нещо за България, те би трябвало да чуват дневния ред на обществото, те би трябвало да работят за дневния ред на обществото. Не може да търсиш някакви политически дивиденти, а още повече виждаме по какъв начин и " Демократична България “, и " Продължаваме промяната “ към този момент несъмнено са се устремили към избори, колкото и да не желаят да го споделят, тъй като споделят: " ГЕРБ е първа политическа мощ, отговорността е нейна “. Да, само че вие не желаете да седнете на масата на договарянията, да уточним някои значими неща, които са за страната, с цел да можем да продължим напред.  

50 дни блуждаене към този момент, кавги, нападки съвсем 2 месеца. Докога можем да я караме по този начин, г-жо Караянчева? Това не е ли национално безконтролно състояние, в това число и на ГЕРБ, на вашата партия?  

Да, това е извънредно безконтролно отношение, само че не на ГЕРБ. Ние от началото на мандата сме извънредно градивни. Ние сме подготвени да вършим отстъпки, даже от време на време все пак, че нашите гласоподаватели и членове не са съгласни. Но отговорността на държавника е тъкмо това – да можеш да преодолееш своите политически пристрастия и от време на време, несъмнено, не трябва да потъпкваш правилата си, и ние не го вършим, ние желаеме да седнем на масата транспарантно и ясно. Не в мола, не някъде другаде, в случай че би трябвало и вътре в самата зала, само че там няма по какъв начин да се случи. Спомняте ли си едно време, когато се включиха камерите на Народното събрание какво се случваше в залата? Всеки искаше да се изяви по собствен си метод, да покаже какъв брой е виновен, какъв брой е осведомен, какъв брой доста може да помогне. Ето това се случва и сега – дано да има договаряния на масата, само че договаряния с ясни цели. А никога не може да се каже, че ГЕРБ е безотговорна. Колегите вършат всичко допустимо, с цел да създадат вероятни тези диалози, да подадат ръка. Дори ние бяхме образували по предложение на нашия ръководител на Изпълнителната комисия, бяхме предложили изявени персони, които да бъдат равноотдалечени отвред, с цел да може да се откри пресечната точка. Ние търсим точката пресечната, с цел да отстраним тези червени линии.  

Говорите за господин Росен Плевнелиев и господин Соломон Паси.  

И господин Соломон Паси, да. Безспорни персони и престижи.  

Работата им обаче като че ли не даде резултата, който може би вие очаквахте от ГЕРБ.  

Всички жители чакаха този резултат. На никой към този момент не му се върви на избори. Какво ще се възпроизведе след едни последващи избори? Хората са извънредно недоволни от това, че би трябвало да се върви още веднъж на избори, че няма разговор. Знаете ли, аз тъй като много постоянно съм си в изборния регион, хората споделят: " Стига към този момент сте се карали, седнете и говорете. Не можем повече, цените са непостижими “. Всичко това, което " Промяната “ направи за 8 месеца, тези цени на газа, 30% през медиатори, и още веднъж плащаме на " Газпром “, само че някой различен, тези високи цени и на питателните артикули, тази инфлация, която идва, в този момент отоплителният сезон.  Всичко това извънредно доста тежи на жителите, и те няма да отидат да гласоподават. Ако някой си мисли от сътрудниците, които са се устремили на избори, че хората още веднъж желаят да ги избират, не, това няма да стане. От интензивност 40% от ноември 2021 година ще отидем на интензивност 30%. Може би единствено най- най-твърдите ядра ще отидат да гласоподават. Така че стягайте се, сядайте на една маса, говорете си, тъй като виждаме, че когато човек не желае, се чувайте, чувайте кой какво приказва, оставете лозунгите, предизборните говорения встрани. Това е посланието на жителите, което аз слушам.  

Да, в Кърджали, нали по този начин?  

Да, в Кърджали.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че би трябвало да се направи държавно управление, дали ще бъде механически или експертно, тъй като не може да се допусне една седмица да се блокира работата. Във връзка с това предложи да се отсрочи със седмица гласуването в зала на измененията в Изборния кодекс, предложи да се направи крачка обратно една седмица, с цел да се възвърне разговорът. Какви са съгласно вас действителните благоприятни условия в този момент за съставянето на кабинет, по какъв начин виждате вие нещата?  

Честно да ви кажа, доста мъчно. Ако нещо стане, мога да оприлича на знамение. Защото тази липса на разговор, която се показва от останалите политически сили, не ме прави оптимист в тази посока. Изборният кодекс е нещо, което постоянно взривява парламентарния мир. Но аз мисля, че предложенията, които Българска социалистическа партия внесе като промени в Изборния кодекс, са доста чакани от жителите. И няма нищо неприятно да се приказва, нищо неприятно да се дебатира. Но за мен една седмица е премного, само че да седнат и да приказват хора, които схващат от тази материя, не хора, които си служат с лозунги, които са чули за някакви фалшификации…  

Кои са тези хора, съгласно вас, които могат да дебатират сполучливо това?  

Хора, които директно са взели участие в изборите, хора, които знаят, познават самия избирателен развой, хора, които в действителност ще създадат оферти и ще покажат дали в действителност машината има дефекти, която сме ние уверени, и да седнат, само че специалисти да приказват. Политическото говорене да остане встрани. Ето, аз мога да ви кажа една теза, усещам се неексперт, само че почти познавам нещата. От 15 години се занимавам с избори. За мен е доста значимо за моите гласоподаватели в района да има хартиена бюлетина. Нека да има и машина, само че хартиената бюлетина дава успокоение на хората. Представете си, дано да си представим локални избори следващата година. Имаме единствено машини. Трябва един гласоподавател да превърти машината 4 пъти – спомнете си какво се случи по време на изборите за президент и за парламент по едно и също време. Много от хората по простъпка натискаха квадратчето, което пропускаше едното гласоподаване и оставаше или единствено за президент, или единствено за парламент. Не си припомням първо за кое се гласуваше, може би за президент. Само едно. И доста хора идваха в офиса и споделяха: " Ама аз не можах да гласоподавам, тъй като превъртях листата и няма по какъв начин да го върна “. Това е едно. Представете си има локални избори. На машината имаме избор за кмет, за общински съветници, за областен кмет и за кмет на обитаемо място. Тези хора, които да, теглят пари от банкоматите, само че тя е отработена интервенция. Когато се гласоподава единствено за един избор, примерно за парламент, да, приказваме за самата техническа част. После ще кажем няколко думи за тези флашки, които се разнасят, какво има в тях, по какъв начин е изработен софтуера, кода – там е нашето терзание. Та, да се върнем на метода на гласоподаване. Тези хора, представете си една стара жена, която би трябвало да превърти 4 пъти екрана. А една комисия от 9 индивида: те я гледат… Разберете, хората се тормозят от това, че ще объркат, ще се изложат, и те изобщо не отиват да гласоподават. Какво пречи на всички тези партии, които приказват за народна власт, приказват за Конституция – един е постоянен извършител на Конституцията, няма значение, всички се сещат кой е – тези партии да дадат опция равно изборно право на всички български жители кой както желае да отиде да гласоподава. Но доста значимият миг в тази част е отговорността на партиите към сформиране на секционните изборни комисии. Там е заровено кучето . Защо? Ще ви дам съответен образец от изборите, които минаха единствено преди 2 месеца в Област Кърджали. Партиите нямат структури в региона, не могат да си намерят хора. Набирането на хора става наизуст. Техният човек в РИК им подава всякакви имена, които те поставят в съответните комисии, след което тези хора изобщо не отиват на изборите в изборния ден.

Оказва се, че 50% от хората, които не са отишли в секционните комисии, са на " Продължаваме промяната “ в Област Кърджали. Да ви кажа ли, че 350 индивида бяха изтеглени от " Възраждане “ в деня преди изборите като членове на СИК. Защо? Защото тази партия няма структури в Кърджали, и в региона приказвам. Тя не може да откри 350 индивида, които да запълнят тези места. Записват хора от Хасково, Ямбол, Търново мисля, че имаше. И когато, защото тези хора, които са записани от други области, те се записват изпод като членове на комисии и в действителност техният глас отива в изборен регион Кърджали, не отива за тези региони, където са тези депутати. Изтеглиха ги последния ден и в действителност 350 места в СИК останаха незапълнени от " Възраждане “. Цялата тежест падна върху другите членове на СИК. Същото нещо е за " Промяната “, същото нещо е за " Демократична България “. В последния миг набират хора, вкарват ги неподготвени в комисиите, тъй като аз умерено мога да кажа, че членовете на комисиите, които вземат участие в Област Кърджали от партия ГЕРБ и още 1-2 партии, тук те са готови, те години наред вземат участие, те си четат протоколите. Когато един ръководител пристигна отнякъде същия ден, когато той е неопитен от друга партия, по какъв начин ще приготви той този протокол, и този протокол няма ли да бъде с неточности? Това е съгласно мен отговорността на партиите. Ако партията не обезпечи готови хора в СИК, тъй като този човек, който е изпратен в 12 без 5 в тази комисия, той не знае защо е там.  

Радомир Чолаков, вашият сътрудник, ръководител на Комисията по правни въпроси, народен представител от парламентарната група ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно заседание, съобщи преди няколко дни в нашия ефир, че не може частна компания да прави изборите в България.  

Това е другият огромен проблем. Не може частна компания, тъй като не се знае кой работи с кода, по какъв начин тъкмо се залага информацията в тази машина, дали това, което ще излезе в протокола е тъкмо това, което е пусната в кутията с бележките, които излизат от машината, тази флашка до момента в който стигне до ЦИК какво се случва с нея? Това не е несъмнено и ние няма по какъв начин да се съгласим машината да бъде употребена по тази метод, по който се употребява. Има доста незнайни и никой не ни е отговори.  

Може би евентуално порочните практики и са на двете възможностим за гасуване – и на хартиената бюлетина, и на машините.  

Да, несъмнено. Но дано да, аз ви споделих къде е казусът в хартиената бюлетина. Проблемът е в подбора на членовете на СИК, тяхното образование, което се прави. Защото сериозните партии, като нашата, образоват своите членове на комисии. И някой тук ще ми каже, че някакъв си диалог, който бил записал по какъв начин се прави. Това нещо е минало. Хората са извънредно виновни и аз мога да разгадавам на 100% на хората, които изпращаме в СИК. Нали членовете на СИК са гаранта за това да има избор, либерален избор. Обаче те виждат бюлетината и за тях това е по този начин. Но това, което се случва в машината, никой не го знае какво е. Излиза един протокол – дали е тъкмо по този начин или не, ние не можем да кажем. Затова една седмица, дано да излязат, дано да покажат по какъв метод се структурира машината, програмата или софтуерния артикул. Не съм експерт по тематиката и несъмнено някои сътрудници от " Да, България “ ще останат възмутени от моя изказ по информации технологии, само че не изисквам, че съм експерт. Аз имам моя компетентност, по която мога да кажа, че съм добра. Така че дано да се види за една седмица, не повече. Всичко останало е разпъване на локуми, прикриване на всичко това, което се случва, тъй като парламентарните практики, някои от неприятните парламентарни практики сътрудниците от " Промяната “ добре са ги научили – това, което се случваше, бавене на самото второ четене на Изборния кодекс, тъй като аз го наблюдавах цялото мога да кажа. Но всеки има право да показва своето мнение, тъй като националният представител е индивидът, зад който стоят над 10 000 гласоподаватели, и той е гласът на тези хора в Събранието.  

Вчера Румен Радев отрито съобщи за опцията за предварителни избори през месец март. Как ще коментирате дейностите на президента? 

На този стадий мисля, че президентът дава опция за другите политически сили да приказват между тях. Виждаме, че това не се случва. Аз за държанието на президента мога да приказвам доста за минал интервал и за едни партии, които коленичиха пред него, а в този момент внезапно се оказа, че те са разочаровани от неговото държание. И държанието на президента ние сме го оценили още доста преди някои от другите партии да се убедят в това, което ние приказваме. Тогава приказваха за по-голямото зло. И би трябвало време, с цел да може да се образува държавно управление, тъй като в случай че партиите не осъзнаят, че би трябвало да бъдат на равнището на своите гласоподаватели, стартира да се прокрадва сянката на президентската република . Нека да го осъзнаят. Нека да проучват всичко каквото се случва, тъй като до момента в който си играят напук, до момента в който изясняват тези борци против корупцията от Политическа партия, тези радетели за правосъдна промяна от Демократична България, които към момента не знам да са входирали нещо съответно за правосъдната промяна, а са се фокусирали единствено за промяната на основния прокурор, ами няма по какъв начин да се случат нещата.  

Вчера се прокара и тезата, че сред президента и ГЕРБ има някаква съгласуваност за избори през месец март.  

Много тези се прокрадват, само че не всичките са правилни. Мисля, че най-сериозният критик през целия минал интервал от 2020 година лятото, когато президентът подвигна пестник, мисля, че най-изявеният критик е партия ГЕРБ. Тогава казвахме какво ще се случи, казвахме, че чертането на разграничителни линии ще докара тъкмо до това. Казвахме, че разнасянето на ковчези не е единствено експанзия против нас самите, тъй като идва един миг, когато това, което правиш, то ти се връща многократно. Защото хората осъзнават в един миг, че всичко от време на време, че е било една елементарна агитация, едно говорене без доказателства, тъй като виждате, че главната теза на предизборната акция на " Промяната “, на " Демократична България “, на другите партии бяха кюлчета, и автомагистрала " Хемус “, и в последна сметка се оказа, че няма нищо, няма действителни доказателства. А доста елементарно да очерниш някой по малкия екран, по радиото, тъй като това са медиите, които се слушат, обществените мрежи. Но когато би трябвало да кажеш истината, тогава се оказва, че никой не я чува, или тя се споделя доста тихичко и това не доближава до необятните маси. И те използваха тъкмо това говорене на черния пиар. И ние още тогава бяхме извънредно рационални и говорихме, че това няма да докара до нищо положително. Къде отидоха тези партии, които вееха червени байраци, слагаха ковчези, бесилки окачаха? Това не би трябвало на хората. Разберете, дано политиците, които доста обичат да се разхождат по жълтите павета и да изясняват по какъв начин видите ли всички са за машинно гласоподаване, всички са доста разнообразни, разберете, че в тази България живеят още 5 милиона индивида, които не живеят в столицата. Тези хора имат разнообразни проблеми. И тези проблеми би трябвало да бъдат чути. Много от партии по този начин с високомерието си са обречени на ерозия. И аз се веселя, че ние продължаваме да работим на терен, да чуваме това, което хората ни споделят, и да го споделяме в Народното събрание.  

Г-жо Караянчева, като за край: кой би бил сполучливият ход на ГЕРБ в тази заплетена политическа обстановка?  

За мен е значимо да продължим по същия градивен метод, който работим освен в последните 2 месеца, тъй като от 45-ото Събрание натам ние сме подложени на извънредно огромна офанзива, даже и в личностен проект. Но да продължим с разсъдък, да повече държавници по този начин, както сме сега, да вършим отстъпки, само че не непременно. Защото всяка отстъпка си има граница ненапълно, не трябва да разочароваме и нашите гласоподаватели. Аз съм уверена, че сътрудниците работят тъкмо по този метод. Все още не сме получили мандат, с цел да кажем какво ще се случи с първия мандат. Разбира се, ще се опитаме да го осъществяваме по всяка възможност, това е мое мнение несъмнено, и оттова нататък към този момент ще забележим какво ще се случи и с останалите сътрудници. Най-важното е да се опитаме да преодолеем алените линии, само че както виждам, те на процедура са непреодолими с това говорене на нашите съперници, с това лепене на етикети, с тези нелицеприятни послания, които се чуват от парламентарната естрада. Но въпреки всичко аз по принцип съм оптимист и постоянно си мисля, че положителното може да победи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР