Председателката на социалистите държи парламента по молба на „Дондуков” 2Вакуумът

...
Председателката на социалистите държи парламента по молба на „Дондуков” 2Вакуумът
Коментари Харесай

Юристи и конституционалисти пред „Труд” за бавенето на мандата от Корнелия Нинова: БСП злоупотребява с Конституцията

Председателката на социалистите държи Народното събрание по молба на „ Дондуков” 2
Вакуумът опонира на главния закон

Репликата на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че ще задържи мандата до 10 -15 септември при очевидните условия, че държавно управление в границите на 46-ия парламент не може да бъде формирано с третия мандат, беше окачествена от конституционалисти като „ партийна злоупотреба”.

“Труд” потърси отзиви на адвокати, който се сплотиха към тезата, че „ процедурата по член 99 от Конституцията има една ясна логичност и цел - това е съставянето на държавно управление или, в случай че такова е невероятно - бърз излаз от политическата рецесия. Затова в третата процедура всичко се забързва”.

„ Изрично е посочен и седемдневният период, в който не просто би трябвало да се излъчи претендент за министър председател, само че и да се предложи на президента състав и конструкция на Министерския съвет”, разясниха още странната обстановка с бавенето на третия мандат конституционалисти.

Според представители на парламентарни групи, от чисто политически съображения се постанова една теза, която няма нищо общо с член 99, а тя е, че седемдневният период бил за лъчение на претендент за министър-председател, а след това съответната парламентарна група можела да протака процедурата колкото реши.

Членове на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия обясниха сбито пред „ Труд”, че настоящето закъснение пристигнало по молба на представители от президентската институция. А задачата е приемане на актуализацията на бюджета. От друга страна обаче, тъкмо юристите на Българска социалистическа партия, както и специалисти от „ Дондуков” 2 са дали да се разбере, че „ подобен вакуум и такова отсрочване опонира на логиката на Конституцията”.

Отделно, на „ Позитано” 20 са обезпокоени, че съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия, което е планувано сякаш за четвъртък, може да се окаже безсмислено. Днес Нинова организира диалози с представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алианса на туристическата промишленост в България и с полицейския профсъюз. За вторник и сряда са диалозите за сформиране на кабинет с Демократична България и Има Такъв Народ. Ако от двете обединения се чуе „ не” за сформиране на държавно управление, както се чака, то социалистите няма да има защо да заседават на пленума в четвъртък.

Пак съгласно специалисти, много обтекаемо е Българска социалистическа партия да стъпи и на Решение 20/1992 на Конституционния съд, в което се споделя: “да се потърси и откри метод за формиране на постоянна коалиция ". " Освен това алинея 3 на член 99 от Конституцията дава отговор на още един въпрос: дали претендентът за министър-председател е задължен да предложи състав на държавното управление. Съгласно експлицитното предписание на Конституцията в 7-дневен период претендентът за министър-председател е задължен да предложи на президента състав на Министерския съвет ", написа още в тълкуването на Конституционен съд.

Из Конституцията на Р България

Чл. 99.

(1) Президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.
(2) Когато в 7-дневен период претендентът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател.
(3) Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерския съвет, президентът в периода по миналата алинея разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър-председател.

Идеи за „ Позитано” 20

Статисти за министър председател - към 100 лв.

Особената обстановка, в която хем не може да се сформира държавно управление, само че в това време Българска социалистическа партия може да се окаже в обстановка да покаже претендент за министър председател, роди духовити мнения на „ Позитано” 20. „ Няма по какъв начин да излъчим министър-председател, който от в този момент се знае, че е с провалено гласоподаване в парламента”, разясниха импровизирано от ИБ на Българска социалистическа партия. Червени се майтапиха, че могат да употребяват статисти от киното или от рекламния бизнес. „ Труд” ревизира, че цената за 1 час на професионални статисти коства сред 70 и 100 лв., съгласно сложността на осъществяването. По-ниска е цената за статисти в аудитория - 8-10 лева на час. Специалната масовка е по-скъпа - 40 лева на час, разясниха от сектора.
Проф. Румяна Коларова, политолог, пред „ Труд”: Ясно е, че късмет за кабинет няма
Избори 2 в 1 са рационалното решение

Биляна Веселинова, Труд



- Проф. Коларова, какво се пробва да реализира Корнелия Нинова със задържане на мандата? Не ставаме ли очевидци на една мимикрия по отношение на главния закон?
- Безспорно е, че при третия мандат няма закрепено време и това значи, че до последния миг може да се вършат опити за сформиране на кабинет. Но е пределно ясно, че в тази ситуация няма по какъв начин и новите парламентарни избори са неизбежни. Тук към този момент огромният въпрос е би трябвало ли по целенасоченост да се бави мандатът и Народното събрание да бъде държан и да не се разпуска 2 седмици. И тук може да сложим въпроса за уместността и за адекватността на една партия, дали съумяла или не да оползотвори мандата за сформиране на държавно управление, да дефинира продължителността на Народното събрание. Дали и до каква степен, партия, която няма никакъв късмет да сформира кабинет, може да дефинира по кое време да върне мандата. Защото времето, което се дава е, за сформиране на държавно управление. Ясно е, че късмет за сформиране на кабинет няма. Идеята е, че би трябвало да се актуализира бюджетът.

- Това не звучи ли малко като бета версия на изявлението на президента Радев, който пък сподели, че ще връчи идващ мандат, в случай че партиите актуализират бюджета?
- Всъщност, да. Това прави Българска социалистическа партия сега. Българска социалистическа партия работи съгласно на поръчката на Радев преди седмици.

- Къде виждате казуса в това необичайно бавене на връщането на мандата сега - недостатък в текстовете на Конституцията, или еластичност при тълкуването на член 99. Защо не и в решение 20/1992 на Конституционния съд?
- Не виждам недостатък, това е естествена обстановка. Процедурата е разказана в Конституцията. Това е интерпретация, която е дадена от Конституционния съд. Не мисля, че има разминаване, по метода по който и Конституционният съд споделя в решението си. Целесъобразността при този трети мандат е да се даде по-дълъг период, с цел да може да бъдат употребявани всички благоприятни условия за сформиране на държавно управление. Това е логиката. Но се споделя и „ рационален срок”. Разбира се, че две седмици - методът, по който Корнелия Нинова направи поръчка, че ще върне мандата след към 15 дни, това надали е рационален период. И съгласно мен е ясно, че целесъобразността не е обвързвана с образуването на кабинет, а в тази ситуация - с бюджета.

- Прозира ли „ надиграване” сред партиите „ за” и „ против” избори 2 в 1?
- Не желая да проучвам и правя оценка коя партия печели и коя партия губи от избори 2 в 1. За мен изборите 2 в 1 са опция за по-балансиран и разумен избор. Защото е пределно ясно, че по един метод гласоподава човек, когато гласоподава за депутати, а по различен - когато се гласоподава за президент. Комбинацията сред двата избора е от всяка една позиция по-разумното и по-рационалното решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР