Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще свика

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще свика
Коментари Харесай

Орбан върна Фон дер Лайен с празни ръце след спешната среща за петролното ембарго срещу Русия

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще свика видеоконференция с ръководителите на Унгария и другите страни-членки на Европейски Съюз, които се опълчват на периодите за цялостен отвод от съветски нефт, оповестява европейското издание на „ Политико “, представено от БНР.

След вчерашните незабавни договаряния с унгарския министър председател Виктор Орбан тя се завърна без резултат, написа изданието.

В шестия санкционен пакет против Русия се планува това да стане до края на тази година. Изданието не показва имена на други страни, само че се знае, че измежду недоволните са също България, Словакия и Чехия. Видеоконференцията би трябвало да се състои в границите на това денонощие.

Фон дер Лайен се върна без резултати от визитата си в Унгария в понеделник, написа „ Политико “. Тя отиде там да беседва с премиера Виктор Орбан, който очевидно няма желание да прави отстъпки, откакто преди този момент съпостави предлагането на Брюксел с икономическа " атомна бомба ", защото то пренебрегва " обстановката " на Унгария.

Според първичния компромис, реализиран предходната седмица, на Унгария и Словакия щеше да бъде разрешено да завършат постепенния отвод до края на 2024 година, две години по-късно от това, което Брюксел предложи.

Чешката република също може да се възползва от преференцията до юни 2024 година, до момента в който чака да бъде обвързвана с Трансалпийския газопровод, който през днешния ден свързва Италия, Австрия и Германия.

Сега България упорства за сходно позволение в подмяна на зелената си светлина.

„ Нашата позиция е доста ясна. Ако има дерогация за някои от страните, желаеме и ние да получим дерогация “, съобщи българският вицепремиер Асен Василев пред Българска национална телевизия. „ Ако не, ние няма да подкрепим глобите. Но не чакам да стигнем до това, въз основа на диалозите сега “.

Не се чака през днешния ден още веднъж да се съберат непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел. Миналата седмица те дискутираха безрезултатно три дни в опит да дадат зелена светлина на шестия пакет, който по-късно би трябвало да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз. Посланиците ще се съберат най-рано на следващия ден.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР