Председател на парламента от ГЕРБ, шеф на правната комисия от

...
Председател на парламента от ГЕРБ, шеф на правната комисия от
Коментари Харесай

НОВ СЦЕНАРИЙ: Министрите от Бойко, кабинетът на ПП

Председател на Народното събрание от ГЕРБ, началник на правната комисия от „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България. След три месеца противоположното. Министри с първия мандат – на Борисовата партия, кабинет с втория – на „ Промяната “. Едно болшинство за избор на Росен Желязков, друго – за държавно управление. Всички бързат то да бъде формирано, само че никой не споделя по какъв начин ще стане това. Движение за права и свободи е съпротива – към този момент. „ Възраждане “ – вечно, Българска социалистическа партия още не знае, а Има Такъв Народ продължава да се чуди.

ГЕРБ и „ Промяната “ се ненавиждат, само че си приказват. „ Промяната “ и „ Демократична България “ си приказват, само че се ненавиждат. Така наподобява животът в Народното събрание измежду петите избори за две години. В Страстната седмица партиите минаха през всички психически стадии на политическото страдалчество: отказване на ролята и мястото на съперника, яд от изборните резултати, неотредили никому правото да ръководи самичък, спорене за власт, меланхолия от отхвърли и най-после примирие с действителността.

Нови връзки възкръснаха в светлите дни след Великден. Лена Бориславова и Десислава Атанасова заровиха томахавките и сглобиха законодателната стратегия на депутатите, магистратите сложиха на трупчета правосъдната война сред Кирил Петков и Асен Василев.

Бойко Борисов отиде на крайници при Румен Радев, „ Продължаваме промяната “ гласоподава за Росен Желязков, Николай Денков и Атанас Атанасов смениха Кирил Петков и Асен Василев. А всички заедно заговориха за конституционно болшинство за правосъдна промяна.

Ще има ли държавно управление? Това е единственият въпрос, който вълнува всички.

Да, само че би трябвало да е с мандата на ГЕРБ, другояче – избори, сподели Борисов на президента. Не, ще бъде с мандата на ПП-ДБ, кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим, отговори пред Румен Радев Асен Василев. Уйдурма, скочи Нинова. Има време, да си свършим работата, Народното събрание може да изкара и 4 години, метафизичен заключи Карадайъ. Ще видите какво ще се случи, загадъчно добави Рамадан Аталай.

Едни видяха в бързите съвещания на президента Радев знак, че кабинетът е подготвен. Други – че отиваме на избори.

Две неща са ясни след първата седмица на Народното събрание. Колкото по-лесно се чертаят алените линии, толкоз по-трудно се трият. И колкото по-нежелан е кабинетът, толкоз по-неизбежен е.

Всички чакат бюджета

Реклама

Общините свършиха парите и изнемогват. Пенсионерите към този момент чуха, че в ДОО е планувано от 1 юли да вземат минимум 523 лева вместо сегашните 467 лева Земеделските производители и преработватели разчитат, че към новите обезщетения от Брюксел поради украинския импорт ще има и до 200% национално финансиране. Иначе складовете със зърно и слънчоглед ще си останат цялостни и след края на възбраната, тъй като в случай че излязат на пазара, цената на хляба и олиото би трябвало да удари тавана.

Законите по Плана за възобновяване и резистентност чакат, оперативните стратегии – също. В листата са еврозоната и Шенген.

Но по какъв начин ще стане кабинетът при безапелационното нежалание на ГЕРБ и „ Промяната “ да поддържат мандата на другия? Както стана държавното управление на Димитър Попов, отговори Росен Плевнелиев, който през последната година играе ту основен договарящ, ту главен представител на Борисов. Тогава, в зората на демокрацията, Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия откриха общ език и се събраха зад формулата програмно-експертно държавно управление. Зад думите му в партийните централи разчетоха забавен сюжет.

ГЕРБ ще предложи държавно управление вид „ Габровски “, само че също като него то няма да събере задоволителна поддръжка.

Основната част от номинираните министри обаче ще бъдат включени в кабинета, който по-късно „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ ще излъчи с втория мандат. За да има конституционно болшинство за правосъдна промяна към програмно-експертното държавно управление ще бъдат привлечени Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, настояват осведомени с договарянията за властта, които текат без значение от клетвите, че диалозите сега са единствено за закони.

Неслучайно Мустафа Карадайъ направи две знакови изявления. ГЕРБ плюс „ Промяната “ е равно на замяна, разяснява Карадайъ решението за ротационен началник на Народното събрание, което е в нарушаване на конституцията. И „ Движение за права и свободи е съпротива – към този момент “.

Демек – Движението няма да прости белите нито на едните, нито на другите. Но в случай че те с разсъдък се откажат от персоналното си и партийно его и с отговорност и в разговор одобряват нов публичен контракт и пристъпят към държавно управление с цели, стратегия и необятна поддръжка, Движение за права и свободи ще го поддържа и взе участие. Защото по образеца на Движението всички останали партии одобриха, че точка първа от публичния дневен ред е прекъсване на прогресивното обедняване. А това без постоянно държавно управление не може да стане.

„ Вероятността да има държавно управление с първия мандат е съвсем нулева. Ключовото в този момент е, че ГЕРБ и ПП-ДБ беседват. Защото те и в предходния парламент също гласоподаваха дружно по главните въпроси, свързани с бъдещото развиване на страната, само че това ставаше, без да беседват между тях “, даде своя прочит на обстановката социологът Юлий Павлов. Според него ПП-ДБ към този момент са създали своя максимален компромис – да беседват с Борисов, когато изчегъртваха и арестуваха. Повече от тях мъчно може да се чака.

„ Бойко Борисов обаче е занаятчия на вземането на завоите, той не се е заричал да не поддържа държавно управление на ПП-ДБ. Зависи какво ще предложат те “, разяснява още Юлий Павлов. Той счита, че в случай че ПП-ДБ не заложат на ярки политически фигури в кабинета, а предложат специалисти, даже и с акад. Денков отпред, ГЕРБ ще го поддържат. Оттук до съставянето на конституционно болшинство крачките са лесни и бързи.

Колкото и сложен да е сега диалогът за властта, едно е ясно. Амбицията на всички за локалния избор е толкоз огромна, че никой не би желал той да бъде изкривяван с редом парламентарно гласоподаване в същия ден. Затова пред угрозата от избори в лятната горещина, когато хората са на море, кабинет на компромиса наподобява като подарък от ориста.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР