Председател на Бюрото е Бойко Рашков. Според информация в различни

...
Председател на Бюрото е Бойко Рашков. Според информация в различни
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува Бюрото за СРС - помагали на подслушвани магистрати

Председател на Бюрото е Бойко Рашков. Според информация в разнообразни медии настояването на прокуратурата е ориентирано към неговия заместител - Георги Гатев

Още по тематиката
По оскърбителен донос ДАНС и прокуратурата подслушват съдийски кабинет и нарушава тайната на съвещанието в името на.... запазване на съдийската самостоятелност

Бившият зам.-председател на Движение за права и свободи Касим Дал е наблюдаван безусловно нелегално от Министерство на вътрешните работи

Прокуратурата непосредствено нападна Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) поради инспекциите, които Бюрото прави по искане на магистрати дали по отношение на тях са прилагани специфични разследващи средства. Това се случва в разгара на, който е бил наблюдаван шест месеца по донос на прокурорката по делото Виолета Радева - че Георгиев получава рушвет от Веселин Марешки, с цел да реши делото му в негова изгода. Въпреки продължителното следене, не са открити никакви данни за рушвет, само че арбитър Георгиев бе заставен да си направи отказ по всички каузи, който гледа, в това число и по делото " Марешки ", по което към този миг към този момент трябваше да произнася присъда, директно преди изборите.

В прессъобщение на прокуратурата от понеделник заран се афишира, че Специализираното звено " Антикорупция " към Софийската градска прокуратура (СГП) е предложило на ръководителя на ДАНС да отнеме разрешението за достъп до класифицирана информация на член на Бюрото, тъй като той бил контактувал с податели на заявки (включително обвинени или подсъдими), съветвал ги какво наличие да имат заявленията/жалбите им, даже персонално е изготвял такива заявки или нареждал това на чиновник от администрацията на Бюрото.

Националното бюро за надзор върху СРС има петима членове - ръководител Бойко Рашков, зам. предсидетел - Георги Гатев, и членове Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков. А заявките, които жителите подават до Бюрото имат една единствена цел - претенции да се ревизира дали по отношение на тях са прилагани незаконосъобразно СРС, като правото им да получат отговор не зависи от това дали те са обвинени, подсъдими или не са обект на наказателно гонене. Прилагането на СРС по отношение на всички жители може да е единствено законосъобразно, при съблюдаване на всички законови условия.

Според " Дневник " става дума за зам.-председателя на бюрото Георги Гатев.

Съобщението на прокуратурата е доста любопитно, тъй като, като се изключи че афишира съществуването на инспекция против член на Бюрото, оповестява и детайлности от инспекцията и настояването към ДАНС, което по принцип не се прави. Дори когато ДАНС отхвърля достъп до класифицирана информация на някого, в отхвърли не се сочи за какво и на база на какви данни е изработен отводът. В случая прокуратурата обаче се впуска в забавни елементи:

" Установено е, че:
- обвинен магистрат провел персонална среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, директно след което посетил постройката на Бюрото, където заявката му за инспекция било признато не по открития ред /по напътствие на члена на националното бюро то било направено от административния секретар на НБКСРС, в служебния й кабинет и на служебния й компютър/;
- заявление от обвиняем, с който членът на Бюрото е в близки връзки, е направено и входирано по същия метод /на служебния компютър на административния секретар/;
- членът на НБ провеждал диалози с обвинен магистрат, в хода на които в детайли обяснявал процедурата по подаване на заявление за инспекция и вероятните публични отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвинения от тях;
- след среща на члена на НБКСРС с лице, по отношение на което са били прилагани СРС, то подало заявление за инспекция. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото.
- обвинен магистрат бил заведен в НБКСРС персонално от този член, с цел да подаде заявление. "

ДАНС и прокуратурата си трансферират топката
Това било открито откакто на 23 май 2017 година в СГП е постъпил сигнал от ДАНС с информация за " нарушавания на служебните отговорности " от страна на член на Бюрото. На 2 май на ДАНС е предоставена спомагателна инспекция по сигнала. След приключването й, на 24 юли 2017 година преписката е решена всъщност от прокурор от СГП, написа още в прессъобщението.

Според прокуратурата тези случаи сочат на нарушавания на " открития публичен ред " (по смисъла на ЗЗКИ) и съставляват съображение за " ненадежност " от позиция на сигурността и запазване на тайната. По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на ръководителя на ДАНС да направи преценка дали не се постанова лишаване на разрешението за достъп до класифицирана информация на този член на Бюрото, което значи той да бъде предварително отхвърлен. Разрешението за достъп до класифицирана информация е условие за заемане на длъжността член на Националното бюро, а неналичието му е причина за предварително преустановяване на мандата от Народното събрание, се сочи в известието на прокуратурата.

В последна сметка цялата процедура се развива сред ДАНС и прокуратурата, които взаимно си разменят сигнали, с цел да произведат една обществена информация, в която обаче на практика няма никакви данни за нарушавания.

Какво не излиза наяве от известието на прокуратурата
Първо, не се сочи в какво се състои закононарушението, осъществено от член на Бюрото с описаните срещи, в какво се състоят служебните отговорности, за които се твърди, че той е нарушил - даже в случай че тези срещи в действителност са се състояли. Основна законова функционалност на Бюрото е да уведомява жителите, по тяхна молба, дали по отношение на тях са прилагани непозволено специфични разследващи средства. Принципно, общото обвързване на администрацията е да подкрепя заявителите, държавната администрация освен може, само че е и длъжна да оказва подпомагане на жителите, когато те изискат използването на закона в границите на техните функционалности. Правителството дори разгласи промяна в този смисъл - администрацията в услуга на жителите.

Очевидната цел на твърдените срещи е точно използване на закона, също така, те са се сътояли преди подаването на заявление, в миг когато един член на Бюрото няма по какъв начин да знае дали въпросният магистрат е бил обект на СРС, преди да се направи инспекция по реда на закона. Със същото съображение да вземем за пример би могло да се твърди, че член на администрацията на Министерството на на правораздаването прави нарушаване, в случай че оказва помощ на жител да подаде заявление за приемане на удостоверение за съдимост или в случай че чиновник на Министерство на вътрешните работи се среща с жител, който подава зяавление в КАТ да си получи книжката.

Според Конвенцията за достъпа до публични документи на Съвета на Европа страната освен не следва да пречи на зявителите, само че е длъжна и да ги подкрепя посредством предоставяне на уточнения и препоръки, разяснява юрист Александър Кашъмов от " Програма Достъп до информация ". А казусът е частен случай на право на достъп до информация, която касае самият заявител и отбраната е още по-силна.

В съответния случай единственото, което има значение, е дали са правилни резултатате от осъществените инспекции за използване на СРС.

Повече от явно е, че задачата на актуалната акция на прокуратурата е точно да омаловажи авансово резултатите от тези инспекции, което пък е някаква индикация, че може би казусът с подслушвания и проследяван арбитър Светлозар Георгиев по донос на прокуратурата са единствено върхът на айсберга. В столичната Съдебна палата се приказва, че в прокуратурата са били неприятно сюрпризирани не от друго, а задето е станало ясно, че арбитър е докладван от прокурора по делото и отхвърлен от това дело. В подтекста на цялата информация стана известно, че шест месеце е бил подслушван и съдийският кабинет на арбитър Георгиев, където работи още един арбитър и се организират тайните заседания на няколко правосъдни състава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР