Предсърдно мъждене е най-честата аритмия. Различни състояния могат да го

...
Предсърдно мъждене е най-честата аритмия. Различни състояния могат да го
Коментари Харесай

Съвременни техники спасяват българи от инсулт

Предсърдно мъждене е най-честата аритмия. Различни положения могат да го провокират, като най-често това са клапните пороци, засягащи митралната и аортната клапа. В тези случаи приказваме за клапно провокирано предсърдно мъждене. В други случаи повода е незнайна, като спомагащи фактори за възникването му се цитират високо кръвно налягане, болести на щитовидната жлеза, наднормено тегло, сънна апнея. Освен сърцетуптене и висока сърдечна периодичност, най-големият проблем на предсърдното мъждене е повишението на риска от мозъчен инсулт. Известно е, че мозъчният инсулт е водеща причина за гибел и инвалидизация освен в България, само че и в целия свят. У нас се ползват най-модерни техники за лекуване на предсърдното мъждене и предотвратяване от инсулт, за които споделя доктор Асен Келчев - най-младият в страната шеф на поделение по кардиохирургия, който работи в Сърдечно-съдовия център на Аджибадем Сити Клиник.

- Д-р Келчев, какво съставлява предсърдното мъждене?

- Това е най-честата аритмия, като честотата й пораства с увеличение на възрастта, счита се, че при пациентите над 65 година към 10% са с предсърдно мъждене.

- Какви са признаците на болестта?

- Пациентът получава сърцетуптене, постоянно съпроводено с изпотяване и изцяло неразположение, което е резултат от погрешен сърдечен темп. Аритмията визира горните кухини на сърцето (предсърдията), при което те вибрират с периодичност 300-600 удара в минута, вместо да имат верен темп.

- Какво да вършим в такава обстановка?

- Най-добре е да се посети доктор и да се стартира лекуване при потвърждаване на диагнозата. Лечението включва антиаритмик и лекарство, забавящо кръвосъсирването (антикоагулант). При неспособност за възобновяване на синусов темп може да се наложи и кардиоверзио (електрошок). Проблемът е, че колкото по-дълго продължава аритмията, толкоз по-трудно става връщането на сърцето в синусов (правилен) темп, както и запазването му.

- Опасно ли е предсърдното мъждене?

- Да.

- Защо?

- Неправилното редуциране на предсърдието води до нарушеното им изпразване, което от своя страна благоприятства формиране на тромботични маси в тях, а това най-често се случва в характерна част на сърцето, наречена ухо на лявото предсърдие. Това е джобче като чорап на ветропоказател. В него се основават условия за застой на кръвта и формиране на тромби. При вероятно възобновяване на синусовия темп, когато предсърдието стартира да работи ритмично със сърцето, тези тромби могат да бъдат изхвърлени и циркулирайки с кръвта, могат да попаднат в мозъка, в ръката, в крайник, око, в някой от съдовете, кръвоснабдяващи коремните органи и прочие със загуба на функционалността на съответния орган. Това е най-големият риск от предсърдното мъждене - образуването на тромби и тромбоемболични произшествия.

- Какви са актуалните трендове в лекуването на предсърдното мъждене?

- В основата на лекуването на болестта е медикаментозната терапия. Тя включва два съществени вида лекарства - антиаритмици и антикоагуланти (лекарства за поддържане на ритъма и медикаменти, пречещи на тромбообразуването). При пациенти с демонстрация на аритмия за първи път и неспособност тя да бъде поправена медикаментозно, се прави кардиоверзио (електрошок), с което се възвръща вярната сърдечна активност. При пациенти със симптоматично предсърдно мъждене и многократни излизания и влизания в темп може да се извърши и електрофизиологично проучване и терапия. Електрофизиологичната терапия се назовава аблация, като тя бива разнообразни типове. За благополучие нашата болница разполага с цялата палитра от разнообразна инсталация, която лекува предсърдно мъждене. Заедно с сътрудниците от отделението по Електрофизиология и кардиостимулация създаваме логаритъм за най-ефективно лекуване на пациентите с предсърдно мъждене, който включва и неоперативни, и оперативни техники. Този мултидисциплинарен хибриден метод дава максимален % успеваемост при лекуването на това заболяване.

- Каква процедура е електрофизиологичната аблация?

- Извършва се в специфична лаборатория, с която болничното заведение ни разполага. През дребна вена на крайници се прониква в сърцето и с микро катетри се " изгаря ", част от предсърдието, виновна за възникването на това ритъмно нарушаване.

- Напоследък в здравната литература се загатва за хирургично лекуване на предсърдно мъждене. Прилагате ли се тази методика?

- Да. Това е една от модерните процедури, с чието осъществяване доста се гордеем. През март на посетители при нас бе един от най-големите специалисти за хирургично лекуване на предсърдното мъждене проф. Мокрачек и с негова помощ оперирахме 4 пациентки с предсърдно мъждене и съпътстващо заболяване на митралната клапа, извършихме реконструкции на клапите при 3 от тях, а при четвъртата се наложи промяна на клапата с изкуствена протеза, както и сложна хирургична аблация за възобновяване на верния темп на сърцето. Резултатите бяха отлични, като в този момент три от пациентките още са в синусов темп. Предстои да забележим резултатите в края на първата година. Оттогава сме направили аблация при над 20 пациенти, дружно с разнообразни кардиохирургични интервенции. За разлика от други центрове ние разполагаме с двата разнообразни апарата за хирургична аблация, като потреблението им дружно, съкратява времето на процедурата и е по-безопасна за болните.

- Използва ли се хирургичната аблация като независима интервенция?

- Провеждаме диалози с проф. Мокрачек, като в този момент събираме подобаващи пациенти. Надявам се скоро да осъществяваме този план, тъй като процедурата е доста ефикасна и се прави минимално инвазивно единствено през няколко дребни дупчици на гръдния панер.

- Използвате ново устройство, с което намалявате риска от инсулт. Какво е то?

- От м.г. въведохме рутинно потребление на така наречен АтриКлип - новаторско устройство, с което изолираме ухото на лявото предсърдие от кръвообращението. Така понижава риска от тромбообразуване, надлежно от мозъчен инсулт. Устройството е самобитна щипка, с която се защипва тази част от сърцето. До момента сме сложили над 40 устройства с доста положителни резултати. Освен при пациенти, подложени на отворена кардиохирургична намеса със съпътстващо предсърдно мъждене, устройството може да се сложи през дребен прорез на гръдния панер и при пациенти с противопоказание за банкет на антикоагуланти.

- Твърди се, че сърдечните интервенции не болят. Вярно ли е?

- Стенотомията е един от най-безболезнените достъпи в хирургията, тъй като се съединява кост, а не да вземем за пример мускули.

- Говорите за нововъведения, не е ли сложна тази задача в България?

- Мисията е извънредно сложна, само че в нашата университетската болница работи един от флагманите на нововъведенията в българската медицина проф. Иво Петров и с негова помощ нещата се случват. Например съвсем всеки месец се случва някоя нова процедура при лекуване на болести на аортата. Там колаборацията сред кардиолози, кардио- и съдови хирурзи уточни лекуването на пациента и, според от положението му, се избира най-подходящата процедура - ендоваскуларна, хибридна или отворена. Скоро имахме пациентка с дисекация на аортата, заради заплашващо задръстване на коремната аорта и една от артериите, кръвоснабдяващи червата. Преди интервенцията проф. Петров и доктор Зоран Станков сложиха няколко стента, с цел да се усъвършенства кръвоснабдяването на застрашените органи. Жената се стабилизира и след това беше оперирана. В момента положението й е чудесно и животът й е вън от заплаха. Освен с инвазивните кардиолози, работим и със съдовите хирурзи за решение на сложни аортни аневризми, като за последната година и половина дружно с доктор Стефан Стефанов, началник на отделението по съдова хирургия, имаме повече от 15 взаимни интервенции, коя от коя по-предизвикателни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР