Предприехме всички мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух съгласно

...
Предприехме всички мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух съгласно
Коментари Харесай

Десислава Билева: Извършваме извънредни проверки за потенциални източници на замърсяване на въздуха

Предприехме всички ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух според механизма, утвърден от Столичния общински съвет.

Имахме прогноза с превишения на нормите на ФПЧ, само че не се постанова въвеждане на мярката „ Зелен билет “. Следим непрестанно данните за качеството на атмосферния въздух и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Екипи на Столичен инспекторат ревизират евентуални източници на замърсяване на въздуха. “ Това сподели заместник-кметът на София по екология Десислава Билева при инспекция на авто сервиз на „ Околовръстен път “.

Призоваваме жителите да не се отопляват на дърва и въглища и да употребяват градски превоз, а буферните паркинги към станциите на метрото през днешния ден са безвъзмездни.

Днес се правят инспекции на обекти, евентуални източници на замърсяване на въздуха, в девет региона на София. Билева уточни, че от октомври до 15 декември Столичният инспекторат е направил над 1200 инспекции на строителни обекти и над 600 инспекции на евентуалните източници на замърсяване – такива от бита, от промишлени и транспортни замърсители. Има формирани над 117 акта по строителните обекти и над 20 за други източници на замърсяване.

Татяна Асенова, началник-сектор в Столичен инспекторат, сподели, че „ всекидневно се вършат инспекции през отоплителния сезон на обекти, които могат по някакъв метод да замърсят въздуха. Следи се да не се горят рискови боклуци като обработени моторни масла “ – заяви също Таня Асенова.

Проверяват се автосервизи, дърводелски работилници, цехове за произвеждане на мебели и други индустриални предприятия. Автосервизите би трябвало да одобряват гратис излезлите от приложимост гуми на жителите, отпадъците би трябвало да са класифицирани, да има обособени места за изхвърляне на остарели гуми.

‘Няма да се стигне до струпване на високи стойности на ФПЧ, времето ще се оправи “ – каза проф. доктор Христомир Бранзор, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология. По думите му още на следващия ден, събота, динамичността във височина в атмосферата се покачва и статистическият модел демонстрира, че към този момент стойностите са по-ниски. Замърсяването се дължи на инверсията през нощта, а денем стартира вентилация на въздуха и мъглата се подвига. Природните дадености, средата, в която се популяризира атмосферата и източниците на замърсяване, дефинират чистотата на въздуха.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР