Предполагаемият китайски балон за шпионаж, свален от САЩ в събота,

...
Предполагаемият китайски балон за шпионаж, свален от САЩ в събота,
Коментари Харесай

Китайският балон над САЩ може да е носил експлозиви, за да унищожи себе си и товара си: Пентагонът

Предполагаемият " китайски балон за шпионаж ", свален от Съединени американски щати в събота, може да е носил експлозиви, с цел да унищожи себе си и товара си, съобщи пред Politico началникът на Северното командване на Съединени американски щати военачалник Глен ВанХерк. ВанХерк удостовери и по-ранни известия, че сходни балони са навлизали неусетно във въздушното пространство на Съединени американски щати и преди.

ВанХерк сподели пред репортера на Politico, че балонът е бил висок до 61 метра и е носил потребен товар " над няколко хиляди кг ". Генералът добави, че балонът може да носи експлозиви, " които да детонират и унищожат балона ", в случай че се наложи.

Балонът беше свален край крайбрежията на Южна Каролина в неделя, седмица откакто навлезе във въздушното пространство на Съединени американски щати. От Белия дом оповестиха, че президентът Байдън е бил осведомен за пътуването на балона във вторник, макар че Байдън обществено е признал за съществуването му едвам в четвъртък, ден откакто той е бил забелязан в небето над Монтана от жители.

Президентът твърди, че в началото е наредил балонът да бъде свален над земята, само че Пентагонът е отказал заради съображения за сигурност.

 Китай отхвърли обвиняванията на Вашингтон за наблюдаване, като назова самолета " цивилен дирижабъл, употребен за научни проучвания, основно за метеорологични цели ". Пекин упорства, че балонът се е отклонил от планувания си курс, и осъди Съединени американски щати за свалянето му.

ВанХерк сподели на Селигман, че няколко балона са прелитали над Съединени американски щати и преди, като удостовери известията в американските медии от неделя. Според анонимни държавни чиновници един балон се е разрушил край крайбрежията на Хаваите преди четири месеца, а различен е минал през Флорида и Тексас по време на президентството на Доналд Тръмп.

Въпреки големия боен бюджет на Съединени американски щати Ванхерк съобщи, че " не сме разкрили тези закани ", наричайки неналичието на познания на Пентагона " пропуск в осведомеността за домейна ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР