Републиканският законодател казва, че китайски хакери са проникнали в имейлите му

...
Предполагаеми китайски хакери са пробили личните и имейл акаунти на
Коментари Харесай

Предполагаеми китайски хакери са пробили личните и имейл акаунти на кампанията на републикански конгресмен, който е критикувал китайското правителство, каза депутатът в публикация в социалните медии в понеделник.

Конгресмен Дон Бейкън от Небраска е първият известен законодател, чийто имейл акаунт е хакнат в предполагаема китайска шпионска кампания. Хакерите също така пробиха некласифицираните имейл акаунти на висши служители на Държавния департамент и Министерството на търговията, включително посланика на САЩ в Китай и министъра на търговията Джина Раймондо, при кибератака, която беше стартирана през май, съобщи CNN по-рано.

Хакерите са имали достъп до личните имейли и имейлите на кампанията на Бейкън в продължение на месец, според публикацията на Бейкън в X, сайтът за социални медии, известен преди като Twitter. Бейкън участва в комисиите по въоръжените сили и земеделието на Камарата на представителите, два въпроса от първостепенен интерес за китайските политици.

„Единственото нещо, което може да са получили, е политическа стратегия или информация като обаждания за набиране на средства … [и] евентуално някаква лична банкова информация“, каза Даниел Дженсън, говорител на Бейкън, пред CNN.

ФБР каза на Бейкън, че е жертва на хакването в понеделник, каза Дженсън. Това предполага, че разследването на хаковете от федералното правителство продължава.

Гласната подкрепа на Бейкън за Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай смята за своя територия, и неговата критика към преследването на уйгурското малцинство от Китай са две възможни причини хакерите да са се интересували от имейлите на Бейкън, каза Дженсън. Бейкън, пенсиониран бригаден генерал от военновъздушните сили, обучен за електронна война, винаги работи с предположението, че „имейлът му се следи“, добави тя.

Говорител на ФБР отказа да коментира, когато се свърза с CNN във вторник относно предполагаемото хакване на имейлите на Бейкън.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. Китайското външно министерство по-рано отговори на оценката на Microsoft, че базирани в Китай хакери стоят зад кампанията, като обвини Вашингтон, че провежда свои собствени хакерски операции.

Хакерската кампания, която съвпадна с посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин в средата на юни, повиши напрежението между американски и китайски дипломати. Освен това повдигна въпроси относно способността на Вашингтон да защитава имейлите на своите дипломати от чуждестранни шпиони. Администрацията на Байдън смята, че хакерската операция е дала на Пекин представа за мисленето на американските служители преди посещението на Блинкен, съобщи по-рано CNN.

Нахлуванията започнаха в средата на май, когато базираните в Китай хакери използваха откраднат ключ за влизане, за да проникнат в имейл акаунти, според Microsoft. Анализатор на Държавния департамент в средата на юни забеляза необичайна киберактивност в компютърните системи на отдела и предупреди Microsoft за проблема, според множество източници.

Законодатели от двете партии и камари призоваха за разследване на това как е станало нарушението и как е повлияло на федералните агенции. Министерството на вътрешната сигурност заяви миналата седмица, че разследва основните причини за нарушението.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР