Предполагаемата криза във финансите за се оказва манипулативна, твърди вестник

...
Предполагаемата криза във финансите за се оказва манипулативна, твърди вестник
Коментари Харесай

СЕГА: Буферът за системата на здравеопазването не е изчерпан

Предполагаемата рецесия във финансите за се оказва манипулативна , твърди вестник. И без актуалиация в бюджета все още има налични задоволително средства за здравни разноски. Заложеният от държавното управление на ГЕРБ буфер за системата на опазването на здравето не е привършен , само че служебното държавно управление е готово да се откаже от него и да го върне към другите министерства. Това излиза наяве от наличните данни за ресурсите в системата на опазването на здравето и изговените от държавното управление и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) планове за изменение на бюджетите на страната и здравната каса за тази година.

Според утвърждения от държавното управление в края на юли действен проект за битка с пандемията, заложеният 5% буфер по бюджетите на всички бюджетни организации възлиза на близо 578 млн. лева . От тези пари с постановления на Министерски съвет към този момент са изразходвани 179 млн. лева за здравни потребности, т.е. наличните средства остават в размер на 398 млн. лева Буфер има и по линия на отпуснатите в края на 2020 година 294 млн. лева за закупуване на ваксини и други артикули. От тази сума към края на юни са усвоени 208 млв. лева, т.е. има налични 86 млн. лева Така все още системата на здравеопазвването може да разчита на близо 480 млн. лева пари като буфер за спомагателни разноски.
 Лекари против лекари! Защо доктор Десислава Кателиева се разгласи против митинга на медиците от незабавната помощ Лекари против лекари! Защо доктор Десислава Кателиева се разгласи против митинга на медиците от незабавната помощ
" Заплатата в никакъв случай не е задоволителна, само че когато се бориш за по- положително възнаграждение би трябвало да има настояща изъплнителна и законодателна влас...

Изненадващо с утвърждения план за актуализация на бюджета служебното държавно управление на процедура се отхвърля от огромна част от буфера. Според настоящите текстове тези 5% могат да се употребяват от съответната институция едвам след 1 декември, ако в това време не са ориентирани към покриване на разноски на Министерство на здравеопазването, НЗОК и държавния запас. Сега служебното държавно управление предлага крайният период да се измести на 1 септември и неизползвваните суми да останат по истинските бюджети незабавно след този период.

На този декор - буфер от 400 млн., от който кабинетът се отхвърля, здравната система твърди, че се нуждае незабавно от 200 млн. лева (46,5 млн. лева за ваксини, 119 млн. за добавки за работа на първа линия и други разноски за лекарствени продукти). За част от тези разноски пари би следвало да има и по линия на останалите налични 80 млн. лева за ваксини. Не е толкоз безспорна и потребността от актуализация на бюджета на НЗОК, излиза наяве от прегледа на числата. От претекстовете към плана се схваща, че главната актуализация на здравноосигурителните доходи идва от плануваното нарастване на пенсиите от 1 октомври – смяна, която не е ясно дали ще мине. Сътветно се актуализират и заложените разноски.

Ниският дял на разноските за опазване на здравето (18,5% ) и поддръжка на бизнеса (23,8%) в препоръчаната актуализация на бюджета с общо заложени 1,8 милиарда лева разноски бяха изтъкнати и в мнението на фискалния съвет по актуализацията на бюджета. Според съвета центърът на актуализацията се измества от разноските, директно свързани с рецесията, към други разноски. Правителството не прави опит да усъвършенства разноските макар съществуването на съществени буфери в бюджета, а цели да си обезпечи по-комфортна разходна част, смятат специалисти.

Фискалният съвет сочи като проблематично и провеждането на пенсионна промяна през актуализацията на бюджета макар явната нужда приходите на възрастните у нас да порастват. Моделът на нарастване на пенсиите, препоръчан от служебния кабинет, не се поддържа от партиите в Народното събрание. Не е ясно дали ще се стигне до гледане на плана за актуализация на бюджета в Народно събрание на фона на сериозната политическа рецесия.
 Спешните медици излизат на митинг - поради ковид Спешните медици излизат на митинг - поради ковид
78 обслужени за денонощие незабавни сигнали, 5 от които тежки случаи на COVID-19, както и още 13 през светлата част на деня. Имаше германц...

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР