Предполага се, че повече от 5000 души са загинали, а

...
Предполага се, че повече от 5000 души са загинали, а
Коментари Харесай

Над 5000 са жертвите на наводненията в Либия

Предполага се, че повече от 5000 души са починали, а над 10 000 са изчезнали след проливните дъждове в североизточна Либия, които доведоха до сриване на два язовир и навлизане на още вода във към този момент наводнените региони.


Тамер Рамадан, началник на делегацията на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец в Либия, заяви броя на изчезналите хора по време на брифинг пред кореспонденти в Женева, Швейцария, във вторник. " Броят на починалите е голям ", сподели тя.

Смята се, че минимум 5300 души са починали, заяви във вторник вътрешното министерство на държавното управление на източната част на Либия, съобщи държавната медия ЛАНА. Си Ен Ен не съумя да ревизира по самостоятелен метод броя на починалите или на изчезналите.

От починалите минимум 145 са египтяни, оповестиха във вторник публични лица в североизточния град Тобрук в Либия.

В източния град Дерна, където разрушенията са най-тежки, над 6000 души са в неопределеност, съобщи пред либийската телевизия Алмасар Осман Абдулджалил, министър на опазването на здравето в източната администрация на Либия. При обиколката си в града в понеделник той назова обстановката " пагубна ".

Според управляващите в града са отнесени цели квартали.

Болниците в Дерна към този момент не действат, а моргата е цялостна, споделя Осама Али, представител на службата за незабавна помощ и спешна помощ.

Мъртви тела са оставени пред моргите по тротоарите, сподели той за Си Ен Ен.

" Няма служби за незабавна помощ които да са разполагаем. В момента хората работят, с цел да съберат разлагащите се тела ", сподели Анас Баргати, доктор, който сега работи като доброволец в Дерна.

Дъждът, който заля няколко града в североизточната част на Либия, е резултат от доста мощна система с ниско налягане, която предходната седмица аргументи пагубни наводнения в Гърция и се придвижи към Средиземно море, след което се трансформира в тропически циклон, прочут като медикан.

Смъртоносната стихия идва в една невиждана година на климатични бедствия и рекордни климатични екстремуми - от опустошителни горски пожари до потискащи горещини и брутални наводнения.

Точно когато температурата на океаните по света се повишава отвън класациите заради замърсяването на планетата, температурата на Средиземно море е доста над междинната, което съгласно учените е подхранило проливните превалявания на бурите.

" По-топлата вода освен подхранва тези стихии във връзка с интензивността на преваляванията, само че и ги прави по-свирепи ", споделя Карстен Хаущайн, климатолог и метеоролог в Лайпцигския университет в Германия пред Си Ен Ен./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР