Предпазният механизъм за ирландската граница в споразумението за Брекзит трябва

...
Предпазният механизъм за ирландската граница в споразумението за Брекзит трябва
Коментари Харесай

Северноирландските юнионисти настояват за премахване на предпазния механизъм от сделката за Брекзит

Предпазният механизъм за ирландската граница в съглашението за Брекзит би трябвало да бъде анулиран, съобщи водачът на северноирландската Демократическа юнионистка партия Арлийн Фостър, която поддържа държавното управление на малцинството на Борис Джонсън, съобщи Ройтерс.

" Предпазният механизъм беше трайният и фундаментален минус на съглашението за овакантяване на Европейски Съюз ", съобщи Фостър пред " Скай нюз ". " Много значимо е този механизъм да бъде анулиран ", добави тя.

" Наистина се надяваме, че нашият нов министър председател ще се оправи с казуса, ще успее да накара тези в Европа, и изключително в Дъблин, да проумеят обстоятелството, че не могат да разделят Англия, тъй като на процедура защитният механизъм прави това ", акцентира Фостър.

Англия ще би трябвало да предложи на своята провинция Северна Ирландия референдум за обособяване от страната, в случай че държавното управление в Лондон се ориентира към " корав " Брекзит, съобщи лидерката на " Шин фейн " Мери Лу Макдоналд. " Шин фейн " е най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Не знам по какъв начин Англия може да изведе тази част на Ирландия от Европейския съюз и да каже със съществено изражение на който и да е от нас, които живеем на този остров, че не би трябвало да получим демократичната опция да решим своето бъдеще ", съобщи Мери Лу Макдоналд. " Мисля, че това би било извънредно скандално ", добави тя.

По време на посещаване в Северна Ирландия през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че неговият водещ приоритет е да възвърне държавното управление на националното единение на провинцията, което разделя властта сред партиите, представляващи ползите на юнионистите и националистите. Работата на държавното управление беше спряна преди две години и половина заради различия сред партиите.

Джонсън добави, че чака на днешните срещи с локални партии да бъде разискван и въпросът за Брекзита.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР