Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги,

...
Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги,
Коментари Харесай

Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които жителите декларират и получават електронно, са с 30% по-евтини от документите на книжен притежател, оповестяват от Министерството на районното разивитие и благоустройството. Например, едни от най-често търсените - издаването на схема на парцел или скица на независим обект на хартия костват 20 лева, а декларираните и получени електронно - 14 лв.. Важно е да се знае също, че скиците и схемите към този момент са безсрочни, в случай че няма смяна в събитията за парцела.

Предоставяните от организацията електронни услуги са същите, като тези, които жителите и бизнесът могат да получат на гише. Изготвянето на декларираните на място или онлайн документи лишава едно и също време според от периода на услугата - елементарна, за която са нужни седем дни, или бърза, чийто период е тридневен.

Най-бързият и комфортен метод за тяхното заявяване и приемане е по електронен път посредством Кадастрално-административната осведомителна система на кадастъра. За да може да бъде употребена, е належащо да се направи регистрация, която лишава няколко минути. Заявяването на услуга също не лишава доста време. За някои от тях, за засвидетелствуване на данни, е належащо заявителят да се разпознава с електронен автограф. Ако жителите не разполагат с подобен, могат да получат декларирания от тях документ в офис, където ще би трябвало да покажат нужните документи - за благосъстоятелност на парцел или други, нужни за съответната услуга.

Услугите от кадастралната карта са общо 12, от Геокартфонд - 19, а осъществяваните информации са 13. Сред тях, с изключение на даването на схема на парцел или скица на независим обект, са също нанасяне на настъпили промени в кадастрална карта или в кадастралния указател на недвижимите парцели, даване на извадка от архивен проект в дигитален тип, информация по кадастрална карта и други.

Чрез картата в КАИС, която е със свободен достъп, може да се потърси информация за парцел или постройка по разнообразни способи - посредством въвеждане на данни за адрес или посредством идентификатор, който е като "ЕГН ". Първите пет числа от номера дават информация за обитаемото място, идващите четири отбелязват кадастралния регион, а тези след тях - номера на парцела. Ако в него има постройка или независим обект (апартамент в жилищен блок, например), те също се отбелязват с спомагателни числа.

С промени в Закона за кадастъра и имотния указател и наредби към него инженери по геодезия към този момент също могат да издават схема на парцел или скица на независим обект. Така се уголемява още кръгът от вероятните способи, по които жителите и бизнесът могат получават кадастрални услуги. Досега, с изключение на от службите по геодезия, картография и кадастър, такива се дават също от общини, служби по земеделие и нотариуси.

За да правят тези услуги, съгласно последните промени на Закона за геодезията, картографията и кадастъра, инженерите по геодезия би трябвало да са правоспособни, което значи, че би трябвало да имат образователно-квалификационна степен "магистър " и най-малко две години професионален стаж в региона на кадастъра.

Правоспособните лица ще имат право на достъп до осведомителната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Чрез нея, правоспособните лица ще имат право единствено да получават скици на поземлени парцели, скици на здания, схеми на независими обекти в здания и в уреди на техническата инфраструктура, както и удостоверения за съществуване или липса на данни, само че няма да могат да вършат промени на данните в тези документи и в кадастралната карта и кадастралните регистри. Документите ще се създават автоматизирано от осведомителната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и откакто те ги удостоверят, ще ги дават на потребителите на книжен притежател. Тези документи ще имат силата на формален документ, публикуван от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Предоставянето на тази опция ще подкрепи работата на службите по геодезия, картография и кадастър поради увеличението на териториалното покритие на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, което до края на годината се чака да доближи 95 %. Това, както и увеличението на броя на новопостроените здания в огромните градове и курортните комплекси и на инфраструктурните обекти, води до повишение на броя на заявките за кадастрални услуги.

За съдействието, което общини оказват на АГКК при обслужването на жители, в бюджета им постъпва разликата в цената на таксата сред електронен и книжен документ. За осъществяване на декларираната от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, а общините разпечатват и дават на потребителя съответния документ на книжен притежател. Очаква се вследствие на нормативната смяна, която е в действие от началото на месеца, да се усили броят на общините, които желаят да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър. Към момента това се прави от малко над половината от локалните управляващи в страната. Повишаването на броя им също ще докара до възстановяване на обслужването на потребителите, защото те ще могат да декларират и получават услуги от кадастралната карта на комфортно за тях място - в общинските центрове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР