Предложеният от министъра на финансите бюджет за култура за 2024

...
Предложеният от министъра на финансите бюджет за култура за 2024
Коментари Харесай

Тома Биков се закани на Василев: Обещавам! Бюджетът ще бъде бламиран заради твоята арогантност

„ Предложеният от министъра на финансите бюджет за просвета за 2024 година изолира Народното събрание и Министерството на културата при правенето му. В него бяха планувани три нараствания – 50 милиона лв. за театрални изкуства, 28 милиона за планове на музеите, библиотеките и галериите и 9 милиона за филмопроизводство. “ Това написа във Facebook ръководителят на комисията по просвета и народен представител от ГЕРБ Тома Биков.
Той акцентира, че от тези нараствания единствено дребна част от парите за театрални изкуства могат да бъдат употребени за увеличение на приходите. Първоначално 28 милиона лв. е трябвало да отидат единствено за действия на музеи и библиотеки. След среща сред финансовия министър и представители на културни институти, Василев е склонил 13.5 милиона лв. от тези пари да отидат за увеличение на стандартите. Това значи към 6 % нарастване на приходите, които приблизително са сред 900 и 1100 лв..
Замразени остават средствата за археология, запазване на културно-историческото завещание, публични медии и всичко останало обвързвано с действия в областта на културата.
„ При приемането на бюджета в Комисията по културата и медиите, Министерството на финансите отхвърли да изпрати собствен представител. Това беше една от аргументите бюджетът да бъде отритнат. Днес Василев се чуди, за какво стачкуват дейците на културата. Моят отговор е – поради неговата надменност и липса на каквато и да било сензитивност във връзка с националната еднаквост. Между първо и второ четене на бюджета, Василев ще бъде неодобрен в частта за просвета и медии. Обещавам! “, написа Биков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР