Предложеният от Главчев за служебен министър на външните работи Даниел

...
Предложеният от Главчев за служебен министър на външните работи Даниел
Коментари Харесай

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Предложеният от Главчев за длъжностен министър на външните работи Даниел Митов провокира Румен Радев да утвърди назначението му, с цел да покаже прозападна позиция като държавен глава.

Депутатът съобщи, че назначението му ще бъде " тест за геополитическата ориентировка " на Радев, тъй като президентът " доста добре знае каква политика последвам като външен министър ".

" Това за него ще е тест и пред сътрудниците ", сподели Митов.

" Ако президентът подпише указа, ние умерено можем да излезем и да кажем " ГЕРБ носи отговорност за външната политика на страната в длъжностен кабинет ", уточни той, цитирайки напълно.

Той разгласи, че Димитър Главчев е взел решението за номинацията му " изцяло независимо ", макар че то стана ясно след обществената офанзива на Борисов против Стефан Димитров.

" Главчев се обади първо на мен. Разбира се, аз съм се съветвал с ръководителя на партията и получих поддръжката на Борисов. Но първият диалог е сред мен и Главчев, който явно не е могъл да се сработи с външния министър Димитров и е търсил опция в последна сметка да подсигурява ясна външна политика, опряна на явен европейски и проатлантически профил с човек, който ще следва тази политика ", сподели той пред публицисти в Народното събрание.

Митов прикани и " сътрудниците от ПП-ДБ да излязат и да си защитят измененията в Конституцията ".

" Защото в завършек на сметка измененията се случиха по тяхно гледище, с техни оферти, а не да следват логиката на президента ", добави Митов, прехвърляйки цялата отговорност за промените на ПП-ДБ.

Според Христо Иванов в действителност ГЕРБ и Движение за права и свободи са отхвърлили първичната концепция на ПП-ДБ кабинетът в оставка да продължи като длъжностен кабинет. Дотук нито една от трите групи не е поела отговорност за хибридния модел, в който президентът би трябвало да си поделя отговорността за състава на държавното управление със длъжностен министър председател, който на собствен ред се избира по лист с 10 имена.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР