Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна

...
Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна
Коментари Харесай

Македонското правителство прие предложението за промени в конституцията

Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна Македония е признато на днешното съвещание на държавното управление, оповестиха от държавната пресслужба в Скопие. То ще бъде изпратено в Народното събрание на страната, с цел да стартира парламентарната процедура за приемането му.

Предложението за промени в главния закон на страната беше квалифицирано от работна група, формирана от специалисти, преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, като се изключи представители на опозицията.

„ Предложението е направено въз основа на заключенията на Народното събрание на Република Северна Македония, признати на съвещание на 16 юли 2022 година, и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и с общата позиция и встъпителното изказване на Европейски Съюз на политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз ”, написа в известието.

Промените се отнасят до прибавянето на части от нации в преамбюла на конституцията и членове 49 и 78 от главния закон, в които се изброяват частите от нации в Северна Македония.

„ Във формулировката: „ Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, елементи от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други “, след „ босненски народ ” се слага запетая и се прибавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ ”, написа в известието.

Направена е смяна и в Комисията за връзки сред общностите, съгласно измененията в преамбюла на конституцията за опазване на паритета на представителите на всички общности в комисията.

„ С препоръчаните конституционни промени се ускорява мултиетническият темперамент на Република Северна Македония. Страната ни е сполучлив образец за функционираща, мултиетническа народна власт в района и в Европа и образец за ценене на гражданските и човешките права, заради което с съображение страната ни се възприема като мини Европа. Ние показахме на района, Европа и света, че съжителството на разнообразни общности в страната, в продължение на епохи наред в историята, само че и през днешния ден, и взаимното почитание на разнообразни обичаи и култури са благосъстояние и преимущество. Република Северна Македония практикува европейските полезности и заслужава след участието си в НАТО да бъде пълновръстен член на Европейския съюз. Правителството прави оценка, че жителите и страната имат неповторима опция да утвърдят европейския си път, да ускорят европейската интеграция и да реализират европейската си цел до 2030 година Гражданите заслужават да бъдат европейски жители, да имат европейско качество на живот и европейски стандарт на живот, в европейска страна и това би трябвало да е тяхната татковина ”, написа в известието.

В него се показва, че държавното управление чака конструктивност от всички политически субекти в Народното събрание, почтеност от всички народни представители и реализиране на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз.

Гласуването на измененията в конституцията ще бъде последвано от втора междуправителствена конференция с Европейски Съюз до декември 2023 година и старт на отварянето на обособените преговорни глави.

„ Правителството приканва за разсъдък и осъзнаване на съществуващата инерция, посредством която страната има опция да избегне многогодишна изолираност и най-сетне да осъществя европейските вероятности ”, написа в известието.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР