Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна

...
Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна
Коментари Харесай

Македонското правителство реши да променя конституцията

Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна Македония е признато на днешното съвещание на държавното управление, оповестиха от държавната пресслужба в Скопие. То ще бъде изпратено в Народното събрание на страната, с цел да стартира парламентарната процедура за приемането му, предава Българска телеграфна агенция.

Предложението за промени в главния закон на страната беше квалифицирано от работна група, формирана от специалисти, преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, като се изключи представители на опозицията.

„ Предложението е направено въз основа на заключенията на Народното събрание на Република Северна Македония, признати на съвещание на 16 юли 2022 година, и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и с общата позиция и встъпителното изказване на Европейски Съюз на политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз ”, написа в известието.

Промените се отнасят до прибавянето на части от нации в преамбюла на конституцията и членове 49 и 78 от главния закон, в които се изброяват частите от нации в Северна Македония.

„ Във формулировката: „ Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, елементи от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други “, след „ босненски народ ” се слага запетая и се прибавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ ”, написа в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР