Предложението на Турция да бъде домакин на преговори между Русия

...
Предложението на Турция да бъде домакин на преговори между Русия
Коментари Харесай

Говорителят на Ердоган: Предложението на Турция да бъде домакин на преговори между Русия и Украйна остава в сила

Предложението на Турция да бъде хазаин на договаряния сред Русия и Украйна остава в действие, съобщи представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред турската телевизия А Хабер.

Ибрахим Калън, представителят на турското президентство, разяснява изявлението на украинския държавен глава Володимир Зеленски, че не е останала почва за договаряния с Москва. По думите на Калън след решението на Русия за анексия на няколко украински области съветският президент Владимир Путин гледа благосклонно на концепцията за договаряния, до момента в който украинската страна споделя, че няма да договаря, до момента в който не се приключи анексирането.

" Подчертавам, че ще има решение в границите на териториалната целокупност на Украйна ", съобщи представителят на Ердоган, като добави, че Турция е единствената страна, която поставя старания и насочва апели за намиране на решение.

Според Калън също по този начин методът, ориентиран към разгромяване на военната мощност на Русия, единствено ще удължи войната.

" Съществува метод, съгласно който би трябвало да пречупим Русия и да понижим нейната мощност. Това единствено ще удължи войната ", счита представителят на Ердоган.

Калън сподели също, че Турция желае да удължи периода на съглашението за експорт на зърно през Черно море.

" Получихме позитивно усещане от Путин. Смятам, че има вяра. Молбата на нашия президент ще получи отговор ", сподели той, само че не посочи за какъв период може да се чака да бъде удължено съглашението - 3 месеца, 6 месеца или една година.

" Според нас би било добре да е шест месеца или една година ", добави Калън.

Говорителят уточни, че в този момент украинската страна взема решение къде да изпрати зърното по силата на постигнатата договорка за зърнения кулоар, тъкмо както е било и преди войната. Той подсети в този подтекст предлагането на турския държавен глава Русия пък да изпраща зърно на бедните страни - концепция, която съветският водач е възприел позитивно.

" Г-н Путин уточни цифрата 150 милиона тона. Ако те отделят една трета от това за себе си, останалото количество е доста съществено. То би трябвало да се придвижи до интернационалните пазари ", сподели Калън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР