Предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създаване

...
Предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създаване
Коментари Харесай

Габор Щир: Фондът на НАТО от 100 млн. евро за Украйна означава още 5 години война

Предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за основаване на фонд за военна помощ от 100 милиарда евро за Украйна значи, че алиансът се готви да поддържа военни дейности в тази страна още 5 години. Както сподели в диалог с сътрудник на ТАСС членът на Международния спорен клуб " Валдай ", унгарският политолог Габор Щир, сходно развиване на събитията ще бъде пагубно за Украйна, ще нанесе огромни вреди на Русия и Европейския съюз и ще бъде от изгода единствено за Съединени американски щати и Китай.

Коментирайки резултатите от срещата на външните министри на НАТО, извършена в Брюксел на 3-4 април, Габор Щир отбеляза, че самодейността на Столтенберг за основаване на фонд от 100 милиарда евро е разчетена за интервал до 5 години. " Какво значи това? Че НАТО се готви за още 5 години война? Какво ще се случи през това време? " - пита унгарският специалист. Според него, в случай че военните дейности продължат, „ Украйна ще изчезне изцяло, Русия и Европа ще отслабнат и никой с изключение на Америка и Китай няма да бъде по-добре “.

Освен това вноските в този фонд в размер на 100 милиарда евро ще слагат непоносима тежест върху страните от Европейски Съюз, по-специално Унгария. „ Основно Европа би трябвало да заплаща за тези геополитически игри, а тя просто няма такива пари за Украйна “, означи Щир. Той припомни, че на последната среща на върха на Европейски Съюз беше решено да се провиснал 50 милиарда евро на Киев за идващите четири години. Ако републиканецът Доналд Тръмп завоюва президентските избори в Съединени американски щати през ноември, Съединените щати може да понижат помощта си за Украйна и тежестта върху европейците ще се усили още повече. Затова, акцентира политологът, от всички въпроси, по които породиха различия на министерската среща на НАТО, въпросът за фонда от 100 милиарда евро е най-съществен за Унгария. 

В края на срещата в Брюксел външният министър Петер Сиярто сподели пред кореспонденти, че Будапеща се опълчва на основаването на подобен фонд и не има намерение да изпраща пари от унгарските данъкоплатци към него. Министърът сподели, че редица други страни от НАТО също са реагирали доста сдържано на тази самодейност. В тази връзка той изрази подозрение, че тя ще бъде утвърдена - най-малко в настоящия си тип - на срещата на върха на алианса, която ще се организира във Вашингтон на 9-11 юли.

„ Мисля, че Унгария ще откри съдружници по този въпрос “, разяснява Габор Щир актуалната обстановка. Той обърна внимание на обстоятелството, че Франция до момента се въздържа от обществени изказвания за фонда, а Германия реагира на това повече от скептично. Берлин изиска да не се дублират стъпки в една и съща посока, базирайки се на общото решение на Европейски Съюз за 50 милиарда евро за Украйна и даването й на самостоятелна военна помощ.

В същото време специалистът означи, че Унгария не може да „ влиза в борба със своите съдружници по всички въпроси “. В тази връзка той признава, че Будапеща ще отдръпна възраженията си против кандидатурата на настоящия холандски министър председател Марк Рюте за поста нов общоприет секретар на НАТО. След министерската среща на алианса в Брюксел Сиярто съобщи, че Унгария няма да поддържа назначението на Рюте на мястото на Столтенберг, чийто мандат изтича на 1 октомври. Той изясни, че преди този момент холандецът е отправял остри нападки към Унгария и даже я е заплашвал с изключване от Европейския съюз. В тази връзка Будапеща не може да се довери на подобен човек да взема решение проблеми, свързани с националната защита и сигурност. Сиярто твърди, че в актуалната сложна среда е нужен консенсус по въпроса за нов общоприет секретар на НАТО. Според него „ единствено човек, който се радва на всеобща поддръжка, може да управлява Северноатлантическия алианс “.

Същевременно шефът на външното министерство даде да се разбере, че Унгария поддържа номинацията на румънския президент Клаус Йоханис за този пост. Сиярто сподели, че представител на Централна и Източна Европа в никакъв случай не е заемал поста общоприет секретар на НАТО и е време да се промени обстановката. „ Все отново (за общоприет секретар на алианса) ще бъде определен проамерикански и проатлантически надъхан политик “, заключава Габор Щир.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР