Предложението на френското председателство за решаване на проблемите с РС

...
Предложението на френското председателство за решаване на проблемите с РС
Коментари Харесай

Радев: Френското предложение за РС Македония е най-доброто, но да се допълни двустранният протокол

Предложението на френското председателство за решение на проблемите с районен съд Македония и повдигане на българското несъгласие върху началото на договарянията за нейното участие в Европейски Съюз е най-хубавото до момента. Важен е обаче и протоколът, който е ангажимент на двете страни. Това сподели в сряда президентът Румен Радев.

Нашите сътрудници от Европейския съюз към този момент осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде единствено двустранен въпрос сред България и Република Северна Македония, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски съюз, съобщи Радев преди присъединяване си в националната конференция " Език заветен “ в Пловдив.

Нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение предходната година с ясна позиция и ясна обосновка, сподели президентът пред публицистите.

Искам да прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията, добави Радев. Той разяснява, че този развой се базира на два документа – на преговорната рамка, която е ангажимент на Европейския съюз, а вторият значим документ е двустранният протокол, който е наш ангажимент, създава се от нас дружно с Република Северна Македония и се залага като неразделна част от преговорната рамка, изясни президентът.

Според него преговорната рамка сама по себе си не може да отбрани нашите ползи. Истинската отбрана на българските ползи, на нашето културно-историческо завещание, на смяната на учебниците и табелите, на възобновяване на паметниците, на преустановяване на процеса на дебългаризацията зависи от наличието на този двустранен протокол, тъй като Европейският съюз точно въз основата на този протокол ще следи какво тъкмо да изисква и да пази в дългия развой на договарянията, съобщи още Румен Радев.

Президентът сподели, че Министерският съвет не би трябвало да се крие зад Народното събрание и добави, че се чакат ясни и виновни решения от кабинета. В този миг предлаганият двустранен протокол не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес като съответни дейности, като ясни механизми, периоди и измерими критерии, разяснява Радев. Той прикани виновните институции да стартират да залагат изчезналите параметри в този двустранен протокол.

Искам да употребявам случая и да се обърна към политическите водачи в нашата другарска страна Република Северна Македония – време е за политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не обратно, приключи президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР