Предложението на ДПС партиите да могат да се финансират без

...
Предложението на ДПС партиите да могат да се финансират без
Коментари Харесай

Партиите да могат да се финансират от фирми без ограничения, реши бюджетната комисия

Предложението на Движение за права и свободи партиите да могат да се финансират без ограничавания от физически и юридически лица бе признато на второ четене от парламентарната бюджетна комисия, която прегледа смяна на държавния бюджет за тази година.

Сега настоящите политическите партии се финансират от лични доходи и от държавна дотация, която е 11 лева на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и дотацията да стане 1 лева на глас, което предложение на Министерски съвет бе импортирано в Народното събрание персонално от премиера Бойко Борисов. Това ще се случи още от третото тримесечие на годината. Държавата и общините ще дават безплатно офиси на политическите партии, гласоподаваха още депутатите. Утре е второто и последно гласоподаване на смяната на метода на финансиране на партиите в пленарна зала.

Всички останали оферти бяха отхвърлени. НФСБ предлагаха даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Вътрешна македонска революционна организация желаеха партиите, които имат парламентарни групи, да получават спомагателни дотации. Нито един представител на тези партии в ръководещата коалиция не бе в комисията с цел да отбрани предложенията си.

Тъй като измененията бяха направени в държавния бюджет, само че и в закона за политическите партии имаше и други оферти от Държавно стопанско предприятие и Българска социалистическа партия за смяна на бюджета. По предложение на ръководителя на бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) всички останали текстове, отвън тематиката за дотациите, не бяха подложени на гласоподаване. Йордан Цонев (ДПС) възрази на Стоянова, че смяната на закони, през промени на други закони е процедура за Народното събрание и ГЕРБ, само че това нямаше резултат.

Движение за права и свободи предлагаха дотациите да станат 0 лева, което не бе признато. " Ние вършим това срещу волята си. Ние желаеме екзистенциално финансиране, което не може да е по-малко от 2,5 млн. на година ", съобщи Йордан Цонев. Той стимулира сумата с това, че от време на време има 2 вида избори на година, а за всеки тип избори трябват 2 млн. лева Според него на партия са нужни най-малко 150 000 на месец и тези суми могат да се видят от докладите на партиите. " Ние обяснихме на нашия електорат и той не взе участие на референдума. И в този момент всички се загрижиха дали ще има зависимости. Ще има колкото и да е транспарантен модела ", съобщи Цонев.

" Обърнете внимание 2016 година е референдума дружно с президентските избори. Три години по-късно внезапно някой се сеща ", инцидентно " е подадена информация на някакво шоу, че са надвнасяни пари. Главният прокурор страхотна реакция – незабавно реакция, хоп инспекция в Министерство на финансите. Хоп – след 20-30 часа реакция на министъра на финансите. Ние не сме наивници това е един деликатно създаден сюжет от години ", сподели Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Менда Стоянова му напомни, че през годините Българска социалистическа партия е подкрепяло намаляването на дотациите, само че единствено критикувайки без да предлага нищи и от време на време без депутатите от Българска социалистическа партия да гласоподават.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР