Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не

...
Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Трябва да мислим за случващото се в ДПС през призмата на българо-турските отношения

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на Движение за права и свободи не е ненадейно, разяснява пред Дарик Радио политологът Първан Симеонов. Според него след интензивността на Делян Пеевски, припозната и от Доган, е последвала и закономерната противоположна връзка от структурите, която евентуално е посочила, че е нужен и човек с небългарско име и генезис. По думите му завоят на една етническа партия към не токова етническа не може да е внезапен, с цел да не провокира противоположния резултат.

Първан Симеонов добави, че обръщението на Ахмед Доган демонстрира много правилен разбор, че се върви към многополюсен свят и възобновяване на сферите на въздействие.

" Това е доста тежък за преглъщане хап от всички, тъй като дълго време се обясняваше в нашата страна, че надали не построяването на многополюсен свят е някаква съветска опорка. Може би е такава, само че не е лъжа. Наистина се върви към многополюсен свят, в който надигат глава районни сили. Например в нашия район – Турция, а в световния свят надигат глава незападни модели, отпред с Китай и не без дейното присъединяване на Русия. Това се вижда ясно и за положително или неприятно България отново ще е на границата. При това на границата на една районна мощ с световни упоритости, каквато е Турция – не просто комшия и член на НАТО, и сферата на съветско въздействие, която в последната една година на войната по-скоро се затвърждава, в сравнение с да запада. Доган вижда това нещо и споделя – хора, травматично е, че това не се осъзнава ”, разяснява политологът.

Като значимо Първан Симеонов открои и прекомерно откровения звук на Ахмед Доган, който непосредствено споделя, че е угрижен. Според Симеонов за един почетен ръководител на партия, върнал се в управлението ѝ, сходно изказване би трябвало да се чете съществено, тъй като издава проблем, т.е. обстановката в Движение за права и свободи очевидно не е розова.

Симеонов посочи, че усещане прави и обвиняването, че Движение за права и свободи се трансформира в доста корпоративна конструкция. По думите му може единствено да се гадае към кого е ориентирано това. Той посочи, че някои ще кажат, че е ориентирано към предходния модел на ръководство, който Доган желае да смени, а други ще видят връщане на газта във връзка с Делян Пеевски.

" Много пъти политически водачи са постъпвали по този начин. Виждали сме го при Борисов - да пуснат някого напред с ясното схващане, че след това ще го върнат малко обратно. Това се употребява основно при ГЕРБ, само че при тях е мъчно някой да излезе и да каже – знаете ли партията се трансформира в доста корпоративна. Това издава здравомислещ и прям взор на Ахмед Доган. В човешки проект е почтена позиция да излезеш и да кажеш, че партията, на която си патрон, има този проблем ”, изясни Симеонов.

" Тук в действителност всички ние каквото и да вършим би трябвало да мислим протичащото се в Движение за права и свободи през една призма – българо-турските връзки. Не инцидентно Република Турция е категорично упомената в писмото като евентуален сектор на Джевдет Чакъров. Да го кажем непосредствено – в съседство имаме една демографски млада експандираща стопанска система, да евентуално има своите настоящи компликации, само че това е една страна, която е на път да сдобри вчерашния си ден с оня ден, т.е. да премисли и османското, и кемалисткото завещание и да опита да ги миксира. Държава, която има световни упоритости. На първо време да бъде водач в мюсюлманския свят. Държава, която има свое мнение в НАТО, която е наш комшия, а в България има не дребна група, която приказва турски език. Каквото и да мислим за Движение за права и свободи би трябвало да го мислим през призмата на утрешния ден и утрешните упоритости на едната и другата страна. Във всички ходове на Доган проличава вродения му инстинкт за известно разграничаване по отношение на Турция. Инстинкт, който няма по какъв начин да бъде непознат на по-големи елементи от българското общество като цяло ”, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР