Предложената от страна на МРРБ концепция за регионално развитие ни

...
Предложената от страна на МРРБ концепция за регионално развитие ни
Коментари Харесай

Областният управител на Смолян: Всяка форма на децентрализация е в полза на региони като нашия

Предложената от страна на Министерство на регионалното развитие идея за районно развиване ни удовлетворява , съобщи регионалният шеф на Смолян Недялко Славов в отговор на журналистически въпрос.
По думите му тя планува инструментите за районна политика да бъдат много по-съществени, районните препоръки за развиване да се натоварят с още пълномощия.
„ Дебатира се даже част от ресурса, който България ще получи след 2020 година, да бъде разпределян със глоба на регионалните препоръки за развиване . Всичко това е положително като самодейност и смятам, че ще даде благоприятни условия за планове с районно значение не да се търси финансиране само и единствено от София, а да се търсят и благоприятни условия през районните препоръки “, изясни Славов. Според него въпросът е в какъв тип концепцията ще излезе като законодателство от Народното събрание.
„ Подобен метод следим и в прилежаща Гърция, като една от най-централизираните страни в Европейски Съюз. На процедура Гърция ползва доста по-активна районна политика и тъй като имам персонални усещания по какъв начин работи този модел, аз ще упорствам той да бъде осъществен най-малко почти по този метод. Считам, че всяка форма на децентрализация както на пълномощия, по този начин и на запас и благоприятни условия за осъществяване на районна политика е в интерес на райони като нашия “, добави регионалният шеф на Смолян.
Припомняме, че е в ход публично разискване на Закона за районно развиване, съгласно който се оферират промени в статистическото райониране на страната, предвиждащо отделяне на четири региона за обмисляне от равнище 2.
Според новото райониране област Смолян попада в нов Тракийско-Родопски регион, който включва и областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.
Дунавският регион включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище. В Черноморския влизат Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен, в Югозападния са областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.
При представянето на измененията зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова изясни, че новото райониране ще даде предпоставки за целеустремен модел на влияние върху районите, съгласуван със спецификите и популацията на всеки регион и капацитетите за развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР