Предлаганата от Фейсбук цифрова валута либра е послужила като стимул

...
Предлаганата от Фейсбук цифрова валута либра е послужила като стимул
Коментари Харесай

Либрата води до реформи в централните банки

Предлаганата от Facebook цифрова валута либра е послужила като тласък за световните централни банки да се реформират и да се включат в цифровата епоха. Това съобщи ръководителят на централната банка на Швеция Щтефан Ингвес.

„ Когато либрата се появи на бял свят, беше значимо каталитично събитие. То ни принуди да мислим съществено за това, което вършим, сподели Щефан Ингвес, шефът на Риксбанк - централната шведска банка, пред CNBC Европа.

Риксбанк изследва евентуалната емисия на цифровите валути, защото потреблението на пари в Швеция понижава фрапантно. Много магазини в страната даже не одобряват физически банкноти и монети. Множество търговци слагат надписи, че не разрешават на клиентите да заплащат в брой.

Тази година Риксбанк се стреми да пилотира така наречен валута за електронна крона, която може да бъде въведена, в случай че банката „ желае да направи това “. Други централни банки също усилиха напъните си в пространството на цифровата валута, откакто през юни Facebook разгласи проекти си за либрата. Китайската централна банка да вземем за пример съобщи, че е покрай стартирането на лична цифрова валута, до момента в който Швейцарската национална банка предходната седмица разгласи, че изследва потреблението на виртуални валути при търговията.

„ Днес, в този век, би трябвало да раздвижим сивите субстанции в главата си и да сътворяваме неща въз основа на догатката, че нищо не е на хартия. Тогава, щом приказваме за пари, всичко ще бъде цифрово под една или друга форма “, сподели Ингвес. „ Но старите проблеми - парите от частния или обществения бранш - те в основата си са идентични и в случай че историята ни дава някакви подсказки, те са, че съвсем всички частни начинания рано или късно се срутват ", добави той.

Ингвес обаче предизвестява, че Facebook ще се изправи пред провокации, в случай че продължи с плана си за цифрова валута. От началото на месеца компанията загуби седем първични поддръжника, като основните снабдители на заплащания Mastercard и Visa. Технологичните компании eBay и Booking Holdings също се изтеглиха от консорциума с нестопанска цел, който управлява самодейността.

В понеделник Асоциацията на либра гласоподава с харта, която дефинира ръководството на организацията и назначи съвет на шефовете, който включва Дейвид Маркъс, някогашния изпълнителен шеф на PayPal, който дава отговор за тактиката за блокчейн на Facebook. Групата в този момент се състои единствено от 21 компании учредители, което е по-малко от първичните 28.

Проектът на обществената мрежа се сблъсква и с изострен регулаторен резултат, защото Франция и Германия заплашват да го блокират. Следващата седмица изпълнителният шеф на компанията Марк Зукърбърг ще се появи в Конгреса на Съединени американски щати, с цел да отговори на въпросите на американските законодатели по отношение на либрата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР