Предлагаме политическите партии да започнат консултации за нов модел на

...
Предлагаме политическите партии да започнат консултации за нов модел на
Коментари Харесай

БСП иска политически консултации за нов модел на здравната система

Предлагаме политическите партии да стартират съвещания за нов модел на опазването на здравето на страната. Защото сегашният модел не е ефикасен и не води до качествена и налична здравна помощ, разгласи от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Илиян Тимчев. По гледище на левицата през днешния ден народните представители изслушват здравния министър Кирил Ананиев за състояните на лечебните заведения в Северозападна България. Социалистите са безапелационни, че са нужни дълбоки промени в опазването на здравето. Освен публичен спор, би трябвало и политическо единодушие, акцентира Тимчев. И прикани всички политически сили в Народното събрание да стартират договаряния, с цел да бъде решен казусът.
Депутатът от Българска социалистическа партия се обърна към министър Ананиев и изясни, че с желанието си да закрива отделения в лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана е внесъл в допълнение напрежение и неустановеност в областта на опазването на здравето. Тимчев напомни, че с годините е бил сведен размерът на активност на общинските и регионалните лечебни заведения и по този метод се е провокирало напускането на доста здравни експерти.
Здравеопазването се вкара в демографска злополука на подобен район, какъвто е Северозападът. Изказахме безапелационното си противоречие на по този начин оповестените ограничения за справяне с проблемите на опазването на здравето в района. Поканихме ви два пъти в Народното събрание, с цел да информирате и да внесете изясненост по въпроса, само че не се отзовахте, напомни още лекар Тимчев.
Докога ще продължавате да работите във вашия жанр на работа проба-грешка? Този модел е гибелен за консервативна система, каквато е опазването на здравето, акцентира още националният представител.
За последните 10 години са закрити 18 общински лечебни заведения. През последните години изчезват клинични отделения. Д-р Тимчев даде образец с град Дупница, където е закрито отделението по хемодеализа, а по думите му следва да се закрият отделенията по ортопедия и хирургия, вероятно и АГ. В Кюстендил - закрити са 3 отделения, от няколко дни е закрито и инфекциозното поделение.
Ще има ли предпазени лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, насочи въпрос секретарят на ПГ на левицата Филип Попов.
Започнахте ли преструктурирането на лечебните заведения, което да продължат след вас, бе питането на Валентина Найденова от Българска социалистическа партия. Всяко преструктуриране визира всички работещи в лечебните заведения, както и жителите. Събитията сами ви изпревариха, добави тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР