Предизвикателства пред новоназначения зам. министър Марина Василева Вече няколко години

...
Предизвикателства пред новоназначения зам. министър Марина Василева Вече няколко години
Коментари Харесай

Петър Матев е „къртицата“ на Величка Велянова в Министерство на културата


Предизвикателства пред новоназначения зам. министър Марина Василева

Вече няколко години страната не съумява да в профил назначената през далечната 1987 година за „ краткотрайно изпълняващ длъжността " шеф на НУКК Величка Велянова. Всъщност, тя би трябвало да бъде пенсионирана и освободена още преди 25 години, само че престарялата нахалница изкусно се измъкваше при комунисти и социалисти, при седесари и депесари, при монархисти и националисти, а при гербаджиите доближи своя разцвет, включвайки втория човек след Бойко Борисов, Цветан Цветанов, в учебното настоятелство.

Като същински октопод Величка променяше формата и цвета си - ту червен, ту наследник, жълт, виолетов и зелен... Понастоящем е оранжева - „ избра " Спас Панчев, по-известен в земеделските среди като „ Лакомото ", за ръководител на УН. С повратливия „ земеделец " я свързва дългогодишно бизнес-партньорство за сметка на Италианския колеж - частна детска градина, частно учебно заведение и недвижими парцели за милиони. Семейството на Величка Велянова е измежду десетте най-заможни фамилии в България, съгласно справките от Агенцията по вписвания.

По тази тематика проверяващи публицисти изписаха кофи с мастило, само че както народът е споделил: „ Бог високо, цар надалеч... ". И какво да се случи, откакто дечицата на прокурори, данъчни, съмнителни предприемачи и политици са записвани по втория метод в Лицея от всемогъщата Величка. Да не приказваме за Министерство на културата - всички отрочета на чиновниците, от началник на отдел и дирекция нагоре, са ученици на подопечното й учебно заведение.

През 2021 година Велислав Минеков бе назначен за министър на културата в служебното държавно управление на Стефан Янев и незабавно се захвана с амбициозната цел да пенсионира и в профил скандалната директорка на НУКК. И се стартира вървене по тъгите:

- На 14 септември м.г. пенсионираха Величка и оповестиха конкурс за шеф. Директори на дирекции и началници на отдели, специалисти и адвокати от МК месеци наред не успяваха да напишат на няколко листа, в сходство с трудовото ни законодателство, обявата за осъществяване на състезанието и длъжностната характерност за шеф на Лицея. Още месец и половина им лиши „ търсенето " на ежедневник, както е по закон, за оповестяването му... Накрая го оповестиха с съзнателно позволени пропуски и неточности и... Велянова и ортаците й го неодобряваха като пуснаха „ сигнал " до прокуратурата, т.е. до родителите на две-три деца от Лицея - магистрати в същата институция.

- Обявиха и идващ конкурс, „ този път гледан под лупа и законово изискан ". И отново тъга - подписки, размотаване, ослушване, интриги... Дори Президента Румен Радев и министър-председателя Гълъб Донев бяха сезирани за „ казуса "... И най-после: „ Напънала се планината и родила мишка " - класираха трима от претендентите, само че преди да се завърши състезанието отрасловият зам. министър на МК Борислава Танева „ ненадейно " си подаде оставката... Преди да напусне министерството, тя бе споделила пред заинтригувани участници в състезанието, че подчинените й чиновници съзнателно го компрометират.

Петър Матев - и.д. шеф на СИХО /сценични изкуства и художествено обучение/ - дирекцията, която дава отговор за НУКК, не откри време за няколко месеца да внесе докладна бележка до отрасловия зам. министър за завършването на състезанието /на всеки приблизително образован човек за същото са му нужни не повече от 15 мин./. Любопитен също по този начин е фактът, че въпросният господин, който по този начин ловко „ бави топката ", е член на Обществения съвет на НУКК и е в най-близкото обграждане на Велянова.

Вероятно двамата ги сближава и идентичният им статут на „ краткотрайно изпълняващ длъжността шеф "...

Сега топката е в новоназначения зам. министър на културата Марина Василева.

Автор: Лидия Апостолова

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР