Предизвикателната ситуация през изминалата 2021 г. промени в голяма степен

...
Предизвикателната ситуация през изминалата 2021 г. промени в голяма степен
Коментари Харесай

Пощенска банка: През 2021 г. българите заложиха на удобството на картовите плащания

Предизвикателната обстановка през миналата 2021 година промени в огромна степен платежните привички на българските консуматори и се отрази удобно на безкешовите разплащания у нас. Това се удостоверява изрично и от данните на Пощенска банка, които демонстрират, че все по-често българите интензивно се възползват от преимуществата на банковите карти като форма на разплащане. През последните 12 месеца размерът на покупките, които клиентите на Пощенска банка са направили с карти, нараства с 41%, а общата сума на преводите се усилва с 26% по отношение на 2020 година Данните на финансовата институция сочат, че през 2021 година българите са отделили доста по-големи суми за пътувания, развлечения и другарство, като са предпочели това да се случва с финансовата лекост, която им обезпечават техните кредитни и дебитни карти.

" Общата картина демонстрира, че хората се пробват да възстановят предходния си темп на живот и от ден на ден се ориентират към прекарванията, които бяха принудени да отсрочат поради наложените ограничавания. В същото време анализът на цифрите демонстрира, че цифровите привички на клиентите се трансформират трайно и от ден на ден консуматори се възползват от удобството на безконтактните и мобилните заплащания. През 2021 година отчитаме сензитивен растеж на клиентите, които интензивно употребяват своите кредитни карти. Успоредно с това е повишена и средномесечната сума на направените от тях покупки.

Нашата статистика удостоверява, че новаторските артикули и услуги, в които влагаме, удовлетворят потребностите на нашите клиенти и се възприемат позитивно от тях. Това ни подтиква да продължим да търсим финансови решения с добавена стойност, които усъвършенстват потребителско прекарване, като пестят време и старания, и оферират улеснени способи за ръководство и усъвършенстване на персоналния бюджет ", разясняват от Пощенска банка.
Къде потребителите заплащат най-често с карта?
 

През 2021 година Пощенска банка отбелязва растеж на картовите заплащания във всички категории, а динамичността на цифрите демонстрира, че българите последователно се завръщат към удоволствието да поддържат връзка свободно, отделяйки от ден на ден средства за пътувания и забавление.

30% от общия размер на картовите преводи през миналата година е изработен за покупки в магазини за хранителни артикули и супермаркети. Особено интензивно клиентите на банката са употребявали своите карти тук-там, на които са имали опция да се забавляват и да прекарват прелестно свободното си време, посещавайки заведения за хранене, заведения, питейни заведения, фестивали и други сходни събития, като 13% от покупките с кредитни карти са в тази категория.

Затвърждава се и наклонността потребителите да употребяват своите дебитни и кредитни карти за заплащането на битовите си сметки. Общият дял на направените преводи за покриване на отговорностите за ток, вода, парно и други комунални услуги с кредитни карти, е в размер на 8%. Един от факторите за това е, че Пощенска банка предлага бърз и комфортен метод на заплащане на битови сметки през другите си цифрови канали, измежду които интернет и мобилно банкиране, както и посредством обогатените функционалности на цифровите си зони за експресно банкиране.
Онлайн извършването на покупки като тренд през 2021 г.


 

Ограниченията, наложени през 2021 година по отношение на пандемията, повлияха и на потребителското държание на българите и индиректно подтикнаха още по-голям интерес към онлайн извършването на покупки. Според данните за 2021 година, броят на онлайн преводите, направени от клиенти с карти на Пощенска банка, бележи растеж от 23%, а нарастването в общата сума на онлайн покупките е 32% по отношение на 2020 година
Кредитните карти, които дават повече
Цифрите демонстрират, че потребителите все по-активно и пълноценно се възползват от опциите на своите кредитни карти. Едно от безспорните преимущества е опцията картодържателите да печелят, до момента в който пазарят. При заплащане с всяка Visa или Mastercard карта, за всеки изхарчен лев, ползвателите им получават точки по програмата за преданост " Моите награди ". По-честото ѝ потребление за покупки носи надлежно и повече точки, дружно с опцията за по-бързото приемане на премия при тяхната обмяна.

По този метод посредством програмата за преданост на Пощенска банка се икономисват пари, защото премиите, които ползвателите получават, биха могли да надвишават доста цената на годишната такса за обслужване по кредитната карта (до 500 лева на година при общоприетите карти, и до 1000 лева на година за тези от по-висок клас). През 2021 година общата сума на получените награди бележи нарастване от 29% по отношение на 2020 година, а броят на клиентите, усвоили парични награди по програмата, нараства с 12% по отношение на същия интервал.

 

Внушително пораства и броят на разсрочените на вноски преводи, от които клиентите на финансовата институция са се възползвали. Увеличението е с 62% спрямо 2020 година Тази услуга се предлага за покупки или тегления, направени с кредитни карти на Пощенска банка и предлага на своите картодържатели опция да облекчат бюджета си като изплащат сумата отсрочено във времето – на 3, 6, 9 или 12 равни месечни вноски. Опцията дава свободата да се възнамеряват решително разноските в кратковременен проект и да се сътвори добра финансова дисциплинираност.

Цифрите обрисуват ясна наклонност на желание към разплащането с кредитни карти, като е видно, че клиентите чудесно разпознават спомагателните преимущества, които техните карти им носят и се възползват от варианти като по-дългия гратисен интервал, застраховка, гратис посещаване във ВИП салоните на летищата и други Поведението на клиентите демонстрира, че все по-голяма част от тях съумяват с рационално ръководство на финансовите средства в кредитните си карти да си подсигуряват отлични благоприятни условия за усъвършенстване на персоналния бюджет.
Карта с доста екстри
Кредитните карти на Пощенска банка освен обезпечават спомагателни екстри на своите притежатели, само че им дават опция да се включват в разнородни промоции и акции.

До 31 март те могат да се възползват от атрактивни условия за нова кредитна карта Visa и да завоюват 10% cashback на всички преводи, направени през първите 30 дни от активирането на картата. Тяхната нова карта ще бъде без такса за обслужване за първата година при направени преводи за най-малко 500 лева през първите 3 месеца.
Профил на клиента за 2021 година
Какъв е средностатистическият клиент на Пощенска банка? Той е консуматор в дейна възраст, който живее в относително огромните градове на страната, механически образован, избира съвсем напълно потреблението на цифрови канали за ръководство на своите финанси и безкешовите способи на разплащане, избира да пазари онлайн, при посещаване на огромни хипермаркети и бензиностанции заплаща с карта, постоянно употребява услугите за поръчка и доставка на храна за у дома, само че също по този начин води разнороден метод на живот и обича развлеченията, като заведения, питейни заведения, спортни зали, кина и театри.
Какво следва през 2022 година
Новият цифров жанр на разплащане е част от трайна смяна в навиците на потребителите. В годините на пандемия от ден на ден хора привикнаха да заплащат даже дребни суми в магазините и онлайн със своите карти или смарт телефони.

Клиентите на Пощенска банка имат привилегията да употребяват едни от най-иновативните цифрови решения, каквото е цифровият портфейл ONE wallet - съответният отговор на действителността, която изисква от потребителите да бъдат все по-бързи и гъвкави, изключително когато приказваме за образуване на ежедневните заплащания. Само за няколко месеца нововъведението закупи изключителна известност измежду клиентите на Пощенска банка и над 20 000 души избраха да цифровизират и ръководят финансите си с ONE wallet.

Цифрите демонстрират, че той е желано средство за ежедневните заплащания без значение от размера на покупките. Към разнообразните благоприятни условия на цифровия портфейл през 2022 година следва да бъдат добавени още доста нови функционалности, които ще улеснят разплащанията и по едно и също време с това ще подсигуряват оптималната отбрана на средствата.

Още от DIGITALIZE THIS:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР