Предизборният щаб на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп и

...
Предизборният щаб на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп и
Коментари Харесай

Републиканците са подали жалби в пет щата

Предизборният щаб на настоящия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и представители на Републиканската партия заведоха поредност каузи, с цел да оспорят процеса на броене на гласовете в най-малко пет щата след президентските избори, съобщи БГНЕС.

Независимо от това, в доста случаи жалбите към този момент са отхвърлени, в други броят на въпросните бюлетини към момента не е в положение да промени цялостната картина в интерес на сегашния собственик на Белия дом. Съдебни каузи са инициирани в Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Аризона и Невада, където разликата сред Тръмп и неговия противник Джо Байдън не е толкоз огромна. В множеството случаи става дума или за искане за прекъсване на обработката на бюлетини, изпратени по пощата, или за разнообразни нарушавания при преброяването, в това число възпрепятстване на работата на наблюдаващите. Най-голямата интензивност на републиканците в тази посока се разпростра в щата Пенсилвания, което донесе на Байдън 20-те електорални гласа, нужни за победа. Искове за гласоподаване в този щат са подадени освен до няколко локални съдилища, само че и до Върховния съд на Съединени американски щати.

Основната битка се върти към въпроса дали бюлетините, изпратени по пощата и получени в изборните секции след затварянето им на 3 ноември, би трябвало да бъдат признати за броене. Две обособени каузи са заведени пред Върховния съд на Съединени американски щати за възбрана на признаването на бюлетините, пристигнали повече от три дни след края на гласуването. Преди това те бяха позволени от Върховния съд на Пенсилвания. Републиканците считат това решение за противоконституционно.

Делото беше формирано още преди изборите, само че тогава Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли да го прегледа, оставяйки опцията да се върне към въпроса след края на гласуването. Републиканците възобновиха делото предходната сряда. Миналия петък съдът утвърди условието им държавните органи да преброят всички оспорени бюлетини поотделно, тъй че в случай че главното искане бъде задоволено, те могат да бъдат отстранени и да не бъдат взети поради при окончателното броене. Демократите от своя страна считат, че броят на въпросните бюлетини е прекомерно дребен, с цел да има някакво осезаемо влияние върху крайната точка. В понеделник генералните прокурори на Алабама, Арканзас, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Тексас, Флорида, Южна Дакота и Южна Каролина, представляващи Републиканската партия, приготвиха тъжба до Върховния съд в това, което в Съединени американски щати се назовава брифинг на amicus curiae brief, или „ обосновка на другар на съда”. Според тях държавните управляващи са надхвърлили своите пълномощия, като са приели закъснели бюлетини и са нарушили конституционните разпореждания по отношение на изборите. Те считат, че решението на Върховния съд на Пенсилвания, което разрешава приемането на такива бюлетини, съставлява риск от машинация.

Едновременно с делото във Върховния съд предизборният щаб на Тръмп заведе дело в щатския съд с искане преустановяването на преброяването заради неуместно допускане до процеса на броене на републиканските наблюдаващи. Искът в началото беше отритнат, само че по-късно апелативният съд постанови да понижи дистанцията, от което наблюдаващите могат да следят преброяването. Самият развой на обработка на бюлетините не беше спрян. Подобен иск беше заведен и в щата Мичиган (16 избиратели). Републиканците упорстваха преброяването да бъде спряно заради проблеми с мониторинга. Това искане обаче беше отхвърлено. Републиканският иск беше отритнат и в щата Джорджия (16 избиратели). Там един от чиновниците на изборната комисия твърди, че спомагателни бюлетини, получени след затварянето на изборните секции, са нелегално добавени към бюлетините, пристигнали по пощата в точния момент. Съдията обаче не откри доказателства в поддръжка на това.

В Аризона (11 избиратели) делото към момента е висящо. Там, настояват републиканците, изборните чиновници са дали на гласоподавателите неправилни механически препоръки по отношение на изборния развой в сектора, вследствие на което доста бюлетини не са регистрирани. В щата Невада (6 избиратели) републиканците заведоха дело, съгласно което над 3 хиляди души, които нямаха право на глас са позволени до изборите. Съдията отхвърли желае, без да откри задоволително доказателства, само че остави делото намерено, в случай че ищците могат да дават спомагателни потвърждаващи данни. Като цяло правосъдни каузи в цялата страна се завеждат както от предизборния щаб на Тръмп, по този начин и от локалните клонове на Републиканската партия, както и от обособени членове. Както отбелязва „ Блумбърг “, самата акция на Тръмп е завела минимум седем каузи от изборния ден в разнообразни „ колебаещи се “ щати.

В понеделник представителят на Белия дом Кейли Макенани, говорейки от името на предизборната акция на Тръмп, съобщи, че републиканците са получили доста нови свидетелства, в това число писмени, за разнообразни изборни нередности в няколко щати и в този момент ги правят оценка. “Само в Мичиган бяха получени над 130 обособени клетвени заявления. Също по този начин сме наясно със известия, че хиляди гласове са дали своят вот в Невада от тези, които не са имали право да гласуват”, сподели тя. На собствен ред юрисконсултът на централата на републиканеца Мат Морган сподели, че акцията изхожда от обстоятелството, че резултатите от президентските избори към момента не са систематизирани. Редица интервюирани от ТАСС специалисти считат, че е малко евентуално резултатите от изборите да бъдат избрани в съда, в това число Върховния съд на Съединени американски щати, все пак капацитетът за правосъдни каузи съществува.

Професорът от Университета на Флорида Питър Бъргърсън отбелязва, че различията по отношение на резултатите от изборите могат да доближат до Върховния съд на Съединени американски щати, „ в случай че разликата сред претендентите е доста дребна в една или повече колебаещи се щати “. В същото време Морис Фиорина, професор по политически науки в Института за война, гражданска война и мир на Станфордския университет споделя, че обжалването на Тръмп пред Върховния съд няма действителни учредения. „ Въпреки това, евентуално ще се сблъскаме със седмици, може би даже месеци, правосъдни разногласия, на първо място това да се уреди “, твърди специалистът. Професорът по политология в Американския университет във Вашингтон Дейвид Люблин акцентира, че съдилищата надали ще играят основна роля при определянето на резултата от президентските избори, защото разликата сред претендентите би трябвало да е прекомерно дребна, с цел да могат съдилищата да стартират съществени производства.

Според “Аксиос” в понеделник мнозина от близкия кръг на Тръмп признават, че процесите евентуално ще се провалят. Някои „ се пробват деликатно да убедят президента да признае провалянето “. В същото време представители на Републиканската партия чакат процесите да се проточат в продължение на няколко седмици и се притесняват, че това ще отвлече партията от битката за останалите места в Сената на Съединени американски щати. Според портала някои републиканци се тормозят, че парите, изхарчени за съдилищата, биха могли да бъдат употребявани по-полезно за предизборната акция в Джорджия, където на 5 януари 2021 година ще се организира вторият кръг от избори за Сената и където са заложени по едно и също време две места, от които зависи контрола на горната камара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР