Предишното поколение се е подлагало на тях след 70 г.,

...
Предишното поколение се е подлагало на тях след 70 г.,
Коментари Харесай

По-млади пациенти с операции за перде на окото

Предишното потомство се е подлагало на тях след 70 година, настоящето - на 50
Замъгляването на зрението е признак за катаракта

Възрастта, при която се прави интервенция за унищожаване на катаракта, е спаднала с 20 години, открива офталмологът доктор Веселин Даскалов. “В началото на моята процедура, преди 30 години, оперирахме хора над 70 години и единствено в 3 до 5% от случаите поставяхме вътреочни лещи. Днес започваме да оперираме пациенти от 50 години нагоре и при над 90% слагаме вътреочни лещи”, споделя той.

Причината е, че успеваемостта на интервенцията доста се е повишила и лекарите не се тормозят да третират и млади пациенти, защото колкото по-начално е засягането на лещата и то в точния момент се оперира, толкоз по-добри са резултатите.

Освен това актуалната медицина дружно с премахването на лещата и слагането на нова изкуствена вътреочна леща може да поправя и диоптъра на окото. “Затова при огромни диоптри (плюсови - над плюс 4 или минусови - над минус 8-10), когато лазерът за унищожаване на диоптрите би провокирал разнообразни затруднения, със промяната на остарялата и слагането на подобаваща, добре изчислена вътреочна леща, ние можем да поправяме и диоптрите на пациента”, разяснява доктор Даскалов.

Процедурата е известна като refractive lens exchange - замяна на лещата за промяна на диоптрите.

Катарактата се среща в 1% от популацията над 40-годишна възраст и в 70% от хората над 70. Лекарите регистрират, че в последните 30 години показанията за хирургично лекуване на катаракта доста са се персонализирали, по тази причина не напълно помътнели лещи към този момент се оперират сполучливо. “Преди не смеехме да оперираме хора, които са със зрение над 60%, до момента в който в този момент третираме и такива, които са с 80-90% зрение, когато желаеме да им променим диоптрите. Смяната на лещата към този момент не е възрастово обусловена”, изяснява доктор Даскалов. Средно на година в България се вършат сред 35 000 и 40 000 такива процедури.

Сред признаците, които демонстрират, че нещо с лещата на окото не е наред, са замъгляване на зрението, честа промяна на очилата, глождене, парене в очите. Сред доста типичните недоволства е също понижението на контрастната светлочувствителност. Симптом може да бъде наблюдаването на послеобрази - когато погледнем към луната вечерно време да вземем за пример и забележим няколко луни, насложени една след друга. Получаването на така наречен фотооптични феномени, при които към фаровете на колите се виждат ореоли, също са симптом или за смяна в диоптрите, или за съществуване на катаракта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР