Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от

...
Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от
Коментари Харесай

Бившият вътрешен министър Валентин Радев глобен с 10 000 лв. заради теч на лични данни

Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев е санкциониран от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) с 10 000 лева за корист с персоналните данни на котдивоареца с финландско поданство Абдулай Коне. Шефът на Министерство на вътрешните работи е дал документи за идентичност, фотоси и отпечатъци на Коне на управляващите в Того.
Човек със същото име е търсен от Того посредством Интерпол. Той бе задържан преди 2 години във Варна, където се отдал на отмора със фамилията си, заяви " Офнюз ".

От решението на КЗЛД се схваща, че в началото глобата е била единствено 1 000 лева, платима от Министерство на вътрешните работи, само че министерството е обжалвало решението пред Административния съд София-град като безпричинно, тъй като не ведомството, а министърът е админ на персонални данни. Съдът е приел довода и върнал преписката, а комисията е завишила наказването.

Абдулай Коне идва в България на 30 юни 2017 година със брачната половинка и трите им деца за лятна отмора във Варна. При опит да си замине котдивоарецът е задържан на летището. Варненският областен съд постановява задържане за 40 дни.

Българските управляващи уведомяват Финландия и Того за ареста, а от финландска страна дават отговор, че арестуваният в действителност е техен жител и година по-рано те са поискали от Того спомагателни данни, с цел да схванат дали търсеният човек е същият, само че не получили отговор.

Тогава вътрешното ведомство решило да копира документите на Коне, да го снима, да му вземе отпечатъци и изпраща данните в Того. Африканската страна по този начин и не изпрати нужната информация, с цел да се откри дали търсеният и арестуваният са едно и също лице.

Вместо екстрадиция Коне се върнал във Финландия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР