Предишния път се спряхме на най-неудачните по различни причини устройства,

...
Предишния път се спряхме на най-неудачните по различни причини устройства,
Коментари Харесай

Най-неудачните софтуерни продукти на Microsoft - първа част

Предишния път се спряхме на най-неудачните по разнообразни аргументи устройства, основани от Microsoft. Този път ще разгледаме софтуера на колоса от Редмънд, в който участват както доста положителни решения, които използваме всеки ден, по този начин и не толкоз хубави неща.
Windows XP Tablet Edition – първият опит е несполучлив
Мнозина смятат Оценка за съвместимост Windows Vista за неудачна и това е напълно обосновано: много високите за това време систематични условия, неприятната първоначално оптимизация и прекомерно лакомата систематична графика постоянно принуждаваха притежателите и на относително мощни лични компютри да се връщат към положителната остаряла XP. Не се считаше за изключително удачна и излязлата тогава Windows 8: неуместен за компютрите и преносимите компютри интерфейс с живи плочки, празният магазин за приложения на Microsoft и бавната реакция на операционната система – всичко това караше потребителите да се връщат към Windows 7 (само че поради UEFI това неведнъж не е доста лесно).

Но тези операционни системи са познати и тествани от доста консуматори и още след първите обновявания Windows Vista и 8.1 станаха комфортни за потребление, само че вероятно за Windows XP Tablet Edition мнозина чуват за първи път. Това напълно не е за удивление: през 2002 година Microsoft показа на пазара няколко таблета, работещи с пълноценната Windows. Те поддържаха сензорния интерфейс и можеха да започват всевъзможни x86 стратегии и да работят с случайна външна страна. Общо взето, това са си пълноценни компютри. Но е повече от явно, че остарялата Windows XP не е предопределена за сходни устройства. Така да вземем за пример, тя тривиално не може да премине от пейзажен в портретен режим без съществено бърникане в настройките, не поддържа работата със стилуси и няма сензорна клавиатура. Ето за какво, особено за тези устройства Microsoft създаде въз основата на Pro версията на Windows XP, особено предопределената за сензорни устройства XP Tablet Edition.

Уви, бързо стана ясно, че тези таблети ще се провалят. Техните процесори бяха от равнището на Pentium III или Celeron от това време, и с цел да не прегряват, честотата им бе намалявана даже под 1 GHz. И още, в тези таблети рядко имаше повече от 512 MB оперативна памет, а твърдите дискове бяха едвам 10-20 GB. В последна сметка, продуктивността на тези устройства се оказа незадоволителна дори и за тези времена, само че за сметка на това цената бе сериозна – постоянно над $1000 и продажбите бяха оскъдни. Ситуацията се усложняваше и от това, че самостоятелната работа едвам доближаваше два часа. а даже и най-елементарното изчислително натоварване ги караше съществено да се нагряват.

Допълнително масло в огъня наля и това, че XP Tablet Edition не бе дообмислена. Няма сензорни жестове, сензорната клавиатура постоянно закрива полето за въвеждане на текст, а въвеждането на самите букви става с осезаемо закъснение и лаг.

В последна сметка излязоха напълно малко таблети от този тип и продажбите бяха прекъснати. XP Tablet Edition получи единствено един ъпдейт (през 2004 година). А когато за нея публично не излезе Service Pack 3, стана ясно, че Microsoft е зарязал тази версия на XP.
Windows RT – вторият опит е също несполучлив
След като не съумя с XP, софтуерният колос реши да си опита силите при таблетите, само че този път с Windows Vista и 7, само че уви, със същия триумф. Устройствата бяха мудни и скъпи (нещо по-бързо с Core i към този момент има цена над $2000), а тяхното време на самостоятелна работа бе прекомерно малко. Въпреки че тук към този момент има доста по-добра поддръжка на сензорни устройства, получилото се бе прекомерно надалеч от таблетите с Android и iOS.

И тогава, през 2012 година с излизането на Windows RT, най-сетне видяхме много положителни таблети. Те използваха ARM процесорите Tegra и Snapdragon, работеха 8-10 часа с едно зареждане и даже бяха леки и тънки. Самата операционна система изглеждаше сносно: поддържаха се базовите жестове за скролване и зум, а новият Metro бе общо взето комфортен за потребление посредством сензорния екран.

Изглеждаше, че това ще бъде идеалната сензорна Windows, в случай че не беше едно значително „но“. Тези устройства употребяват ARM процесори и на тях няма по какъв начин да се започва х86 програмен продукт. Програми можеха да се конфигурират единствено от магазина на Microsoft, в който софтуерът бе ужасяващ. Интересно е, че софтуерният колос не обявява тази специфичност на Windows RT и незабавно след продажбите форумите се препълниха с мненията на ядосаните консуматори, които не можеха да си конфигурират на своите таблети даже и баналния Гугъл Chrome.

След това бяха правени някакви вяли опити за съживяването на тази операционна система. Към 2014 година излезе възобновяване до Windows RT 8.1, излязоха по-мощни таблети, само че от това тази Оценка за съвместимост не стана по-популярна. И също така Microsoft не си извърши обещанието да поддържа системата в продължение на 5 години. Получава се, че последното възобновяване трябваше да излезе през 2017 година, т.е. на тази таблети трябваше да може да се конфигурира Windows 10. Интересно е, че през 2016 година излезе възобновяване, което външно промени Windows 8.1 по подобен метод, че да наподобява на Windows 10, само че вътре нищо не бе променено. Съвсем разумно, Windows RT показа ориста на Windows XP Tablet Edition и бе изоставена.
Търсачката Bing: живият динозавър
Microsoft доста интензивно работи върху своята търсачка още от 1998 година – точно тогава излезе MSN Search. През 2006-та той бе сменен от Live Search и най-после, през 2009 година се появи Bing. Бихме си помислили, че за 20 години една голяма и богата корпорация може да направи идеалната интернет търсачка, само че това не се случи.

Причината е ясна: търсачката на Гугъл стартира да се развива съвсем по едно и също време с MSN Search и непрекъснато получаваше нови благоприятни условия и функционалности. А рожбата на Microsoft получаваше нови функционалности единствено при своето преименуване. Ето за какво Bing наподобява и работи по този начин, като че ли към момента сме 2009 година. Така да вземем за пример, в случай че в Bing потърсите „Зелената книга“, то в отговор ще получите линкове към филми и Уикипедия, което си е разумно. Само че Гугъл ще ви предложи да ви откри билет за кино лентата или даже самия филм. Опитайте да въведете някакъв адрес – Bing ще ви даде препратки към разнообразни картографски услуги, до момента в който Гугъл непосредствено ще вгради картата в уеб страницата с резултатите.
Games fo Windows — Live: неудачният опит да се копира Steam
Към 2007 година Steam стартира да става много известен и Microsoft реши да сътвори съперник – GFWL. Идеята бе много забавна: кросплатформена игра сред консуматори с Xbox 360 и Windows в някои игри, автоматизирано възобновяване на игрите, единна идентификация, система с профилите на геймърите с техните постижения и малко по-късно – интегрирания магазин за игри и допълнения Games on Demand.

Редица гейм разработчици, като погледнаха всичко това, помислиха, че Microsoft ще се държи съществено и взеха решение да внедрят GFWL в своите игри. Така се появиха Dirt, Tomb Raider от 2000-та година, Batman, няколко Warhammer 40000 – всичко към стотина игри.

А по-късно се случиха две забавни неща: първо, Microsoft откакто се наигра, заяви че през 2014 година приключва услугата. Второ, оказа се, че игрите от 2000-2005 години употребяват остарялата версия на GFWL, която не е изключително съвместима с новите версии на операционните системи и игрите не работеха добре даже и офлайн. В последна сметка, през 2014 година значително консуматори се оказаха с големи библиотеки от полуработещи игри. Накрая бе препоръчано решение – нова версия на GFWL, която долу-горе работи даже и с Windows 10, само че е никакъв случай не може да предложи удобството на Steam и другите сходни. За благополучие, разработчиците съумяха в точния момент да преиздадат хитовите си заглавия към този момент без интеграцията на гейм площадката на Microsoft и проблемите не бяха изключително доста. Разбира се, GFWL остана като една от най-лошите гейм площадки в историята.
Internet Explorer: програмата за евакуиране на браузъри
IE може би няма потребност от показване – всички Windows консуматори са доста добре осведомени с тази превъзходна стратегия за евакуиране на браузъри. И да, последната версия на IE по-бързо изтегля другите браузъри. Бъговете, лаговете, дупките в сигурността, неналичието на поддръжка на актуалните уеб стандарти (което не анулира обстоятелството, че съвсем всички държавни институции употребяват точно браузъра на Microsoft) – общо взето Internet Explorer си построи реномето на най-лошия браузър в историята.

Защо стана по този начин? Отговорът е елементарен: всяка нова версия на IE, като стартираме от 8-мата, има нов енджин, който би трябвало да е съчетаем с предходните енджини. Тоест, последният IE 11 има режим на съгласуемост с 10, 9, 8, 7 и Quirks (по-ранните версии, действително – с IE 5.5). Освен това, режимите на съгласуемост не са идеални, и за емулацията на IE 10 в IE 11 са нужни други особености в уеб страниците, които се разграничават от тези за правилната работа с същинския IE 10. И по този начин, в случай че желаете вашият уеб уебсайт правилно да работи за всички консуматори, започвайки от Windows XP (IE 6), то ще би трябвало да поддържате… 20 разнообразни версии на Internet Explorer.

Това напълно не е всичко. IE 11 да вземем за пример, при питане от страна на уеб страницата, не дава отговор кой е браузърът и разработчиците би трябвало да получават тази информация по околен път. Какво имаме в последна сметка? 20 разнообразни и зле съвместими между тях и на всичкото от горната страна мимикриращи версии на Internet Explorer. Няма даже и смисъл да се приказва за естествена работа на Internet Explorer в уеб пространството. За благополучие, в Оценка за съвместимост Windows 10 Microsoft по дифолт употребява що годе естествения браузър Edge и като се има поради, че в този момент се реализира неговата миграция към енджина Chromium, има късмет, че повече няма да се постанова при инсталирането на операционната система, първото нещо, което се прави е да се размени браузъра с различен.

Във втората част ще се спрем на Windows Phone, Millennium, Windows Genuine Advantage, Microsoft Bob и „Кламера“. А може би и вие знаете някои от неособено удачните софтуерни решения на Microsoft?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР