Преди време изглеждаше, че Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се

...
Преди време изглеждаше, че Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се
Коментари Харесай

Война и кир

Преди време изглеждаше, че Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се харесват. Или не, това може би е мощна дума. Да кажем, че Макрон опитваше да води договаряния с американския президент, до момента в който Ангела Меркел гледаше отвратено в профил. След предишния уикенд връзката на двата европейски центъра с индивида от Вашингтон наподобява скъсана.

Всичко стартира с едно изявление, което Макрон даде за радио Europe 1 малко преди да посрещне десетки държавни глави за годишнината от края на Първата международна война в Париж. В него той уточни, че желае същинска европейска войска, и добави, че Европа би трябвало да може да се пази против хакерски атаки и подриването на международния ред " от Китай, Русия и даже Съединени американски щати ".

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. После продължи с речта на Макрон пред гостите му, измежду които Доналд Тръмп и Владимир Путин, в което той назова национализма " изменничество на патриотизма " и изясни, че съгласно него да кажеш " нашите ползи са преди всичко и останалите нямат значение " е тъпчене на моралните полезности на една нация.

Както е елементарно да си визиите, всичко това не остана неусетно от американския президент. Неговият много взривоопасен манталитет беше в допълнение разтърсен от дъжда над Париж. Заради него той не отиде на посещаване на американско военно гробище, което беше атакувано от медии и политици като несериозно отношение към починалите бойци (които, както историята помни, са прекарали много от бойните си дни в дъжд и кал). Дори френската войска леко се заигра с американския президент, като разгласява фотография на боец, трениращ в дъжда с коментара " вали, само че не е ужасно ".

Връщайки се към Вашингтон, Тръмп към този момент беше подготвил да изстреля серия от туитове във връзка с френския си хазаин. " Проблемът на Еманюел е доста ниският му рейтинг от 26% и безработица от 10% ", написа Тръмп, отбелязвайки че " няма по-националистическа страна от Франция, доста горди хора и с право! ". След това " напомни " на Макрон, че Съединени американски щати са избавили Франция в Първата и Втората международна война и би трябвало да " заплащат за НАТО ". Настоя Франция да понижи митата си за американски виновност и най-после туитна "...MAKE FRANCE GREAT AGAIN! "

Това озадачи медиите от двете страни на Атлантика, които показаха, че Макрон в действителност пази едно от главните претенции на Тръмп - европейците да поемат по-голям дял от разноските за личната си сигурност. Това е толкоз постоянно повтаряно от американския президент, че всяка европейска страна, в това число България, разсъждава по какъв начин да вдигне на желаните 2% от Брутният вътрешен продукт годишните си разноски за защита. New Yorker показаха, че митото за американски виновност е 12 цента на бутилка и неналичието на пазар във Франция е поради усета на локалните, не поради цената. Guardian пък припомниха, че митническата политика на Европейски Съюз се дефинира в Брюксел, не в Париж и също по този начин обстоятелството, че Тръмп има американска винарна.

Макрон от своя страна не отговори непосредствено на персоналните туитове, само че представител на държавното управление уточни, че тези мнения страдат от липса на " елементарна честност ". С две думи, следващата нормална работна седмица на Тръмп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР