Преди войната казваха, че е абсурдно Русия да нападне Украйна

...
Преди войната казваха, че е абсурдно Русия да нападне Украйна
Коментари Харесай

Валентин Николов: АЕЦ „Белене“ не може да се построи, не може да има гаранции от Русия

„ Преди войната споделяха, че е неуместно Русия да нападне Украйна и Русия атакува Украйна. Всички споделяха, че е неуместно Русия да взриви Каховка и какво стана – язовирът беше взривен “, това разяснява пред БТВ Валентин Николов, някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “.

Четири от блоковете на АЕЦ „ Запорожие “ работи с гориво на „ Уестингхаус “, а другите два – с „ Росатом “, посочи той.

„ Пет блока сега са студени. Шестият се пробваха да вържат с Крим, само че Украйна не им разреши. Независимо, че са спрени има заплаха от радиоактивно замърсяване. Най-опасното е прекъсването на силата, която задвижва основните циркулационни помпи, които охлаждат реакторите “, добави Николов.

„ Втората заплаха е сухото предпазване на нуклеарно гориво. При пожар или попадение това може да повреди касетите и това да докара до радиоактивна заплаха. Идеята е това да спре настъплението на украинските сили “, разяснява той.

„ Ако влезете без каска в машинна зала, това се смята за рисков рецидив. Камо ли да струпаш военни. Руснаци употребяват площадката за изстрелване на ракети, тъй като разчитат, че Украйна не може да отвърне “.

„ Единственият късмет да проработи украинската АЕЦ в Хмелник е България. Реакторите са съвместими. Единият блок е подготвен на към 80%. До три години могат да приведат оборудването в валидност “, изясни още някогашният изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “.

Според него реакторите са в чудесно положение.

„ Продажбата на оборудването не е краят на българската атомна енергетика. 2013 година, когато се разпореди оценка, беше изчислено, че тогава АЕЦ „ Белене “ ще коства 10,5 милиарда евро. Тя не може да бъде издигната, тъй като детайлите би трябвало да се построят от Русия. България би трябвало да изиска гаранции за тежките нуклеарни процеси. Тези гаранции се дават от производителите. Ние не можем да получим тези гаранции “, изясни той.

„ Украйна е притисната от българското държавно управление, защото би трябвало да купи цялото съоръжение. Украйна няма пари, само че може да употребява европейски или американски фондове. Аз съм сигурен, че в случай че употребява американски, Съединени американски щати ще се базират на бъдещето съглашение и това ще е късмет да стартираме седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “, добави Валентин Николов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР