Преди векове индийски монаси с години издълбавали със собствените си

...
Преди векове индийски монаси с години издълбавали със собствените си
Коментари Харесай

Невероятни индийски пещерни храмове

Преди епохи индийски монаси с години издълбавали със личните си ръце невероятни форми в скалите. Те красили стените със фрески и запълвали залите със скулптури. Индийските пещерни храмове демонстрират ранните следи от човешкия живот и просвета и смисъла на индуизма и будизма в историята.

Пещерите Елора в Махаращра

30-те пещери на Елора били издълбани по отвесния свод на хълмовете Чаранандри през 5-ти век пр.Хр. Храмовете са отдадени на будизма, индуизма и джайнизма – демонстрирайки религиозната естетика през тези времена. Будистките пещери са направени като манастири, в индуските има рисунки на разнообразни богове, а в джайнизките таваните са детайлно изрисувани.

Пещерите Ажанта в Махаращра

В множеството пещерни храмове по стените има рисунки, които са исторически скъпи, само че не са изключително красиви. Рисунките в Ажанта обаче се считат за произведение на изкуството. През 1-ви век пр.Хр. всеки сантиметър, с изключение на подовете, на тези 34 пещери е декориран с детайлни рисунки.

Пещерните храмове Вараха в Тамил Наду

Снимка: Road Blog

Комплексът от четири храма е извънреден образец за палавската архитектура. Палавите били могъща южноиндийска династия през 7-ми век прочие Хр. които трансформирали издълбаните в скалите пещери в независими, издялани от камък храмове, които през днешния ден доминират в Индия. Храмовете Вараха са в чест на господ Вишну и богинята на земята Бхуми

Пещерите Ундавали в Андра Прадеш

През 4-ти век прочие Хр. седемте храма на Ундавали били издълбани в пясъчниковата канара в чест на Тримурти – индуските богове: Шива, господ на трансформацията, Брахма, господ на сътворението и Вишну, висш господ. Често тези богове били почитани поотделно, само че пещерите Ундавали подчертавали хармоничната връзка сред тях.

Пещерите Елефанта в Мумбай

Елефанта се намират на остров в Арабско море. Седемте пещери са разграничени на две групи – първата е отдадена на господ Шива, а втората на Будизма. От основаването си през 5-ти век пр.Хр. до ръководството на португалците през средата на 16-ти век, тези пещери са били настоящи храмове. Големи статуи на слонове били разпръснати из пещерите, само че в този момент доста от тях са преместени на други места, като музейни експонати.

Храмът Амарнат в Жаму и Кашмир

За разлика от множеството пещерни храмове в Индия, Амарнат се основава на естествена групировка. В пещерата има мразовит сталагмит – мразовит блок, стърчащ от земята. Сталагмитът се уголемява и се смалява съгласно етапите на луната. През 3-ти век пр.Хр. пещерата е украсена със фрески и рисунки в чест на господ Шива.

Пещерите Удаягири в Мадхя Прадеш

Пещерите са издълбани посред индийски скатове през 5-ти век пр.Хр. в чест на будизма. Освен 14-те храма, комплексът включва и проход в натурален скален каньон, през който е прекосявала река. Пещерите Удаягири са най-известни с вратите във формата на „ Т “ и гигантските статуи с глави на глиган.

Пещерите Канхери в Мумбай

Тези 109 храма се намират в дълбоките гори на народен парк Санджай Ганди. Зелените дървета обгръщат черната базалтова канара на храмовете, а солидни каменни стълбове допълват будисткото светилище. Пещерите са били обитаеми през 1-ви век пр.Хр.

Пещерите Бимбетка в Мадхя Прадеш

При състояние, че човек живее единствено няколко десетки години е мъчно да си представим какъв брой са 100 000 години. Когато през 50-те години на предишния век антрополози разкрили тези 700 пещери и открили, че са основани преди 100 000 години, те били изумени от това по какъв начин най-ранните индийци са посочили живота си с рисунките по стените.

Пещерните храмове Бадами в Карнатакка

Петте храма на Бадами са извънредно живописни. Намират се в устието на зелено дефиле. Пещерите са издълбани през 6-ти век пр.Хр. в хълмовете на Югозападна Индия в чест на боговете Вишну и Шива и първоизточниците на Джайна. Архитектурата е неповторима заради смесването на стилови детайли от Северна и Южна Индия.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР