Преди твърде много години философът Бодрияр, наблюдавайки начинът, по който

...
Преди твърде много години философът Бодрияр, наблюдавайки начинът, по който
Коментари Харесай

Грета Тунберг като аватар

Преди прекалено много години философът Бодрияр, наблюдавайки методът, по който медиите действат, развива тезата си за симулация и симулакруми. Тук ще я съкратим, напълно в резюме: тя гласи, че медийното пространство се изпълва с облици, които нямат общо с действителността, само че я изпълват толкоз мощно, че се трансформират в действителност. Оттам и следното: нищо от това, което виждаме, не е същинско, и е доста допустимо таман най-очевидното да е минимум същинско.
Ползвам това въведение поради последния проблем с Грета Тунберг - беше пуснала фотография за това по какъв начин пътува с препълнен трен, още веднъж от екосъображения. " Пътувам в претъпканите влакове през Германия. Най-после на път за дома ", написа тя, с цел да изтъкне нещо, за което доста от дълго време упорства - че железопътният превоз е доста по-екологично уместен, в сравнение с колите. Всичко добре, обаче от Deustche Bahn пристигна незабавно отговор, които опровергава думите ѝ: оттова обявиха, че Грета се е возила в първа класа сред градовете Касел и Хамбург.
„ Щеше да е също толкоз добре, в случай че бяхте споделили какъв брой другарски надъхан и способен е екипът ни, който се грижеше за вас на мястото ви в първа класа “, споделят те. И взема като че ли да излиза наяве, че фотографията, която Грета пусна, на която се вижда по какъв начин е седнала на куфарите си отвън купето, е била общо взето нагласена, защото в купетата е имало места, само че фотосът не би бил толкоз гръмък, в случай че девойката седне, където си би трябвало.
Тук изобщо няма да повеждам към тезата " за какво момичето лъже, би трябвало ли да лъже " ; в действителност ще кажа противоположното - няма нищо по-нормално от това да лъже. Тунберг от дълго време действа в описаната от Бодрияр реалност, в която мощта на аватара ѝ е несъразмерно по-голяма от това, което индивидът, който го съставлява, е. Няма значение в коя класа пътува, по какъв начин пътува, дали лодката, с която пътува в действителност коства колкото половин аероплан и прочие особености. Грета Тунберг е медийно създание и от ден на ден това медийно създание ще се раздалечава от нея самата - като гигантска дъвка, която може да разтеглиш на метри ширина. И няма значение каква е тя в реалност: значимото е какви " тагове " съпровождат медийния ѝ облик. Ако тя може да излъчи медийните тагове " екология ", " антикапитализъм ", " силата на персоналния избор ", " митинг против корпорациите ", тя ще прави точно това и ще ги излъчва. Дали е седнала в първокласно купе преди да си направи  фотос до тоалетната, седнала върху куфарите си, а след това бързичко се е върнала комфортно в купето, няма значение. Тунберг основава екотагове, това ѝ е работата, това е манифактура на облиците и разпращането им в обществените мрежи, с цел да може те да свършат онази работа, която е най-желана.
Всички тези " тагове " ще се пречупват през облика ѝ и тя, въпреки и да е дете, и въпреки и зад нея въпреки всичко да стоят куп забележими и невидими сили, всеки от актантите зад облика " Грета " знаят доста, доста добре това - битката е за струпване на обществен фокус на екотагове, а не за връзките сред Грета и действителността. Тя служи за това да концентрира в себе си големи басейни от човешко внимание и да се опита да пренасочи това внимание към проблемите на екологията - нито повече, нито по-малко. Затова се изисква аватар, а не човек, обществена мрежа, а не персона, корица на " Таймс ", а не момиченце у дома. Затова и Тунберг от ден на ден ще наподобява доста повече на анимационен воин - споделям това без укор, неутрално, в синхрон със задачата, която самата тя има. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР