Преди седмици ЕК излезе с констатации след извършена проверка на

...
Преди седмици ЕК излезе с констатации след извършена проверка на
Коментари Харесай

Отнемане на лиценза за летище ”София” не е ли мечтата на концесионера?

Преди седмици Европейска комисия излезе с констатации след осъществена инспекция на летище „ София “, които са надалеч от понятието хвалба.

 

Служебният вице-премиер и министър на превоза Христо Алексиев призна след тази среща на Европейска комисия с действителността тук, че концесията на Летище „ София ” може да бъде прекъсната. Това е доста сериозен сигнал. Той дава съображение да мислим, че инспекцията на Европейската комисия на аеропорта, в действителност е открила  неприятни обстоятелства, изключително в областта на сигурността. По думите на Христо Алексиев задължението да подсигури високо равнище на сигурност на летището е в ръцете на концесионера.  

Ако концесионерът на летище София не стартира да работи както е заречен в техническата оферта, няма да има никакъв компромис, декларира още министър Алексиев.

 

Звучи като доста съществено предизвестие, само че дали в действителност е по този начин? Дали задачата на „ занятието “ не е точно да бъде прекъсната концесията?

Алексиев споделя още: „ Сигурността е ангажимент на концесионера. Преди две седмици имах среща с представителите на концесионера на летище София и президента на летище Мюнхен, които са в консорциума по този въпрос. Те се ангажираха доста съществено за решение на въпросите със сигурността и с качеството на обслужване “.

Той споделя още, че страната е взела ограничения за напън да се организира образования на личния състав, както и обезпечаване на спомагателна техника. Наистина ли това е работа на страната, а не на концесионера? Нима спечелилият консорциум не е наясно какво е заречен и подписал в контракта?

Извинете, само че това е неуместно.

Няколко подозрения в тази посока.

 

Бизнесменът Кирил Домусчиев взе участие с 20% в концесията на " Летище София ". Това съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев в изявление за Mediapool. " Потвърдено е от няколко достоверни източника, че компании на Кирил Домусчиев вземат участие с 20% в концесията, само че желая да схвана къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, попада единствено на хартия “.

Странно, през 1921 година концесионерът изрично отхвърляше каквито и да било български компании да имат присъединяване в концесията.

 

Кирил Домусчиев се закани да съди Христо Алексиев. Да забележим.

 

„ Как се назовава, когато от едната страна имате прикрит притежател, заинтригувано лице, а от другата страна имате поредност решения на най-високо политическо равнище, на Бойко Борисов и неговия Министерски съвет тогава, които не могат да бъдат обяснени от позиция на народен интерес? Нарича се " смърдеж на корупция ".

Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов по време онлайн включване от официалнатa Facebook страница на " Да, България ", дружно с Ивайло Мирчев пред летище София. През пролетта двамата обявиха, че зад концесията на летището стоят братя Домусчиеви, оказали се там с помощта на някогашния министър председател Бойко Борисов. 

 

" Не просто става дума за някакъв обект, а за обект на стратегическа национална сигурност, обект, от който зависи цялото икономическо развиване на България. Това мирише на национално предaтелство ", споделя Христо Иванов. 

 

Двамата с Мирчев описаха по какъв начин по време на предишните Народни събрания са се пробвали да " изкопчат нещо " от транспортния министър, само че той не им е дал отговор. По думите им концесионерът на летище София е положил доста старания да ги сплаши - с писма, с юристи и закани. 

" Когато с Христо преди 10 месеца декларирахме, че зад концесията стои Домусчиев и става въпрос за ощетяване на страната за 1 млрд лева, част от политическия хайлайф ни се смееха, а част от хората на ГЕРБ ни говореха по какъв начин това са небивалици, само че какво стана? Вчера министърът на превоза от служебния кабинет сподели, че има информация от достоверни източници, че 20% от концесията на летище " София " се държат от братя Домусчиеви. "

 

Казват го политици, не ние.

 

Много забавно мнение показва транспортният министър от последното държавно управление на Борисов – Росен Желязков. Пред бТВ той декларира: „ Ако възможен идващ кабинет реши да скапе концесионния контракт за летище София, първоначално ще би трябвало да върне 660-те млн. лева, които концесионерът заплаща в този момент. Ще си вземе летището и ще заплаща загубите му, които сега поради намалелия трафик са към 5,5 млн. лева на година. В резултат на това най-голямото ни летище няма да бъде конкурентно като тези в прилежащите страни “.

 

Желязков гневно отхвърля всички подозрения и внушения, че концесионният контракт не е добър. „ Слушаме едни дивотии, окито популяризират нашите съперници “.

Отнемането на концесията може да се окаже огромен подарък за концесионерите, измежду които – съгласно служебният министър Алексиев - братя Домусчиеви държат 20%. Според специалисти предстоящите доходи от концесионера не се случват. Това води до загуби и компликации при осъществяване на капиталовите отговорности. Това е финансово тестване, което не е по силите на всеки.

 

Отнемането на лиценза е избавителен пояс. Ще има някакви полемики, мнения, разбори, даже оспорвания в съда и толкоз. Държавата ще върне изплатената до момента част от 660-те милиона. Концесионерите ще си отворят шампанско, а българската страна още веднъж ще се окаже в неприятна обстановка, най-меко казано.

 

Между 10 и 14 октомври екип на Европейската комисия (ЕК) прави инспекция на прилаганите от летище София ограничения за сигурност. За нея е била известена Групово дело " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГД ГВА), от която са привлечени съпровождащи инспектори.

 

Подобни инспекции на ограниченията за сигурност от страна на Европейска комисия са вършат непрекъснато и на най-различни аерогари в Европейски Съюз. Така че няма потребност от драматизиране. Но извънредно неприятни са констатациите. Проведените секрети и очевидни проби посочили, че способността на чиновниците от Дирекция „ Сигурност “, проверяващи ръчния багаж с рентгеновото съоръжение, е неефективна. Това значи, че през тези чиновници могат да се прокарат рискови предмети. Последствията биха могли да са съдбовни.

Концесионерът „ Соф Кънет “ е поел ангажимент незабавно да в профил запуши пробойните. Срокът това да стане е до 11 ноември.

 

След Нова година Европейска комисия ще излезе с отчет за оценка на осъществените усъвършенствания. Дано да стане по този начин. Защото в случай че се повторят някои от слабостите Еврокомисията може да изиска използването на член 15 от Регламент 72/2010 за установяване на процедурите за осъществяване на инспекции от Комисията в региона на сигурността на въздухоплаването. Това значи всички страни в Европейски Съюз да бъдат предизвестени, че на летище София " има проблеми с равнищата на сигурност.

 

Това е моментът, при който може да се вземе решение за лишаване на лиценза на концесионера.

 

Някои обстоятелства дават съображение за съществени подозрения, че нещата могат да се трансформират толкоз бързо в добра посока. Изданието „ Банкеръ “ оповестява, че през 18-те месеца, откогато концесионера е встъпил в отговорностите си, чиновниците на летището са понижени фрапантно - от 2400 на 1533 души (към 30 септември 2022 година). Това се отнася и за персоналния състав на Дирекция " Сигурност ", намалял с повече от 200 души. Не е помогнало и контрактуваното преди три месеца увеличение на заплатите с 10%, тъй като то не компенсира даже инфлацията.

 

Ако нещата с концесията на летище „ София “ тръгнат да се развиват в посока, сходна на тази с концесията на пристанище „ Бургас “, където основно настоящо лице е Кирил Домусчиев, би трябвало да сме подготвени за всевъзможни изненади. И потвърждаване на някои подозрения.

 

Надяваме се взетите ограничения от концесионера да трансфорат летище " София " в 5-звездно, каквито бяха великодушните обещания. А нека, но едва ли...

 

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР