Преди седмица за обществено обсъждане бяха публикувани проекти на Закон

...
Преди седмица за обществено обсъждане бяха публикувани проекти на Закон
Коментари Харесай

Адвокат Петър Славов пред „Труд“: Бюрокрация и лобизъм по три в новия Закон за движение по пътищата

Преди седмица за публично разискване бяха оповестени планове на Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП) и Закон за водачите на МПС. Предстои да бъде пуснат и трети план на Закон за пътните транспортни средства. На тези три закона ще бъде разграничен в този момент настоящият ЗДвП. Обърнахме са за коментар на двата плана към юрист Петър Славов, който като народен представител в 43-то Народно събрание бе създател на редица промени в закона, множеството от които откриваме и в сегашните планове.

– Адвокат Славов, по какъв начин приемате в този момент оповестените планове?
– Искам да стартира с позитивното, а то е, че два от проектозаконите са показани за публично разискване задоволително рано, дадена е опция на всички заинтригувани групи, организации и жители да изразят своите мнения. Разбира се, смисълът на това е да бъдат открити слабите места и те бъдат отстранени в този момент, а не когато законите бъдат признати и влязат в действие. Като неприятен образец в това отношение мога да посоча това, което се случи със Закона за горивата. Беше признат на мрачно и в този момент виждаме всички по какъв начин има проблеми и кавги към него, само че за жалост това към този момент е настоящ закон, без неговите недостатъци да са отстранени на фаза проектозакон. Още от първите дни на разискването се вижда, че забележките към плана на ЗДвП са доста и се надявам да бъдат взети поради от законотворците, тъй като някои пропуски несъмнено са съществени. Очевидно е, че в случай че в действителност претекстовете на вносителите са да създадат един, или по-скоро три положителни закона, които да не се трансформират непрекъснато по 5-6 пъти на година, те би трябвало да вземат забележките поради. В противоположен случай ще се постанова да се трансформират три закона, а не един.

– Някой към този момент го дефинираха като закон за Народната милиция, доколкото в текстовете му още веднъж катаджията е главната властимаща фигура, а водачът при всички случаи остава отговорен. И в тези функции на двете съществени настоящи лица, сигурно ще не престават тежките произшествия. А къде е тематиката за нашата сигурност на пътя?
– Съгласен съм с това, което казвате. Вероятно главната причина е, че новият ЗДвП значително възпроизвежда съществуващия. Механичното делене на един закон на три елементи, не основава три нови по-добри закона, а може да умножи проблемите по три. За страдание в плановете се вижда наклонността по хипотеза да се смятат водачите за отговорни за куп нарушавания, които още не са направили. Не виждам съществени тласъци за добросъвестните водачи. Не се отделя съществено внимание на предварителната защита изобщо като такава, по-скоро се търси глоба, която да основава боязън у нарушителите, а всички добре знаем, че един подобен метод не е работлив. Очевидно е, че Министерство на вътрешните работи не може да хване всички извършители. Мнозинството от тях с подобен метод ще останат ненаказани. Същевременно пък е доста допустимо естествени водачи, които не са създавали заплаха за останалите с някакви дребни неточности да пострадат по-сериозно, в сравнение с е належащо.

– В законопроекта има отговорности и санкции за длъжностни лица, стопани на пътя – до равнище кмет и упълномощени от тях служители. Отговорности, които са доста неразбираеми в настоящия закон. В същото време за контролните органи – актосъставителите, продължава да няма санкции. Нарушителите – длъжностни лица от патрулите КАТ, от ДАИ, или от ТОЛ полицията, няма да бъдат глобени по този закон…
– Задълженията и санкциите за стопаните на пътя са нещо позитивно, което би трябвало да отчетем. В същото време, за жалост – да, по този начин се получава – за незаконосъобразни актове и наказателни постановления, написани от един или различен служител на реда, които бъдат анулирани, разноските заплаща данъкоплатецът. За съответното длъжностно лице нормално няма нищо, или единствено някакво мъмрене по Зкано за Министерство на вътрешните работи, в случай че са от полицейския състав. В тази връзка обаче желая да отбележа и още един позитивен миг в новия закон – за връчването на наказателни постановления на водачи с по няколко нарушавания, т.нар рецидивисти. Бях предложил в 43-то Народно събрание да се намерения за метод по какъв начин на пътя служителят на реда да ревизира в системата дали подобен човек има влезнали в действие наказателни постановления и второ – те да му се връчват на място. Това към този момент го виждам ясно в текстовете …

– Пътните служители на реда носят таблети, с които ревизират, в колите имат и принтер, на който пускат разпечатка на наказателното разпореждане и го връчват. Неотдавна се похвалиха, че през предходната година имат 17 000 такива връчвания на пътя.
– Намирам, че е добре, тъй като това е един от методите да бъдат глобени тези, от които всички се оплакваме, че не престават да са на пътя с по 10-15 невръчени наказателни постановления. Също считам за позитивно, че се предлага наказванията за участниците и уредници на гонки – насилствените административни ограничения за тях, да се постановат неотложно, а не след два три месеца. Важно е в сходни обстановки подобен безсъвестен лидер незабавно да бъде изваден от придвижването. Предлагах тъкмо тази корекция в закона, само че беше отхвърлена, даже към този момент не си припомням с какви претекстове.

– Посочихте към този момент няколко позитивни текста, само че има и доста, меко казано, безсмислици…
– О, да, даже може и да са повече от позитивните. Да вземем така наречен нови водачи – едно чисто механично делене на водачите на неопитни и по-опитни. Спрямо тях са заложени ограничения, които най-точно илюстрира това, за което говорихме, че законът прави водача отговорен до доказване на противното. Виждаме, че още с добиването на дееспособност новият лидер получава куп забрани. Не може да вземем за пример в тъмната част на денонощието от 22 до 6 ч да транспортира пасажери. Ако му се наложи да помогне на човек в потребност на пътя да го закара в най-близката болница, той се трансформира в извършител. Абсолютно недомислена възбрана, каквато няма никъде…

– В Босна има такава…
– Е хубаво, значи след Босна ставаме втори в света… Друго ограничаване, което се вкарва за автомобила на новия лидер – да не кара кола с мощ над 50 кW или 67 конски сили без компаньон. Отново явна недомислица, тъй като такива коли в актуалния свят всеобщо са на повече от 10 години. Между другото това е отколешна концепция на някаква група в Министерство на вътрешните работи, която се опитваше преди 6-7 или повече години още веднъж да вкара сходна възбрана, само че тогава се отнасяше до кубатурата на мотора. Явно такива текстове се приготвят от хора, които изобщо не познават трендовете в автомобилостроенето и че един автомобил може да е с 1200 кубика размер на мотора, а до е с мощ 150 конски сили примерно. И най-после, несъмнено, поражда огромният въпрос какво се случва, откакто изтекат тези 6 месеца от приемане на книжката, след които новият лидер към този момент не е нов и за него не важат тези забрани. Ако през тези 6 месеца той въобще не е управлявал автомобил, това трансформира ли с нещо неговата подготвеност и просветеност? Даже в противен случай – през това време той губи и дребното си умения и се стига до деквалификация.

– В мненията си под разисквания план хората пишат тъкмо това: законодателят напряко да каже, няма да се придобива дееспособност на 18 година, а на 18 година и 6 месеца или в случай че индивидът е на 50 година – на 50 година и 6 месеца, т.е. – прибавят още 6 месеца към възрастта на всеки, който взима брошура и след това да си кара каквато кола си изиска.
– Вижда се, че тези текстове са неработещи. Бих предложил на депутатите от настоящия парламент да помислят, в случай че в действителност желаят да насърчат новите водачи, които да придобият опит и подготовка, това може да стане под формата на някакви спомагателни курсове за образование в съдействие с школи или неправителствени организации, примерно СБА, които да им провеждат кормуване. Или опитни водачи да им демонстрират и те да се упражняват, да речем, по какъв начин се паркира и така нататък После да има тласъци за тези, които непринудено са изкарали сходен курс – да си възвърнат по-рано 1/3 от контролните точки, не за две, а за една година. По този метод би трябвало да се подхожда към новите водачи, а не да ги приемаш изначално за извършители, което най-малкото е обидно.

– Как намирате предлагането да се лишава дееспособност за три в действителност тежки нарушавания в границите на 2 години?
– Струва ми се, че по-скоро тази мярка няма да сработи, доколкото има хора, които апелират наказателни си постановления и в някои случаи това трае с години. Тоест – подобен лидер може да има сходни нарушавания, само че не и влезнали в действие наказателни постановления за тях и по този начин наказването да се отсрочва във времето, а той да продължи да кара.

– Според плана Министерство на вътрешните работи би трябвало да провежда курсове за възобновяване на дееспособност за останалите без книжки, както и за тези, чиито контролни точки са изчерпани.
– Малко необичайно ми наподобява административно наказващият орган да провежда сходни образования. Не съм уверен, че имат потенциала за сходно нещо, както и че имат желанието и човешкия запас. Пак бих предложил да се извърнат към професионални школи, СБА или други организации, които трайно работят в тази област. Би дало по-добри резултати, в сравнение с Министерство на вътрешните работи да поема несвойствени функционалности.

– А, те в КАТ потенциал ще намерят и няма да имат срещу да изкарат по някой лев или легално, или като подкуп от приминаващите на такива курсове…
– Да, хората по този начин ще не престават да си мислят и няма по какъв начин да бъдат разубедени, в случай че курсовете на Министерство на вътрешните работи останат единствения метод човек да си възвърне правоспособността.

– В плана продължава да има насилствена административна мярка (ПАМ), „ преустановяване на регистрацията “ за период от 6 месеца до 1 година, а продължава да няма никакво обвързване на полицията да възвърне регистрацията след приключване на този период. Задължението остава на притежателя да върви, да се реди на каналите, да минава от гише на гише, все едно че регистрацията на автомобил в България е тип наказание…
– Тук несъмнено е желателно възобновяване да се случва автоматизирано сега, в който изтече интервалът, за който е прекъсната регистрацията. ПАМ не е наказване. Мярката би трябвало да послужи за реализиране на избрана цел в интервала на действието й, примерно тя да продължава, до момента в който се развива наказателното произвеждане. Нормалното е по-късно регистрацията да се възвърне.

– Как гледате на новосъздадената Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “?
– Гледам на нея като на следващо раздуване на бюрокрацията. В плана на ЗДвП за функционалностите на толкоз значим държавен орган има надали не един-два текста. В същото време те въобще не кореспондират с признатия тази сряда от Министерския съвет подзаконов нормативен акт за устройството на организацията. Паралелно с нея под формата на Съвет за пътна сигурност продължава да съществува и сегашната държавно-обществена комисия, която явно ще дублира функционалностите на организацията. И пораждат въпросите тези спомагателни щатове за какво се основават, какви хора ще се назначават на тях и дали не се прави всичко допустимо, с цел да се назначават още служители. А ни се обещаваше, че по закон ще има нов орган, който да координира всички останали институции, такова нещо не виждам написано в този план.

– И стигаме до наложителното въвеждане на зимни гуми. Как сме живели до януари 2017 година, когато за първи път влезе в действие текстът, че от 15 ноември до 1 март би трябвало да караме „ с гуми, подобаващи за зимни условия, или с гуми с протектор не по-малък от 4 мм “.
– Много добре си припомням историята на приемането на тази, бих споделил, много глупава, наредба, която цитирате. От нея излиза, че зимните гуми може и да нямат никакъв протектор, само че за останалите той би трябвало да е над 4 мм. Този текст бе резултат от лобизъм. За да не го възпроизведат по този метод, в плана в този момент са написали наложително да се кара с гуми за зимни условия в същия интервал. А доста добре знаем, че има региони в България, където е много топло и през ноември и през февруари, което поврежда качествата на зимната гума и тя може да стане неизползваема. По рационално е да се остави опция или, или. Или зимни, или други.

– Даже в плана са записали зимни гуми с грайфер не по-малък от 1,6 мм и несъмнено създателят на текста не е виждал зимна гума през живота си. При такава дълбочина тя въобще ще е без така наречен ламели, които са доста значими при движени върху сняг.
– За дълбочината на протектора не мога да кажа, не съм експерт, само че явно още веднъж става дума за лобистка смяна. Не бива да бъдат оставяни без конкуренция хората, за които зимни гуми не са нужни, които не пътуват през планинските проходи и карат единствено в границите на обитаемото място, където по формулировка улиците би трябвало да са изчистени.

Нашият посетител
Адвокат Петър Славов е правист и икономист по обучение. Народен представител в 43-то Народно заседание. Като народен представител, а и от адвокатската процедура познава чудесно Закона за придвижване по пътищата. Като водач има така наречен златен ваучър за лидер на МПС без нарушавания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР