Преди седмица се появи информация, която леко шокира обществото –

...
Преди седмица се появи информация, която леко шокира обществото –
Коментари Харесай

Цял карловски клас абитуриенти скъсан на матура! Учителят ли е виновен? / СНИМКА

Преди седмица се появи информация, която леко шокира обществото – целият 12 А клас от ПГ „ Братя Евлогий и Христо Георгиеви “ в град Карлово е разкъсан на Държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

Информацията идва от възмутени и ядосани родители. Те показват, че изпитът е втора матура по специфичен предмет и нито един от младежите не е съумял да я вземе. Родителите хвърлиха обвиняване против един от учителите в гимназията – инж. Николай Колев. Техните питания са следните: На какво съображение е вземал заплата, с цел да си свърши работата, да научи и да приготви учениците. Но фактически учителят ли е отговорен за откритите ниски резултати на учениците?

Родителите са сезирали Министерството на образованието и надлежно Регионалния инспекторат по проблема – инспекция към този момент е имало, научи GlasNews.bg. Екипът ни се свърза с управлението на образователното заведение – считаме, че е значимо всички гледни точки да бъдат чути.

Първи коментар по тематиката даде инж. Нонка Рабаджийска, която е заместител шеф по образователната активност. От нея разбираме, че извършената матура е по национална изпитна стратегия и включва сложни въпроси. Националните изпитни стратегии са оповестени още при започване на образователната година – те са обществени за всеки. Темите са 18 на брой, а от тях се избира единствено една на лотариен принцип. Падналата се тематика се разпечатва и се дава на всеки възпитаник, както и критериите.

Става ясно още, че 7 от учащите не са позволени до Държавния изпит за придобиване на професионална подготовка – те са имали поправителни изпити. 8 от явилите възпитаници не са взели изпита сполучливо.

„ За мен учениците са подценили изпита. Комисията също беше учудена от резултатите, защото учениците са имали разработки в тетрадките – доста зависи какъв брой е бил кардинален даден възпитаник и по какъв начин се е подготвил за въпросния изпит. Нашите деца са практици. На изпита по процедура, който се организира дни по-късно, всички позволени са с позитивни оценки. “ споделя инж. Нонка Рабаджийска.

Редно ли е родителите да упрекват господин Колев и той ли е отговорен за това, че учениците са скъсани на държавния изпит? Според инж. Рабаджийска, хвърлените обвиняване към сътрудника й са на персонална основа. „ Разбирам родителите – те си пазят децата. Съгласна съм с това, че приемът на някои от учениците във висше образователно заведение ще бъде под въпрос, само че самите зрелостници би трябвало да бъдат виновни. Няма фуния, с която да наливаме познания. “.

На 26-ти август скъсаните възпитаници на изпита ще имат опция да се явят на поправителна сесия, а от управлението на гимназията се надяват този път да се похвалят с положителни резултати.

„ От учебното заведение можем да предложим, в случай че някой реши, че желае да употребява консултация от сътрудниците – те си имат часове за съвещания и няма никакъв проблем да се обсъдят нещата. Пак споделям, че тематиките са 18 – не са доста, не са и малко, би трябвало да се положат старания! “., безапелационна е зам.-директорката на ПГ „ Братя Евлогий и Христо Георгиеви “.


Инфо: glasnews

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР