Преди повече от две хилядолетия с керваните по Пътя на

...
Преди повече от две хилядолетия с керваните по Пътя на
Коментари Харесай

Товарните влакове между Китай и Европа проправят нов път за културен и икономически обмен

Преди повече от две хилядолетия с керваните по Пътя на коприната двата края на обширния евразийски континент се свързват и научават една за друга. Днес товарните влакове сред Китай и Европа проправят нов път за културен и стопански продан. Пътувайки по голям брой направления те сътвориха нов модел на интернационален превоз в границите на Азия и Европа и се трансфораха в запазена марка на самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Лиенюнган е началната точка в източния завършек на Новия Евразийски сухопътен мост. Сега, с придвижването на товарните влакове той се трансформира в най-удобен изход към Централна Азия. Оттук потеглят 74 маршрута, по които артикули от Китай стигат до близо 1000 гари допълнително от 150 страни и райони.

„ Казахстан има достъп до Тихия океан, което значи нов стопански капацитет “, споделя Тимур Шаймербеков, специалист по интернационалните връзки. През последните години, с помощта на самодейността „ Един пояс, веднъж “, китайските железници пуснаха товарни влакове до Централна Азия, Германия, Полша и други страни, които потеглят от градове като Чунцин, Чънду, Джънджоу, Ухан, Лиенюнган, Иу и свързват вътрешния хинтерланд с морските пристанища.

Мултимодалният транспортен център в демонстрационната зона на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Циндао е място, откъдето селскостопански артикули и памучни прежди отплават на изток, а домашен уреди и коли поемат с влакове на запад. Той също по този начин е платформа, свързваща Централна Азия с морето.

Саид, 28-годишен мъж от Узбекистан, работи в демонстрационната зона през 2021 година „ Когато започнах работа, трябваше да одобрявам единствено една или две групи посетители от Централна Азия всеки месец. Сега от ден на ден предприемачи идват на посещаване тук и не е извънредно да доближават до 10 групи на месец “, изяснява той.

През последното десетилетие сред Китай и Европа са пътували 77 000 товарни влака, с които са превозени 7,31 милиона контейнера със артикули на стойност повече от 340 милиарда $, достигайки до 217 града в 25 европейски страни.

На 14 септември трен № X8015 напусна гара „ Удзяшан “ в Ухан, претрупан с електронни съставни елементи, авточасти и други артикули, създадени в Хубей. Те напуснаха границата през КГПП Алашанкоу в Синдзян, а дестинацията им бе Москва. Това е 188-ият товарен трен сред Китай и Европа, тръгващ от гара „ Удзяшан “ през тази година. Досега от Ухан потеглят седем маршрута, включително  до Солигорск в Беларус, Уралск и Кокшетау в Казахстан.

Ухан е единствено въплъщение на развиването на китайско-европейските товарни железопътни направления. През последното десетилетие те се трансфораха в нова артерия на сухопътния превоз сред Азия и Европа. В Китай са завършени три съществени изхода – през западната, междинната и източната граници при Алашанкоу, Хоргос, Еренхот, Манджоули и Суейфънхъ, с 86 маршрута до 112 китайски града. На запад, през Балтийско, Черно море и средиземноморския железопътен превоз, влакът реализира връзка с Англия, Северна Европа, средиземноморското крайбрежие и вътрешността на европейския континент, като главно покрива цяла Евразия. На изток, посредством крайбрежния пристанищен превоз, новия западен проход и водния път по река Яндзъ, влаковете свързват страни от Източна Азия като Южна Корея и Япония, както и тези от Югоизточна Азия като Сингапур и Тайланд. Тези влакове са по-бързи спрямо морския превоз и по-удобни. Освен това стигат непосредствено да 11 задгранични терминала, в това число Хамбург, Дуисбург и Франкфурт, покриващи повече от 20 страни и повече от 50 града.

В 12 часа на обяд на 18 септември Карлос, който живее в Мадрид поръчва фитнес съоръжение, създадено в Китай. На идващия ден той получава стоките. „ Скоростта е страхотна! “, споделя той. Оборудването е доставено от задграничния склад на трансгранична компания за електронна търговия в Испания. Преди това то е превозено с товарен трен от град Иу, който се намира на повече от 13 000 километра от испанската столица.

На улица „ Дзингуан “ в Джънджоу, провинция Хънан, е малко след свечеряване. В тукашния супермаркет за вносни артикули от Европа влизат и излизат безконечен низ от хора. „ Приятно съм сюрпризирана – споделя госпожа Ли, която преди малко е платила сметката. – Преди трябваше да намеря сътрудник за покупката, а в този момент мога да си взема вносни артикули непосредствено “. Към момента супермаркети от тази верига, в които се продават артикули, превозени по влакове от Европа, има на доста места в Хънан. В тях се продават повече от 2000 типа артикули като храна, вино, козметика, зърно и масло.

Стартирането на товарния трен от Китай до Европа донесе същинско чувство за облага на хората от страните по маршрута му и също по този начин отвори комфортен метод за локалните предприятия да се конкурират на задграничния пазар. Сега продуктите, превозени с влаковете, стават все по-разнообразни. Стоките, изпращани до Европа, включват повече от 50 000 типа продукти за ежедневна приложимост, облекла, обувки и шапки, фотоволтаични модули, коли, домашен уреди и други. Гуо Дзиен, шеф на товарния отдел на China Railway Shanghai Bureau Group Co., Ltd., споделя, че дребните артикули от Иу се продават по целия свят, с помощта на опциите, които е основал железопътният превоз. Оттук се изнасят такива обичайни локални артикули като чай „ Хуаншан “ и хардуер „ Юнкан “, а се внасят дървен материал, храни, здравно съоръжение, коли, механично съоръжение, вино и други.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР