Преди повече от 40 000 години неандерталците са използвали сложно

...
Преди повече от 40 000 години неандерталците са използвали сложно
Коментари Харесай

Неандерталците са използвали сложно лепило за изработване на инструменти

Преди повече от 40 000 години неандерталците са употребявали комплицирано лепило, състоящо се от няколко съставния елемент, с цел да създават каменни принадлежности с дръжки, оповестява ДПА.

Откритията се появяват като част от изследване на части от неандерталското находище Мустие в региона на Дордон във Франция. То е ръководено от двама немски специалисти - Патрик Шмит от Университета в Тюбинген и Ева Дуткевич от Музея за праистория и ранна история към Националните музеи в Берлин.  Проучването им е оповестено в списание „ Сайънс Адвансис “.

Това е най-ранното до момента изобретение на многокомпонентно лепило в Европа. Използването на такива лепила - включващи разнообразни лепкави субстанции като дървесни смоли и охра, до момента е било известно основно от ранните модерни хора - Хомо сапиенс, в Африка.

„ Такива софтуерни разработки и схващане на свойствата на материалите са били първият израз на цялостни човешки когнитивни качества, които подхождат на метода, по който през днешния ден мислим за трудовите процеси “, споделя Шмит.

Изследователите са разкрили следи от примес от охра и битум върху каменни инструмента като длета, стъргалки и остриета. Охрата е естествено срещащ се пъстър земен пигмент. Въглеводородната примес битум е съставен елемент на асфалта, наред с други неща, и може да бъде създадена от недопечен нефт, само че също по този начин се среща естествено в почвата.

Според изследването в района Мустие охрата и битумът е трябвало да се събират от отдалечени места. Дуткевич разясни, че това изисква доста старания, обмисляне и целеустремен метод.

Предполага се, че комплицирано направеният лепилен материал е бил изработен от неандерталците. „ Това, което демонстрира нашето проучване, е, че ранните Хомо сапиенс в Африка и неандерталците в Европа са имали сходни способи на мислене “, сподели Шмит.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР