Преди половин век на тази дата 21 работници от Марица

...
Преди половин век на тази дата 21 работници от Марица
Коментари Харесай

Половин век от най-голямата трагедия в българската енергетика

Преди половин век на тази дата 21 служащи от " Марица Изток 3 " пострадаха при най-тежката индустриална повреда в енергетиката ни. 2000 тона вряла вода се разстила на 100 метра разстояние, а водния дирек е с височина 9 метра. Всичко, изпречило се по пътя на врялата вода, е изгорено. На място умират 3-ма души, още толкоз завършват със земния си път на път за болничното заведение, последната жертва - 43-годишната Зина Герасимова, умира близо месец след съдбовната дата. Жертвите са общо 21, от които 17 мъже и 4 дами.

Инцидентът по подигравка на ориста съответствува с разпускането на тогавашното Народно заседание и сформирането на длъжностен кабинет с министър председател Ренета Инджова. Пак по подигравка в деня на нещастието в курорта Старозагорски минерални бани е трябвало да стартира семинар, отдаден на изискванията за безвреден труд с присъединяване на френски специалисти. Домакини са били енергетиците от комплекса " Марица-изток ".

Всички ангажирани с следствието са единомислещи в едно: в случай че пробойната в бака е закъсняла единствено с 40-50 минути - броят на жертвите е щял да бъде в пъти по-голям. Просто по трасето на врящата вълна е пътеката, по която към столовата са щели да преминат над 300 от общо 630-те на промяна служащи в този ден.

Свидетели описват, че гледката е била кошмарна хората били напряко сварени и натъркаляни, тревата около базалтовата пътека била като осланена. Избити прозорци, порти, резервоарът, който бил близо 10 метра, го нямало, все едно бил издухан.

Първи на мястото идват медиците от гълъбовската болница, идват със аероплан и сътрудниците им от " Пирогов ".

" Не съм си и помислял, че ще бъда очевидец на сходна покруса. Мобилизирахме всичко, което можеше да се движи, единствено и единствено да пренесем колкото е допустимо по-бързо ранените. Беше извънредно. Хората бяха в схващане, облеклата им висяха на парцали по телата. Давахме им морфин, с цел да успеем да ги разсъблечем. След диалог с Клиниката по изгаряния в Пловдив към нас излетя боен хеликоптер... ", напомня си преди време пред " Старозагорски вести " доктор Янчо Карагьозов, който по това време е основен доктор на здравното заведение.

Разследването поема на първо време старши следовател Пейчо Пеев от Окръжната следствена работа, дни по-късно се включват и сътрудниците му от Националното разследване Петър Мишев и Петър Манолов. Действията им се следят от окръжния прокурор в Стара Загора. Проведени са разпити, тествани са бумаги, направени са доста механически експертизи. Станало ясно, че главната виновност се носи от хората, които в далечната 1977 година, когато е инсталиран високият близо 10 м железен контейнер за запазване на нечистия воден кондензат от котлоагрегатите, са правили заварките на метала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР