Преди почти две десетилетия президентът Владимир Путин приключи първия си

...
Преди почти две десетилетия президентът Владимир Путин приключи първия си
Коментари Харесай

Путин превзема последния бастион на дисидентството, като отменя кметските избори в няколко града

Преди съвсем две десетилетия президентът Владимир Путин завърши първия си мандат, като анулира изборите за губернатори и остави всичко в ръцете на Дмитрий Медведев. Градските препоръки в стратегически градове се бяха трансформирали в сполучлива лаборатория за дисидентство и в този момент това би трябвало да бъде потушено. Последната жертва е Новосибирск, третият по величина град в страната. Властите анулираха директните избори за кмет. Изборите преди малко бяха анулирани и в Колцово, град, ситуиран на към 25 километра от Новосибирск. Москва и Санкт Петербург към този момент са единствените огромни градове, в които електоратът избира директно кмета.

Съседите на Кемерово и Новокузнецк, два значими града в Сибир, също не могат да избират кмет от 2019 година „ Местните политици нямат доста власт, само че централното държавно управление не обича да ставаме мощни във значими градове “, изяснява Радислав Полуйков, регионален консултант в Санкт Петербург: неговият общински съвет преди малко е разхлабен. Неговият сътрудник от години Никита Юрефиев жигосва, че режимът желае да " унищожи останките от демокрацията ". Той показва, че с признатите през 2020 година нови промени в конституцията общинската администрация става част от единна държавна администрация, без разделяне на управляващите, „ с черти на боен авторитаризъм, желаят да управляват всичко от горе до долу “.

Новосибирск

Отсега нататък районните депутати ще избират кмета на сибирската столица измежду група претенденти, определени от комисия, която ще бъде отчасти формирана от хора, препоръчани от губернатора. Нещо сходно беше направено през 2018 година в друга регионална столица, Екатеринбург. Там изборите бяха касирани, с цел да бъде отхвърлен най-важният опозиционен кмет в страната. Невероятният Евгений Ройзман заема поста от 2013 година Сега той освен е в опозицията „ по декрет “, само че и е изправен пред пет години затвор за рецензии на войната в Украйна.

Дългата ръка на Москва се протяга към окупираните територии в Украйна: районните водачи бяха подбрани ръчно и в този момент русификацията доминира. В петък Путин подписа декрет, който предлага на хората, живеещи в тези региони, метод да получат съветско поданство. Но законът има своята противоположна страна: тези, които отхвърлят или не легализират ситуацията си, са изправени пред депортиране. Указът визира четирите украински района, които Русия твърди, че са свои и отчасти управлява: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Русия също преди малко утвърди пожизнен затвор за закононарушението държавна измяна, което се санкционира по-тежко от убийството.

Източник: El Mundo ()

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР