Преди пет години на днешния ден във Варна се самозапали

...
Преди пет години на днешния ден във Варна се самозапали
Коментари Харесай

Пламен Горанов се самозапали на днешния ден преди пет години във Варна

Преди пет години на днешния ден във Варна се самозапали Пламен Горанов. Това с случи в разгара на най-масовите национални митинги против корупцията и монополите във властта и стопанската система.

Малко преди 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013г. Горанов застана пред централния вход на кметството в града с ултиматум, че ще се самозапали, в случай че тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна не подадат оставка до 17ч. на същия ден. Няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на следствието това се е случило, след непохватната интервенция на полицията.

Горанов умря на 3 март във варненската " Военноморска болница ".

В идващите дни, отвратени от корумпцията и арогантността на локалната власт, довели града до неуспех, жителите издигнаха пред кметството камара от камъни. На 6 март 2013 година Йорданов подаде оставка. Но за разлика от нето общинските съветници отхвърлиха да се отдръпват и по този начин оцеляха до края на мандата си.

" Тази камара ни припомня за това кой е шеф на кмета, общинските чиновници и Общинския съвет, сподели тогава наследникът на Йорданов в кметския кабинет във Варна Иван Портних (ГЕРБ). Тя беше направена от хората и като реакция към Общинския съвет. Минавайки през избори, новият локален парламент би имал моралното право да вземе решение какво тъкмо да стане с нея ", сподели Портних.

Но през октомври 2015 година Общински съвет се самовъзпроизведе в, също толкоз непоследователен състав като предходния, който стана причина за обезверения протестен акт на Пламен Горанов.
Само три месеца след " минаването през избори ", по мрачно на 29 януари 2016 година, под предлог, че тротоарът пред варненското кметство би трябвало да бъде ремонтиран, грамадата изчезна, с цел да не тревожи повече нито новият кмет на Варна, нито възобновилия мандата си Общински съвет.

Фотогалерия: Грамада за Пламен >

Маниерът и механизмите, с които Крил Йорданов беше управлявал града в продължение на 13 години, бързо бяха усвоени от новата локална администрация, а остарялото – ново болшинство в Общинския съвет обезпечи поддръжка за политиката й.

Въпреки настояването на жители, сдружения, медии и другари на Пламен Горанов кметът на Варна Иван Портних и ръководителят на Общинския съвет в града Тодор Балабанов (ГЕРБ) и до този миг не са дали отговор на въпроса имат намерение ли да предизвикват спор за оценка на нещастието от 20 февруари 2013г. и ориста на грамадата от цивилен яд, който ги докара на власт няколко месеца по-късно.

" Едно замозапалване в града на брега на Черно море раздруса България, само че аргументите за това към момента остават неизяснени ", написа в публикацията си от 31 декември м.г. журналистът от авторитетния швейцарски вестник Neuen Zürcher ZeitungМарко Кауфман Босарт.

В публикацията, озаглавена " Злите духове на Варна ", е написано още, че " Властите крият записите от камерите за наблюдаване. А пред избавителния екип Пламен Горанов споделя, че не е имал желание да се самоубива. Това би трябвало да е тревога за хората във властта ".

Със загатна за Горанов в 19 ч. довечера пред постройката на Общината във Варна ще се съберат жители, членове на опозиционни политически обединения и негови другари. " Искаме да знаем какво и по какъв начин тъкмо се е случило на 20 февруари 2013г., имаме право на това! Искаме незабравим знак в респект на Пламен Горанов! ", са написали те в поканата за присъединяване в събитието, оповестена във Facebook.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР