Преди около десет години шведският град Малмьо започна да придобива

...
Преди около десет години шведският град Малмьо започна да придобива
Коментари Харесай

Скандинавско чудо: Първият в света извит на 90 градуса небостъргач се самоиздържа изцяло

Преди към 10 години шведският град Малмьо стартира да придобива очертанията на урбанистичен център от промишлен град, където няма дефицит на наличие, събития и занимания. Короната на ренесансовия град в западна Швеция е построяването на завъртаща се по оста си футуристична постройка - първият по рода си самоиздържащ се небостъргач в света.

Когато отвори порти през 2005 година, 190-метровата постройка с извиващ се корпус беше най-високият небостъргач в Скандинавия, най-високата жилищна постройка в Европейски Съюз и втората най-висока в Европа.

Сградата Turing Torso, проектирана от испанския проектант Сантяго Калатрава, ситуирана в шведския град Малмьо, бе отличена с премия, присъдена от Съвета и градските хабитати на високи здания CTBUH, основан в Чикаго, Съединени американски щати.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2018 година 356-метровият хотел Gеvоrа в Дубай се трансформира...

Испанският проектант Сантяго Калатрава е въодушевен от мраморна статуя на завъртащ се торс, която служи и като ентусиазъм за името на небостъргача. Сградата се завърта на 90 градуса към личната си ос и испанският проектант черпи концепцията от наблюдаване на човешкото тяло в придвижване.

57-етажната постройка е разграничена на девет секции, които се завъртат по оста си към върха. Петоъгълните подове се въртят към вътрешност, завършена като бетонна тръба, поддържана от стоманена рамка.

Гръбнакът на небостъргача се завърта на 90 градуса от приземния етаж до върха. Част от пространството отива за офис площи, а останалата част за 147 първокласни жилището - от един до най-много пет на всеки етаж.

„ Завъртащ се торс “ е един от пионерите в самоподдържащата се архитектура, с помощта на което добива самопризнание.

Консумираната сила в жилищата идва от възобновими източници на слънце, вода и вятър, само че и от органични боклуци, които наемателите изхвърлят на несъмнено място. Небостъргачът се грижи за 100% от силата, която наемателите употребяват за отопление. Всички системи за сигурност имат аварийно зареждане, в това число асансьори и осветяване и като се има поради двойната система, надали е допустимо някой да остане без вода тъкмо когато би трябвало да вземе душ и да отиде на работа.

Строежът на постройката коства 220 милиона $. Тя е отчасти обгърната в мъгла и предлага необикновен аспект към протока Оресунд сред Швеция и Дания, съобщи БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР