Преди около 5 милиарда години нашето Слънце започва да превръща

...
Преди около 5 милиарда години нашето Слънце започва да превръща
Коментари Харесай

Коя е най-старата и коя - най-младата планета в Слънчевата система?

Преди към 5 милиарда години нашето Слънце стартира да трансформира водорода в хелий в ядрото си и лека-полека да придобива формата на пълноценна звезда. Това младо Слънце е било заобиколено от диск от материал - най-вече водород от образувалата се мъгливост, само че също и по-сложни молекули. Взаимодействията в този диск са довели до образуването на ледени и прашни зърна, които са растели и са взаимодействали с други. Възможно е газообразните частици от този диск също да са се отделили от останалите. И от този размесен безпорядък са се появили планети.

Коя е най-старата планета в Слънчевата система?

Първата, която се е формирала, евентуално през първите 3 милиона години от съществуването на Слънчевата система, е Юпитер. Ето за какво той е станал голям и мощен, доста по-голям от която и да е друга планета. Юпитер е толкоз великански, че масата му е равна на 318 земни тела. Всъщност барицентърът сред Юпитер и Слънцето - точката, към която Юпитер обикаля към нашата звезда - не е центърът на Слънцето, а напълно покрай неговата повърхнина. Така че Юпитер даже не обикаля тъкмо към него.

Сатурн потегля по стъпките на Юпитер и също стартира да пораства, следван от Нептун и Уран. Макар че по времето, когато последните два са на път да се развият, Юпитер и Сатурн към този момент са погълнали огромна част от газа във външната Слънчева система. Юпитеровата система несъмнено е мястото, където нещата могат да остареят. Въпреки че тя има дейни луни като Европа, Йо и Ганимед, нейната луна Калисто се отличава с най-старата повърхнина в Слънчевата система.

През това време във вътрешната Слънчева система измежду разпръснатите парчета се появяват четири скалисти планети и една планета джудже. Появата на скалистата протопланета е лишила доста повече време, може би към 100 милиона години, защото е зависела от конфликтите сред скалисти тела. Възможно е Марс да е достигнал настоящия си размер бързо, по-бързо от Земята и Венера, само че учените към момента не знаят по кое време тъкмо е настъпил този миг. Обикновено възрастта на твърдите астрономически тела се прави оценка по броя на кратерите на повърхността им, само че небесните обекти, при които повърхността се трансформира, усложняват задачата.

Коя е най-младата планета в Слънчевата система? 

И по този начин, въпреки че е разумно Юпитер да е най-старият свят въз основа на моделите на формиране, не е толкоз елементарно да се откри най-младият. Съществува различен метод, който бихме могли да използван и да разгледаме нуждата планетите да имат своята съществена маса, както и да имат свойства, съответстващи на това, което виждаме през днешния ден. Тогава подтекстът сред най-младите се трансформира в съревнование с два коня сред Земята и Уран.

Причината, заради която тези малко евентуални светове се оказват най-младите, е обвързвана с обстоятелството, че и двата са претърпели солидни конфликти. Първичната Земя евентуално се е сблъскала с Тея, планетоид с размерите на Марс, и от това трагично събитие се е образувала Луната. Това се е случило преди към 4,5 милиарда години. На Луната са ѝ били нужни към 200 милиона години, с цел да се втвърди. На разтърсената Земя ще ѝ е било належащо малко повече време, с цел да се трансформира в това, което е през днешния ден, с образуването на океани и тектонични плочи, като последните може би са се формирали още преди 3,6 милиарда години.  

Преди сред 3 и 4 милиарда години Уран се сблъскал със свят с размерите на Земята, което объркало вътрешността му, предиздвикало го да се завърти встрани и основало най-странното магнитно поле. Така че когато става въпрос за това коя е най-младата планета, в действителност би трябвало да определим какво тъкмо имаме поради, с цел да стигнем до солидно умозаключение. Да не приказваме, че определението за планета елементарно може да стане ограничаващо и спорно. Да, приказваме за дребния Плутон.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР